23 Ιαν 2019

ΣΑΜΟΣ - Συνέντευξη Τύπου της ΛΑ.Σ: Ο λαός της Σάμου να δώσει δύναμη στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ

Σε πνεύμα μαχητικότητας και αποφασιστικότητας για την όσο γίνεται μεγαλύτερη ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η ανοιχτή συνέντευξη Τύπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Σάμο.

Ομιλητές ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Σάμου  Κώστας Τζίχας, ο βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Σταύρος Τάσσος και η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αγλαΐα Κυρίτση.

Οι επικείμενες τριπλές εκλογές είναι ενιαία μάχη με κοινό παρονομαστή

Στην ομιλία του, ο υποψήφιος δήμαρχος Σάμου, Κώστας Τζίχας, αναφέρθηκε στις ανακατατάξεις του αστικού πολιτικού σκηνικού στη Βουλή και στην απεγνωσμένη προσπάθεια να συνεχιστεί με κάθε τρόπο το βρώμικο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (με ΑΝΕΛ ή χωρίς), καθώς και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη συμφωνία των Πρεσπών όπου «ο κοσμοπολιτισμός της κυβέρνησης που βάζει σε πρώτη γραμμή τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης στα Βαλκάνια, συναντά και συνδιαλέγεται με τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία των πιο συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων και των φασιστών - ναζιστών της Χρυσής Αυγής, με κοινό στόχο την προώθηση των ιμπεριαλιστικών αμερικανοΝΑΤΟικών επιδιώξεων στην περιοχή».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η επικείμενη τριπλή εκλογική μάχη μαζί με τις πιθανές βουλευτικές εκλογές είναι μια ενιαία μάχη με κοινό παρονομαστή την ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ παντού. Αναφερόμενος αναλυτικά στον απολογισμό δράσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Σάμου είπε μεταξύ άλλων:

«Στα 4,5 χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Δήμο, τίμησαν με το παραπάνω την ψήφο που πήραν και στάθηκαν αταλάντευτα συναγωνιστές και συμπαραστάτες του εργατικού και λαϊκού κινήματος, κάθε εργαζόμενου και κάθε λαϊκής οικογένειας. Ο απολογισμός της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι πλούσιος και ουσιαστικός. Ήταν στην πράξη η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση.Η δημοτική μας ομάδα, απέναντι στο μπλοκ των άλλων δυνάμεων και παρατάξεων που κινούνται πάνω στις ράγες της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, στάθηκε με σθένος και αξιώσεις. Αντιπάλεψε τη μοιρολατρία που καλλιεργούν όλοι τους, ότι αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει και ότι είναι θέμα καλών ή κακών διαχειριστών. Τους αποδείξαμε επανειλημμένα ότι καλοί ή κακοί διαχειριστές, τη φτώχεια και τη μιζέρια διαχειρίζονται, που οδηγεί τελικά σε ακόμη μεγαλύτερα βάρη στην πλάτη των λαϊκών στρωμάτων, όπως έγινε μόλις πριν από ένα μήνα με την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 17,5%.

Οι δημοτικοί και τοπικοί μας σύμβουλοι ανέδειξαν σοβαρά λαϊκά προβλήματα όπως η ανεργία και η φτώχεια, η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στο νησί μας, οι υποδομές σε ευαίσθητους τομείς όπως στην Παιδεία, η αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, τα προβλήματα στην καθαριότητα, στην ύδρευση και την άρδευση, την αγροτοδασική οδοποιία, τα ζητήματα των πανάκριβων αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, το μεγάλο θέμα των προσφύγων και μεταναστών και η σταθερή θέση αλληλεγγύης και πάλης για τον απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και τη χώρα, τα σοβαρά προβλήματα στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και στο Νοσοκομείο με τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό, την ανάγκη επαναφοράς του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, την κατάργησή του στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα κ.ά.


Έχουμε καταθέσει πάνω από 70 Ερωτήσεις και Επερωτήσεις, δεκάδες αναφορές με αιτήματα των λαϊκών φορέων, έχουμε κάνει και κάνουμε συνεχείς παρεμβάσεις για μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το λαό του νησιού μας, ενώ παράλληλα βρεθήκαμε πάντα στην πρώτη γραμμή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του εργατικού και του αντιιμπεριαλιστικού -  φιλειρηνικού κινήματος.

Στις εκλογές του Μάη διεκδικούμε τη διοίκηση του δήμου για να υπηρετήσουμε πιο αποφασιστικά τα δικά σας συμφέροντα. Να παλέψουμε με μεγαλύτερες δυνάμεις, μαζί σας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Λέμε ΝΑΙ στην ειρήνη και τη φιλία των λαών

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Σταύρος Τάσσος, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις των ημερών, τονίζοντας: «Με αφορμή τώρα το “Μακεδονικό” ζήτημα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας αναδιατάσσεται. Κοινοβουλευτικές ομάδες διαλύονται, ή κινδυνεύουν να διαλυθούν και οι μεταγραφές βουλευτών έχουν ξεπεράσει τις μεταγραφές των ποδοσφαιριστών, και μερικοί μάλιστα δίνονται δανεικοί για να μην διαλυθούν κοινοβουλευτικές ομάδες. Εμείς, λέμε ΟΧΙ: Στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό σε Ελλάδα και FYROM.

Λέμε ΝΑΙ στην ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό.
Στο πλαίσιο αυτό της πλήρους ευθυγράμμισης της Ελλάδας με τις ανάγκες των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και έτσι γίνεται στόχος από αντίπαλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στο ενδεχόμενο πολεμικών συγκρούσεων.

Η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης αυξάνεται. Λέμε αστικής τάξης, και όχι Τουρκίας που περικλείει και τον τουρκικό λαό, γιατί εμείς πάντοτε κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στον λαό και την αστική τάξη και τις κυβερνήσεις κάθε χώρας, γιατί οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και δεν είναι αντίπαλοι μεταξύ τους.
Η τουρκική αστική τάξη, λοιπόν, με την ανοχή, αν όχι ενθάρρυνση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και διεκδικεί το μισό Αιγαίο, κατά μήκος του 25ου μεσημβρινού, περικλείοντας έτσι τα νησιά του Α. Αιγαίου ουσιαστικά στη δική της επικράτεια». Αναφέρθηκε στα φλέγοντα ζητήματα για τον λαό της Σάμου αλλά και όλους τους νησιώτες όπως είναι το Προσφυγικό, οι τεράστιες ελλείψεις στην Υγεία, στην απαράδεκτη σύνδεση του μειωμένου ΦΠΑ με το Προσφυγικό και το μεταφορικό ισοδύναμο.

Προσκλητήριο συστράτευσης και συμπόρευσης με το ΚΚΕ

Η Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΚΚΕ για συστράτευση, αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπόρευσης και συσπείρωσης γύρω από το ΚΚΕ: «...οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν ιδιαίτερη πολιτική κρισιμότητα και σημασία. Με αυτά τα δεδομένα, σε αυτήν την πολυσύνθετη συγκυρία, που μυρίζει όλο και περισσότερο ζόφο, με μια Βουλή, που τα παζάρια και οι συναλλαγές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, για να βγει όλη η βρώμικη δουλειά που της ανέθεσαν οι εντολείς του σάπιου πολιτικού συστήματος, ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα που απηύθυνε ο Γραμματέας του ΚΚΕ για συμπόρευση και συστράτευση, στην υπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Είναι κρίσιμο στις τοπικές, αλλά και στις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν, τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και του ΚΚΕ να ενισχυθούν.

Είναι κρίσιμο το προσκλητήριο συσπείρωσης και συμπόρευσης να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερους έντιμους αριστερούς. Γιατί την Αριστερά της προσφοράς και της θυσίας δεν την χαρίζουμε σε λαθροχείρες και τυχοδιώκτες. Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης", δεν είναι απλά ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι καθοριστική ενίσχυση του ίδιου του λαού, να παλέψει από καλύτερες θέσεις για το μέλλον που του αξίζει».

Πάλη για τα επείγοντα λαϊκά προβλήματα

Ακολούθησε πλούσια και δημιουργική συζήτηση με βάση τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και των δημοτών που είχαν γεμίσει την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου γύρω από τα καυτά θέματα που απασχολούν το νησί όπως το Προσφυγικό, η αγροτική παραγωγή, το ζήτημα της ύδρευσης και της άρδευσης κ.ά.

Όπως τόνισε ο Κώστας Τζίχας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» θέτει ως προτεραιότητα στη διοίκηση του δήμου τα επείγοντα λαϊκά προβλήματα, την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων, τα έργα που θα απαντούν στις ανάγκες των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των εργαζομένων, των ανέργων και των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών και κάλεσε τους Σαμιώτες και τις Σαμιώτισσες να δώσουν δύναμη στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και στο Δήμο, να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τις πιθανές βουλευτικές εκλογές.

Χαρακτηριστικό ήταν και το κλείσιμο της ομιλίας του Σταύρου Τάσσου: «Μπαίνουμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα στη μάχη των εκλογών για την Περιφέρεια και το Δήμο. Χωρίς να παραμυθιάζουμε και να κρυβόμαστε πίσω από τίτλους ανεξαρτησίας, γιατί δεν ντρεπόμαστε για τις πολιτικές που υπηρετούμε, και που έχουν σαν γνώμονά τους την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Αλλά και χωρίς να παραμυθιαζόμαστε ότι άλλο το ευρωπαϊκό, άλλο το εθνικό, και άλλο το περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ενιαία και πάγια είναι η πολιτική του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού σε όλα τα επίπεδα, και ένα και μοναδικό στόχο έχει: τη μεγιστοποίηση του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. Ενιαία και πάγια πρέπει να είναι και είναι η δική μας αντιμετώπιση σε όλα τα επίπεδα, με έναν και μοναδικό στόχο. Την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Χωρίς να κάνουμε συμφωνίες κορυφής, αλλά συμφωνίες στην κοινωνική βάση, πάνω στα λαϊκά προβλήματα και της λύσης τους σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Χωρίς να γίνουμε ιμάντες μεταφοράς της πολιτικής της κεντρικής διοίκησης, και της ΕΕ με την εμπλοκή της Περιφέρειας και των Δήμων, μεταξύ των άλλων, στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας.

Με ανιδιοτελείς αγωνιστές της προσφοράς και της θυσίας για τον συνάνθρωπο, για άμεσα μέτρα ανακούφισης, για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές ανατροπές παντού, για μια δίκαιη και ειρηνική κοινωνία, με τον λαό αφεντικό και νοικοκύρη στον τόπο του, φίλο και συνεργάτη με τους άλλους λαούς».

Την Τρίτη 22 Γενάρη, οι τρεις υποψήφιοι συνοδευόμενοι από αντιπροσωπεία της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, επισκέφθηκαν το 1ο δημοτικό σχολείο Καρλοβάσου στην Πορφυριάδα το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τόσο από την πρόσφατη κακοκαιρία, όσο και από κακοτεχνίες του έργου αποκατάστασης του κτιρίου. Μίλησαν με το Σύλλογο Διδασκόντων,  άκουσαν την αγωνία τους για το σχολειό και την ασφάλεια των παιδιών και τους ενημέρωσαν για τις πρωτοβουλίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο όπου είχε γίνει παρέμβαση την προηγούμενη μέρα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς ικανοποιητικές απαντήσεις από τη δημοτική αρχή. Οι παρεμβάσεις θα κλιμακωθούν τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και στη Βουλή.

Ακολούθησε περιοδεία στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού στο Μαλαγάρι, όπου μίλησαν σε συγκεντρώσεις των εργαζομένων και συζήτησαν μαζί τους, στα γραφεία και στο Οινοποιείο.

Εξίσου παραγωγική και με μεγάλο συμβολισμό ήταν η επίσκεψη των υποψηφίων του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης με κορυφαίο τον κίνδυνο να κλείσει η παιδιατρική κλινική και να τεθεί σε δοκιμασία και η μαιευτική κλινική λόγω της έλλειψης παιδιάτρων. Είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή διοικητή, τον διοικητικό διευθυντή, με τον Σύλλογο Εργαζομένων και την πρόεδρο των Νοσοκομειακών γιατρών και περιόδευσαν σε τμήματα του Νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου