14 Μαΐ 2014

Συνέντευξη της υποψηφίας Δημάρχου Λέσβου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Νίκης Τσιριγώτη

Συνέντευξη της υποψηφίας Δημάρχου Λέσβου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Νίκης Τσιριγώτη

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Τα Νέα της Λέσβου" στις 14-52014)

-Κυρία Τσιριγώτη, είστε ένας νέος άνθρωπος με μια επαγγελματική καριέρα στη δικηγορία που μόλις ξεκινά και θα θέλαμε να μας πείτε γιατί αποφασίσατε να είστε υποψήφια σ’ αυτές τις εκλογές;

Όπως όλοι ξέρουν η απόφαση να είναι κάποιος υποψήφιος για ένα δημόσιο αξίωμα με το ΚΚΕ και με τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν είναι προσωπική και δεν έχει να κάνει με την αυτοπροβολή. Αποδέχτηκα την τιμή που μου έκαναν οι σύντροφοι και συναγωνιστές μου να με προτείνουν ως υποψήφια Δήμαρχο με τη σκέψη στις ευθύνες που αυτή η θέση συνεπάγεται, ειδικά αν ο λαός της Λέσβου αναδείξει τη Λαϊκή Συσπείρωση σε δημοτική αρχή. Στη συλλογική δουλειά και απόφαση στηρίζεται η υποψηφιότητά μου, στη συλλογική δουλειά και απόφαση θα στηριχτεί και η άσκηση των καθηκόντων μας εφόσον εκλεγούμε. Το νεαρό της ηλικίας μου και τη δικηγορική μου ιδιότητα δεν τα χρησιμοποίησα ούτε θα τα χρησιμοποιήσω ως προεκλογικό επιχείρημα, τέτοιο προσωπικό εκλογικό μάρκετινγκ  κάνουν άλλοι χώροι, όχι εμείς. 

Στο ΚΚΕ και στη Λαϊκή Συσπείρωση, ακριβώς επειδή σεβόμαστε τα νιάτα, την πείρα, την κατάρτιση και την προσωπικότητα του καθενός, ΔΕΝ τα ευτελίζουμε και ΔΕΝ τα μετατρέπουμε σε «αξεσουάρ» για να διαφημίσουμε τα προσόντα του δικού μας υποψήφιου όπως κάνουν άλλοι. Δική μας αντίληψη είναι τα νιάτα, οι γνώσεις και οι προσωπικές ικανότητες του καθενός να στρατεύονται και να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο στην πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα, κι έτσι σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε το δικό μας προσωπικό εξοπλισμό. 

- Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η μόνη που δε δηλώνει ανεξάρτητη, αντιθέτως τονίζει ότι στηρίζεται από το ΚΚΕ και ότι είναι εξαρτημένη από τα λαϊκά συμφέροντα. Πιστεύετε ότι σ’ αυτή την περίοδο της βαθιάς κρίσης που περνά η χώρα μας υπάρχουν περιθώρια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ασκήσει διαφορετική πολιτική ή αποτελεί το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης, όπως υποστηρίζουν στελέχη της παράταξής σας;

Πολύ σωστά επισημαίνετε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει «εξαρτημένη από τα λαϊκά συμφέροντα», υπάρχει όμως ξέρετε και κάτι από το οποίο δηλώνει, το ίδιο υπερήφανα, «ανεξάρτητη»: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ. Δείχνουμε στο λαό ότι ο καπιταλισμός, ακόμη και στην «ισχυρή ΕΕ» δεν επιφυλάσσει τίποτε καλό για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και η μόνη επιλογή του σήμερα για να διατηρήσει την κερδοφορία του είναι να επιτεθεί στο εισόδημα και στα δικαιώματα του λαού. Με άλλα λόγια είμαστε οι μόνοι «ανεξάρτητοι» από αυτή την πολιτική επειδή είμαστε και οι μόνοι «ρεαλιστές», δεν προσπαθούμε να σπείρουμε στο λαό την αυταπάτη ότι με άλλη κυβέρνηση, μια άλλη διαχείριση, μια άλλη δημοτική αρχή οι ευρωενωσιακές πολιτικές θα γίνουν αίφνης φιλολαϊκές.
Ακριβώς επειδή είμαστε οι μόνοι που αναγνωρίζουμε ότι οι Δήμοι, από νομική και πολιτική άποψη, δεν αξίζουν σήμερα καν τον χαρακτηρισμό «αυτοδιοίκηση» και είναι όντως το «μακρύ χέρι του κράτους», δείχνουμε και τα μόνα περιθώρια που υπάρχουν ώστε να δίνονται και κάποιες άμεσες λύσεις σε καθημερινά λαϊκά προβλήματα.  Αυτό μπορεί να το καταφέρνει ο λαός μόνο όταν παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και διεκδικεί αυτά που δικαιούται σε ένα πλαίσιο αποδέσμευσης από την ΕΕ και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Μόνο αυτού του είδους η πάλη τρομάζει τον αντίπαλο και αποφέρει ανακούφιση και κατακτήσεις για το λαό. Σε αυτόν το ρεαλισμό πατάει σήμερα και η Λαϊκή Συσπείρωση, στις σημερινές πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Άρα σήμερα, με μια δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης μπορούμε να διεκδικήσουμε μαζί με το λαό μας να αποδοθούν όλα τα παρακρατημένα από  την Κεντρική Διοίκηση χρήματα του λαού μας που ανήκουν στο Δήμο, ώστε να απαλλάξουμε ή να ελαφρύνουμε τους δημότες από τα αυξημένα δημοτικά τέλη και να κάνουμε τα απαραίτητα έργα υποδομής που θα βελτιώσουν τη ζωή μας στο νησί.

- Τις τελευταίες εβδομάδες περιοδεύετε σε όλη τη Λέσβο. Τι ακούτε από τον κόσμο; Τι ζητά από το Δήμο;

Μεγάλη είναι η αγανάκτηση των συμπολιτών μας, που φτάνει πολλές φορές μέχρι την απόγνωση, εκφράζεται όμως τις περισσότερες φορές με λαϊκή αξιοπρέπεια. Ζητάνε ουσιαστικά από το Δήμο να σταθεί στο πλευρό τους, να ενδιαφερθεί για τα προβλήματα τους, να γίνει συνοδοιπόρος στον καθημερινό τους αγώνα.
Στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης, δεν περιμένουν από τον Δήμο «εξυπηρέτηση» στο προσωπικό τους πρόβλημα. Είναι βέβαια συχνά έξαλλοι επειδή μια σειρά από άμεσα τοπικά προβλήματά τους έχουν οξυνθεί μετά το πέρασμα στον καλλικρατικό δήμο Λέσβου και λόγω εγκληματικής αδιαφορίας από τη δημοτική αρχή. Ωστόσο καταλαβαίνουν ότι όλα συνδέονται και γι’ αυτό ακούν με μεγαλύτερη απ’ ό,τι στο παρελθόν προσοχή και σοβαρότητα τα επιχειρήματά μας.
Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι γιατί το μήνυμα που μεταφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ, ότι οι δημοτικές, περιφερειακές εκλογές και οι ευρωεκλογές πρέπει να αντιμετωπιστούν με ΕΝΙΑΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ βρίσκει απήχηση στον κόσμο του νησιού μας. Να ξέρουν οι κύριοι υποψήφιοι που μιλούν δήθεν «καθαρά αυτοδιοικητικά» ότι υποτιμούν σοβαρά τη νοημοσύνη και τις διαθέσεις του λεσβιακού λαού.
- Ο “Καλλικράτης”, δηλαδή ο ενιαίος Δήμος Λέσβου παραμένει ως έχει για ακόμη 5 χρόνια τουλάχιστον. Με βάση την πρώτη θητεία των 3,5 χρόνων πιστεύετε ότι μπορεί να διοικηθεί όλο το νησί από μια Δημοτική Αρχή;
Ο «Καλλικράτης», ενάντια στον οποίο η Λαϊκή Συσπείρωση έδωσε τον συνεπέστερο αγώνα καταδεικνύοντας την ουσία και τη βαθύτερη στόχευσή του, έχει αναμφίβολα χειροτερέψει την κατάσταση για τους πρώην καποδιστριακούς δήμους, όπως και ο Καποδίστριας είχε χειροτερέψει την κατάσταση σε σύγκριση με παλιότερα. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει τόσο μόνο με την γεωγραφική ενοποίηση, αλλά με το αντιλαϊκό περιεχόμενό του. Ειδικά ο Καλλικράτης έχει ξεκάθαρο στόχο να ενοποιήσει τις «αγορές» στα πλαίσια των Δήμων, να κάνει τις προμήθειες υπόθεση των μονοπωλίων, να κάνει τους Δήμους υπηρέτες των επιχειρηματικών συμφερόντων και τον ίδιο τον Δήμο επιχείρηση πώλησης υπηρεσιών προς του δημότες του.
Επομένως καλό θα ήταν να μην κάνουμε αφηρημένες συζητήσεις «περί όνου σκιάς», για το αν δηλαδή το πρόβλημα του Δήμου Λέσβου είναι η γεωγραφική του έκταση και μόνο κι αν μπορεί να «διοικηθεί». Μια χαρά μπορεί να διοικηθεί και βλέπουμε πως διοικείται όταν πρόκειται να προωθηθεί π.χ. το ξεπούλημα υπηρεσιών, των φυσικών πόρων κλπ. Το ζήτημα είναι για ποιων τα συμφέροντα θα διοικηθεί. Φυσικά και στην περίπτωση της Λέσβου υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα λειτουργίας του δήμου που σχετίζονται με τις αποστάσεις, και θα πρέπει να εξευρεθούν γι’ αυτά άμεσα οι πρακτικότερες για τους κατοίκους λύσεις σε κάθε χωριό και κωμόπολη με τη συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων με γενικές συνελεύσεις και λαϊκές επιτροπές, με ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό των υπηρεσιών του Δήμου.

-Ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα που πιστεύετε ότι πρέπει να θέσει η νέα Δημοτική Αρχή για να βελτιωθεί η καθημερινή ζωή των πολιτών;

Μα τι ακριβώς είναι η «προτεραιότητα»; Και πώς διαλέγει κανείς από τα τόσα προβλήματα που ταλανίζουν το νησί μας σε ποιο θα την δώσει; Να διαλέξει την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία όπου η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ειδικά τον χειμώνα; Να διαλέξει τις υποδομές καθαριότητας, την αγροτική οδοποιία, την αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασίας, τις μονάδες υγείας, τους μηχανισμούς πρόνοιας, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό; Ή μήπως πρέπει ο δήμος να ασχολείται μόνο με τα καθαρά «δημοτικά» του και να δηλώνει αναρμόδιος για τα προβλήματα που συνθλίβουν κάθε μέρα τον εργατοϋπάλληλο, τον αγρότη, τον αυτοαπασχολούμενο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο, τον νέο και τη γυναίκα στο νησί μας;
Εμείς εκπτώσεις στις ανάγκες του λαού του νησιού μας δεν θα κάνουμε! Λογική μας είναι: για κάθε κοινωνική ανάγκη να αξιοποιείται η τεχνογνωσία των εργαζόμενων και των αγροτών, να κινητοποιείται το επιστημονικό δυναμικό του νησιού μας, να σχεδιάζονται λύσεις που απαντούν στο πρόβλημα. Αυτού του τύπου ο σχεδιασμός και μόνο θα καθορίζει τις προτεραιότητες της στιγμής, χωρίς όμως να εγκαταλείπεται κανείς κρίσιμος για την ποιότητα ζωής του δημότη τομέας. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο και με σύνεση κάθε διαθέσιμο πόρο, αλλά δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη σκόπιμη υποχρηματοδότηση. Θα σπάσουμε, όπως αναφέραμε και παραπάνω, τη φοροληστρική δημοτική πολιτική και θα ηγηθούμε σαν δημοτική αρχή μιας λαϊκής κινητοποίησης ώστε η Λέσβος να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί από τον πλούτο που παράγει ο λαός της.
Και φυσικά στην επείγουσα προτεραιότητα που θέτει το ξέσπασμα της κρίσης και η ανέχεια που πλήττει τη λαϊκή οικογένεια εμείς απαντάμε αλλιώτικα. Όχι πάντως με δραματικές κορώνες περί «ανθρωπιστικής κρίσης» που μυρίζουν ελεημοσύνη και που μερικοί μάλιστα πάνε να μας τις πλασάρουν για «αριστερή πολιτική κατά της φτώχειας». Μια δημοτική αρχή με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο τιμόνι δεν θα είναι διαχειριστής «πενταμήνων εξαθλίωσης» και «κοινωνικών φαρμακείων». Θα οργανώσει με αξιοπρέπεια την αλληλεγγύη προς όλα τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν ακόμη και αυτά που συνήθως δεν τα εντοπίζει το «φτωχόμετρο» του καπιταλισμού. Θα είμαστε πραγματικά δίπλα στους αγώνες των εργαζόμενων, δεν θα τους υποστηρίζουμε μόνο όταν αυτό δεν κοστίζει τίποτα επικαλούμενοι διαρκώς «αναρμοδιότητα». Κάθε λαϊκό πρόβλημα είναι αρμοδιότητα μας στη δική μας λογική. Αυτό για μας είναι αγωνιστική δημοτική αρχή.

- Τελικά πιστεύετε ότι ο λαός, οι ψηφοφόροι, έχουν συσπειρωθεί για να αλλάξουν την τύχη τους ή αντιθέτως έχουν αγανακτήσει και γυρνούν τις πλάτες τους ακόμη και στις αναμετρήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η συσπείρωση του λαού για να αλλάξει τη ζωή του είναι μια μεγάλη υπόθεση που δεν εξαντλείται σε μια εκλογή. Εμείς μέσα από τις συσπειρώσεις του ταξικού κινήματος (το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ) παλεύουμε διαρκώς ώστε ο λαός να οργανωθεί πραγματικά και να ισχυροποιηθεί. Εκείνο που του λέμε τώρα είναι ότι πρέπει να δει τις εκλογές σαν μια ευκαιρία να γίνει δυνατότερος, να αναθαρρήσει. Κι αυτό θα γίνει με την ψήφο στη Λαϊκή Συσπείρωση στις τοπικές εκλογές και στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Αν αγοράσει την πολιτική πραμάτεια είτε των κυβερνητικών είτε των «αντιμνημονιακών» υποψήφιων, αν αγοράσει τις φρούδες ελπίδες που πουλάνε για έναν ανθρώπινο καπιταλισμό σε μια κοινωνική ΕΕ ο λαός θα αδυνατίσει, θα νομίζουν πολλοί ότι τον έχουν του χεριού τους.
Πολλοί άνθρωποι τα διαισθάνονται αυτά. Καταλαβαίνουν ότι δεν είναι για να ψηφίζουμε συγγενείς και φίλους σε αυτές τις εκλογές, ότι διακυβεύεται το μέλλον. Διαισθάνονται την ψευτιά και την προδοσία, γελούν με τη μασκαράτα του «αδέσμευτου» κ. Ξύδα, του κ. Γαληνού που «μόνο για τη Λέσβο» νοιάζεται, με τον «άλλον ένα δρόμο» του κ. Γεωργούλα και με τα πομπώδη «εδώ και τώρα» που ξεστομίζει, του κ. Κουρτζή με τις «κοινές λογικές» των «αγέραστων». Εκτιμούν την καθαρότητα των θέσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ. Τους καλούμε να κάνουν το βήμα, ώστε να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη στη Λέσβο. Υποσχόμαστε τη δύναμη που θα λάβουμε από τη λαϊκή ψήφο να την επιστρέψουμε στο ακέραιο και η νίκη μας να μετατραπεί σε δύναμη για το λαό.
          
Διαβάστε επίσης:
Συνέντευξη της υποψήφιας δημαρχου Νίκης Τσιριγώτη στην εφημερίδα "Εμπρός" 
Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Λέσβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου