25 Ιαν 2019

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΛΗΜΝΟΥ: Ανακοίνωση για το Παλλημνιακό Ταμείο

Ανακοίνωση σχετικά με το Παλλημνιακό Ταμείο και τον «κουρνιαχτό» των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και της παράταξης που υποστηρίζει στη Λήμνο, εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση». 

Υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως ο χαρακτήρας και οι σκοποί του είναι αλλαγμένοι σε σχέση με τους αρχικούς σκοπούς του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου, πως υπάρχουν ανάγκες για επισκευές σε σχολικά κτίρια, για μόνιμο προσωπικό, για νέα κτίρια και επεκτάσεις άλλων, ενώ καταλήγοντας καλεί τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του νησιού «να ενισχύσουν με κάθε τρόπο τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", της μόνης δύναμης που μπορεί να στηρίξει με συνέπεια και κόντρα στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα δίκαια αιτήματα για σχολεία σύγχρονα και ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς, στελεχωμένα με μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία». 

Το πλήρες κείμενο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Λήμνου: 

«Αρκετό κουρνιαχτό έχουν σηκώσει τελευταία τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και η δημοτική παράταξη που υποστηρίζουν στο νησί μας, σχετικά με το Παλλημνιακό Ταμείο.
Στο θέμα αυτό έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:


  • Ο χαρακτήρας και οι σκοποί αυτού του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, που ψηφίστηκε στη Βουλή, είναι αλλαγμένοι σε σχέση με τους αρχικούς σκοπούς του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου που ήταν κυρίως η βοήθεια στην αντιμετώπιση των κτιριακών αναγκών των σχολείων (επισκευές και κατασκευή νέων σχολείων) και των μαθητών φτωχών οικογενειών της Λήμνου. Μπορεί στους σκοπούς να αναφέρεται μεταξύ άλλων γενικά "η ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών φορέων και ιδρυμάτων της Λήμνου", αλλά παρακάτω δίνεται η δυνατότητα για τη σύσταση από κοινού με άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου φορέα, αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας στην οποία δίνεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης του συνόλου ή μέρους της περιουσίας του Ταμείου και από τους σκοπούς της οποίας λείπει η ενίσχυση της επισκευής και κατασκευής σχολικών κτιρίων, καθώς και των μαθητών φτωχών οικογενειών της Λήμνου.

  • Σήμερα υπάρχουν ανάγκες για τις επισκευές των σχολικών κτιρίων του νησιού, για την κατασκευή και λειτουργία νέου παιδικού σταθμού (δεκάδες παιδιά έμειναν φέτος έξω από τους παιδικούς σταθμούς της Μύρινας και του Μούδρου λόγω έλλειψης χώρων και κτιριακών υποδομών), η κατασκευή και λειτουργία νέου κτιρίου για το 4ο Νηπιαγωγείο Μύρινας, η επισκευή και επέκταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας, καθώς και η κατασκευή και λειτουργία νέου κτιριακού λυκειακού συγκροτήματος στη Μύρινα και η περιουσία του Παλλημνιακού Ταμείου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τουλάχιστον για ένα μέρος των αναγκών αυτών.

  • Επίσης, σήμερα, στον 21ο αιώνα, χρειάζεται οι παιδικοί σταθμοί, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια, τα Λύκεια, τα ΕΠΑΛ, οι δομές της Ειδικής Αγωγής να λειτουργούν με μόνιμο εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Όμως, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όσο και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (και τελευταία ΣΥΡΙΖΑ - ΔΑΝΕΛ(λη)), κοροϊδεύουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές ότι θα κάνουν μόνιμους διορισμούς και στην πραγματικότητα αυξάνουν τους εκπαιδευτικούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας (αναπληρωτές, συμβασιούχοι), τόσο στα σχολεία του νησιού μας, όσο και πανελλαδικά, πιστοί στις επιταγές του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Τελευταία έγιναν πολλές πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις με αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και συμβασιούχων στην εκπαίδευση, 30.000 μόνιμους διορισμούς τώρα, τις οποίες η κυβέρνηση αντιμετώπισε με τα ΜΑΤ, διά "πυρός και σιδήρου", σπάζοντας κεφάλια διαδηλωτών εκπαιδευτικών, καίγοντας βουλευτή του ΚΚΕ που συμπαραστεκόταν στον αγώνα των εκπαιδευτικών.

  • Τέτοιες κινητοποιήσεις, απεργιακές συγκεντρώσεις, έγιναν και στη Μύρινα, που με πορείες κατέληξαν στο Δημαρχείο και στο Επαρχείο του νησιού μας και ζήτησαν αντίστοιχα ψηφίσματα στήριξης του δίκαιου αιτήματος του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όμως, δεν είδαμε κανέναν από τους ένθερμους υποστηρικτές του Παλλημνιακού Ταμείου να παρίστανται ή να συμπαραστέκονται στις κινητοποιήσεις αυτές.

  • Το Παλλημνιακό Ταμείο, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου, ανοίγει παράθυρα για την επιχειρηματική λειτουργία του (ανάμεσα στους πόρους του Ταμείου είναι και οι πρόσοδοι από παραγωγικές - επιχειρηματικές δραστηριότητες). Και έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι αντίθετα με τις λαϊκές ανάγκες. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο σχετικό νόμο, "Για την επίτευξη του σκοπού της παραγράφου 2, το Παλλημνιακό Ταμείο παραχωρεί στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία χωρίς αντάλλαγμα τη χρήση του συνόλου ή μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του". Είναι ένα αποκαλυπτικό άρθρο που δείχνει την εν λευκώ παραχώρηση της περιουσίας του Ταμείου για σκοπούς ασαφείς.

  • Η μελέτη της άγνωστης ιστορίας του ίδιου του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου μπορεί να μας διδάξει πολλά. Κοινοποιούμε άρθρο του αξέχαστου αγωνιστή Αριστείδη Μούχαλου το 1989 στην εφημερίδα "Λήμνος", με τίτλο "Πώς Πισοδιαβαίνουμε", που αναφέρεται σε 2 περιπτώσεις εκμετάλλευσης της περιουσίας του Ταμείου σε βάρος των αναγκών των παιδιών του νησιού μας (Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ το σχετικό άρθρο).

  • Απευθυνόμαστε στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του νησιού μας και τους καλούμε να ενισχύσουν με κάθε τρόπο τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", της μόνης δύναμης που μπορεί να στηρίξει με συνέπεια και κόντρα στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα δίκαια αιτήματα για σχολεία σύγχρονα και ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς, στελεχωμένα με μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου