11 Μαΐ 2019

Γιάννης Νομικός*: Οι αγρότες μπορούν με ισχυρό ΚΚΕ παντού να κάνουν την πραγματική διαφορά.

Παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια από τα Κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κλπ) να παρουσιάσουν την ΕΕ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) σαν εργαλείο ανάπτυξης για τους αγρότες, η ζωή τους διέψευσε. Η αλήθεια είναι ότι το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες φτωχομεσαία αγροτικά νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα οδηγούνται σε βίαιο και μαζικό ξεκλήρισμα. Είναι ακριβώς η πολιτική της ΕΕ που με συμφωνία όλων των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων, έχουν καταντήσει τη χώρα εισαγωγέα αγροτικών προϊόντων με συνέπεια να υπάρχει κάθε χρόνο πάνω από 2,5 δις ευρώ έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο.
 
Βασικές στοχεύσεις της ΚΑΠ της ΕΕ
Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη νέα ΚΑΠ, τα παζάρια που φουντώνουν στην ΕΕ και από τις προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση και όσους ακολουθούν και εξειδικεύουν αυτή την πολιτικής σε Δήμους και περιφέρειες. Στην παρούσα φάση, ως βασικό πρόβλημα για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια εκτιμάται η κατακερματισμένη παραγωγή. Έτσι προωθούνται οι ομάδες παραγωγών και τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας. Σε προτεραιότητα είναι επίσης η αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η καθετοποίηση της παραγωγής, που τα καρπώνονται οι, μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ομάδες παραγωγών και μεταποιητικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
 
Άμεσες ενισχύσεις και αντιθέσεις
Οι δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 70% των δαπανών της ΕΕ και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό της κυρίως προς τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Κατά μέσο όρο, το 20% των πιο εύρωστων δικαιούχων λαμβάνει περίπου το 80% των πληρωμών. Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν δηλαδή σε μια μειοψηφία των πλουσιότερων παραγωγών.
Οι κυβερνήσεις διαχρονικά και ιδιαίτερα η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιούν τις άμεσες ενισχύσεις για να αμβλύνουν τις αντιδράσεις που προκαλούν η στρατηγική που υπηρετούν, τα μέτρα που παίρνουν και συνθλίβουν τη μικρομεσαία αγροτιά (π.χ. φορολογικό, ασφαλιστικό κ.λπ.). Αποκρύβουν το γεγονός ότι η αστική πολιτική τους έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση των μονοπωλίων.
 
 Δυσοίωνο το μέλλον και των μικρομεσαίων μαστιχοσπαραγωγών
Το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων για το προϊόν της μαστίχας μαζί με όσους τους καλούν και διαφημίζουν με φιέστες το "καλό εμπόρευμα" στο νησί, προδιαγράφει δυσοίωνο το μέλλον των μικρομεσαίων παραγωγών.
Το μοναδικό αυτό προϊόν, με αρκετές διαπιστωμένες ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και με μια σειρά άλλες χρήσεις προσελκύει σαν μαγνήτης μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που έρχονται όχι για να στηρίξουν τους παραγωγούς αλλά για να τους εκτοπίσουν από τη γη τους, να μετατρέψουν σε ακόμα πιο αβάσταχτο το κόστος παραγωγής και τη μαστίχα  σε πανάκριβο εμπόρευμα για τους καταναλωτές.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ισχυρίζονται ότι δίνουν μάχη υπέρ των Ελλήνων αγροτών και μιλάνε για τον κίνδυνο επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ, αθωώνοντας τον καπιταλισμό και την πολιτική του, που έχει ξεκληρίσει εκατομμύρια αγρότες σε όλη την ΕΕ.
 
Πρόταση διεξόδου και προοπτικής
Ανάσα και προοπτική στους βιοπαλαιστές αγρότες μπορεί να δώσει μόνο το δυνάμωμα της κοινής δράσης με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Το δυνάμωμα του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές και της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμο και Περιφέρεια αποτελεί εγγύηση για να δυναμώσει η διεκδίκηση την επόμενη ημέρα ώστε άμεσα να διεκδικήσουμε:
 
-- Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν αξιοπρεπές εισόδημα για επιβίωση. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων, να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών.
-- Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και νερού κατά 50% στους μικρομεσαίους αγρότες. Κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες. Κατάργηση των χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ, πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά.). Βελτίωση των υποδομών.
-- Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου. Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
-- Να επανέλθει το αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα του αγώνα. Φορολογία στο πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
-- Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
-- ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
-- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ. Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή.
 
* Γιάννης Νομικός, συνταξιούχος λογιστής
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Χίου

http://lschios.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου