Ο λαός της Λέσβου είχε τις τελευταίες ημέρες την ευκαιρία να δει από κοντά το ΣΥΡΙΖΑ να επιδίδεται στις συνηθισμένες δημοκοπίες, με τις οποίες προσπαθεί να παραπλανήσει το λαό και να χειραγωγήσει την αγανάκτησή του, για την επίθεση που δέχεται από το κεφάλαιο και την ΕΕ. Μόνο που τώρα οι δημοκοπίες αυτές ήταν διανθισμένες με κορώνες που σκοπό είχαν να οικειοποιηθούν τις αγωνιστικές παραδόσεις του εργατικού-λαϊκού κινήματος στο νησί μας.

Στην ομιλία του στη Μυτιλήνη, στις 2 Μάη, ο Α. Τσίπρας, είχε τη φαεινή, όσο και βέβηλη, ιδέα να συνδέσει την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ με το ιστορικό «Go Back» που, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, είχε βροντοφωνάξει ο λεσβιακός λαός στους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές το 1944. Σε ποιούς αλήθεια ζήτησε ο Α. Τσίπρας να βροντοφωνάξει σήμερα ο λαός μας «Go Back», ποιός είναι ο «εχθρός» ενάντια στον οποίο τον κάλεσε να γίνει «αντάρτης»; Σε ολόκληρη την ομιλία του δεν υπάρχουν πουθενά οι λέξεις ΕΕ, πουθενά η λέξη «κεφάλαιο», αστικές κυβερνήσεις, όλοι εκείνοι δηλαδή που ευθύνονται για την κρίση και τη χρεοκοπία του λαού. Αντίθετα όλο το κακό επιρρίπτεται στη Μέρκελ, στο Σόιμπλε, στη «γερμανική Ευρώπη», για να βγουν λάδι η ΕΕ και τα μονοπώλια που τα υπηρετούν, η Μέρκελ και ο «νέος άνεμος» Ολάντ, οι κυβερνήσεις σε όλες τις χώρες. Μιλάει μόνο για το πολιτικό προσωπικό, το Σαμαρά, το Βενιζέλο, για να βγάλει λάδι τα πραγματικά αφεντικά, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που θα υπάρχουν εδώ και την επόμενη ημέρα, για να ξεζουμίσουν το λαό.  

Παρέλειψε βεβαίως ο κ. Τσίπρας να πει στον λεσβιακό λαό ότι συχνά-πυκνά ξεχνάει το «Go Back», επιστρατεύει τα πιο «καλά αγγλικά» του και πηγαίνει να συναντήσει όλη αυτή τη «συντηρητική νομενκλατούρα», όπως την αποκαλεί, προκειμένου να την πείσει να μην ανησυχεί, γιατί θα είναι και αυτός ένας λογικός διαπραγματευτής.  

Παρέλειψε να μιλήσει για τις αβροφροσύνες του με την εγχώρια «φάρα» των βιομηχάνων, προκειμένου να τους καθησυχάσει ότι μια πιθανή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δε θα βλάψει την ανάπτυξη των κερδών τους. Εκτός αυτών ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και των συνδυασμών που στηρίζει για τα νησιά μας, που δεν είναι τίποτε άλλο από την ίδια - δήθεν κοινωνική - «σούπα» που θα βρει κανείς και στα προγράμματα των υπόλοιπων αστικών κομμάτων και συνδυασμών και που καθορίζονται από τις κυρίαρχες επιλογές της ΕΕ. Η «σούπα» αυτή έχει μπόλικα λεκτικά καρυκεύματα (του τύπου «μεταφορικό ισοδύναμο», «συμμετοχή του λαού»), μπόλικο κρέας για τους εφοπλιστές και το κεφάλαιο, στο πλαίσιο των νέων ενοποιημένων αγορών που σχεδίασε ο Καλλικράτης στους δήμους και στις περιφέρειες, ενώ για το λαό απομένει η λογική της αποδοχής και του μοιράσματος της φτώχειας. Αυτό είναι ουσιαστικά το πρόγραμμα των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Λέσβου και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ο Α. Τσίπρας είχε το θράσος να ισχυριστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει «τις αρχές και τις αξίες που η αριστερά κουβάλησε μέσα σε δίσεκτα χρόνια με πολλούς αγώνες και πολλές θυσίες». Εμείς καλούμε κάθε έντιμο άνθρωπο του λαού να αναλογιστεί: υπήρξε στ’ αλήθεια κανένας πραγματικός εργατικός και λαϊκός αγώνας, από τους τόσους που έγιναν στο νησί μας, που να μην συγκρούστηκε με το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό και να μην τους κατονόμαζε; Θόλωνε κανένας από τους ηρωικούς αγώνες του λαού μας τα νερά, όπως τα θολώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, που κοιτάει να τους καπηλευτεί, για να μαντρώσει το λαό στα καπιταλιστικά συμφέροντα, όπως έκανε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ;

Η απάντηση είναι προφανής. Ο λεσβιακός λαός πρέπει να γυρίσει τις πλάτες στις κορώνες αυτών, που ήρθαν να καπηλευτούν τις παραδόσεις του και να θολώσουν την κρίση του. Η μόνη απάντηση είναι να αναγνωρίσουμε την πραγματική αιτία αυτής της κρίσης, να καταλάβουμε ότι η επίθεση που δεχόμαστε, δε θα σταματήσει με ξόρκια και ψήφους στους «σωτήρες» των αστικών κομμάτων. Η μόνη απάντηση είναι να οργανωθούν σε κάθε τόπο δουλειάς σε κάθε γειτονιά και χωριό οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες σε μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, με δυνατό ΚΚΕ παντού, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την καθημερινή επίθεση της ΕΕ, των καπιταλιστών και του πολιτικού προσωπικού τους.

Θα ανοίγει το δρόμο για μια Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, με το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει. Αυτός είναι ο πραγματικός «αντάρτης» λαός, αυτό είναι το αληθινό ανάστημα που πρέπει να ορθώσουμε, αυτό είναι το αληθινό Go Back που μπορούμε να πούμε στις επερχόμενες εκλογές. Είναι το Go Back στην ΕΕ, στους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων και στους επίδοξους διαχειριστές της κρίσης, τοπικά και πανελλαδικά. Καλούμε τον λαό του νησιού μας να κάνει αυτό το βήμα, υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στις τοπικές εκλογές.

Γραφείο Τύπου της ΚΟ Λέσβου του ΚΚΕ