5 Μαΐ 2014

Περιοδεία της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Ανεμώτια, Σκαλοχώρι και Φίλια: Οξυμένα προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των χωριών

«Καυτό» το πρόβλημα της ύδρευσης στη Λέσβο
 
Κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον υποψήφιο περιφερειάρχη Στρατή Κόρακα, αποτελούμενο από υποψηφίους συμβούλους για την Περιφέρεια και το Δήμο Λέσβου, περιόδευσε το Σάββατο 3 Μάη στα χωριά Ανεμώτια, Σκαλοχώρι και Φίλια, συζητώντας με τους κατοίκους τους.

Ειδικά στη Φίλια, το κλιμάκιο έγινε αποδέκτης καταγγελιών των κατοίκων για τα οξυμένα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζουν. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι ο Δήμος αρνείται να επισκευάσει το μηχανολογικό εξοπλισμό υδρογεώτρησης (πρόκειται για ένα απλό φλοτέρ), ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορεί να δεχτεί την πληρωμή των λογαριασμών ύδρευσης από τους κατοίκους.


Με αφορμή αυτή την καταγγελία των κατοίκων της Φίλιας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που το έχει καταγγείλει και παλιότερα και το οποίο αφορά και άλλα χωριά. Από 1-1-2011 (ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του Δήμου Λέσβου) μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καν μηχανισμός βεβαίωσης και είσπραξης οφειλών από την κατανάλωση νερού για τους πρώην δήμους Αγιάσου, Ευεργέτουλα, Πλωμαρίου, Γέρας, Καλλονής, Μήθυμνας, Αγίας Παρασκευής, Πέτρας, Ερεσού-Άντισσας και Πολιχνίτου. Σε αρκετές περιπτώσεις οι οφειλές (που προκύπτουν από αυτή τη μη-ένταξη στη ΔΕΥΑΜ και για τις οποίες οι δημότες δεν φέρουν καμία ευθύνη) ξεκινούν από το δεύτερο τετράμηνο του 2010. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπιζε και ο πρώην Δήμος Μανταμάδου μέχρι τον Ιούνη 2013 οπότε τελικά εντάχθηκε στο σύστημα της ΔΕΥΑΜ.

Η παράταση αυτής της ανωμαλίας δυσχεραίνει την επίλυση των πιεστικών προβλημάτων ύδρευσης του νησιού μας και αναμένεται να επιβαρύνει τους δημότες ακόμα περισσότερο (απόδειξη η υπέρμετρη αύξηση των τελών ύδρευσης στους πρώην καποδιστριακούς Δήμους Μυτιλήνης και Θερμής).

Οι ευθύνες της απερχόμενης δημοτικής αρχής Βουνάτσου στο Δήμο Λέσβου για την κατάσταση αυτή είναι μεγάλες. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει πραγματικό ή υποτιθέμενο τεχνικό ή διοικητικό πρόβλημα που να δημιουργεί τόσο μεγάλα προβλήματα στους δημότες σε έναν τόσο βασικό τομέα όπως το νερό και να παραμένει άλυτο. Ωστόσο η εγκατάλειψη της ύδρευσης των πρώην καποδιστριακών δήμων που παρατηρείται στο πέρασμα στον ενιαίο καλλικρατικό Δήμο Λέσβου δεν είναι τυχαίο φαινόμενο. Και δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική λύση όσο ο Δήμος υποτάσσεται στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ για τους φυσικούς πόρους. Η εγκατάλειψη αυτή συνδέεται με τα σχέδια για ενοποίηση της ύδρευσης στα νησιά και για παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο. Προάγγελος αυτών των σχεδίων είναι τα παιχνίδια που παίζει ο Δήμος Λέσβου με την ΕΥΔΑΠ Νήσων και τα οποία επίσης έχουμε καταγγείλει. Αυτά τα σχέδια συνεπάγονται ένα ακόμη μεγαλύτερο χαράτσωμα των κατοίκων στο μέλλον και τη μετατροπή της πρόσβασης στο νερό σε ακριβό εμπόρευμα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους δημότες σε όλα τα χωριά να πάρουν πρώτα απ’ όλα την κατάσταση στα χέρια τους, να μην ανεχτούν άλλες καθυστερήσεις στην ικανοποίηση των αναγκών τους. Τους καλεί να βγάλουν επίσης πολιτικά συμπεράσματα από αυτή την κατάσταση και να συστρατευτούν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο και στην Περιφέρεια, με τη δύναμη εκείνη δηλαδή που ακριβώς επειδή αρνείται να συμβιβαστεί με το μοίρασμα της φτώχειας και με τη διαχείριση της κρίσης μπορεί να πετύχει με αγώνες την ουσιαστική επίλυση μιας σειράς από άμεσα προβλήματα που «καίνε» τις τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου