7 Μαρ 2019

Σταύρος Τάσσος: Στη θέση του ΙΓΜΕ δημιουργούν έναν συρρικνωμένο φορέα (VIDEO)



Τους πραγματικούς στόχους της διάλυσης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που δεν άλλοι από την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών ομίλων, ανέδειξε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις»

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση του ΙΓΜΕ από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών η οποία θα είναι αισθητά συρρικνωμένη. Όπως σημείωσε ο Στ. Τάσσος στη θέση του ΙΓΜΕ δημιουργείται ένας μικρός και ευέλικτος φορέας, ο οποίος θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.

Είναι χαρακτηριστικό πως τη δεκαετία του '80 το ΙΓΜΕ είχε 1.300 εργαζόμενους, ενώ ο νέος φορέας θα λειτουργεί με μόλις 160 εργαζόμενους. Μάλιστα, η υπό σύσταση Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών θα λειτουργεί κυρίως αναθέτοντας εργασίες σε τρίτους

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έθεσε και το θέμα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ, στους οποίους οφείλονται τα αναδρομικά και καταργούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα. 

Επίσης αναφέρθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ξεκαθαρίζοντας πως το ΚΚΕ είναι υπέρ της χρήσης κάθε μορφής ενέργειας, με γνώμονα την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. 

Όπως εξήγησε, για το ΚΚΕ τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζει τις διάφορες μορφές ενέργειας είναι το κόστος που θα έχει η παραγόμενη ενέργεια για το λαό, η αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας από την κοινωνία, η ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων στον ενεργειακό τομέα και η προστασία του περιβάλλοντος. 

Ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτό το ζήτημα είναι η τοποθέτηση δεκάδων γιγάντιων ανεμογεννητριών σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Ικαρία που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου