24 Ιαν 2019

Σε κλίμα μάχης και συστράτευσης με το ΚΚΕ η παρουσίαση των υποψηφίων στη Χίο (ΦΩΤΟ)

Σε κλίμα μάχης και συστράτευσης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για τη στήριξη του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην οποία κάλεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Χίου, την Τετάρτη 23 Γενάρη στο Δημαρχείο Χίου.

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε η Γραμματέας της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ Μαρίνα Κυριάκου δίνοντας το λόγο στον υποψήφιο Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σταύρο Τάσσο.
 
Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από την υποψήφια με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, Αγλαΐα Κυρίτση, και από το γνωστό συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη, που απεύθυνε με τη σειρά του κάλεσμα συμπόρευσης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ. 
Τέλος ομιλία έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Χίου Μάρκος Σκούφαλος.

Αποσπάσματα των ομιλιών



Η Αγλαΐα Κυρίτση μεταξύ άλλων επισήμανε την αναγκαιότητα συσπείρωσης και συμπόρευσης σ’ έναν αγώνα δυναμικής διεκδίκησης κι ελπίδας, με στόχο τη ριζική ανατροπή των πολιτικών που έφεραν και φέρνουν νέα δεινά στο λαό. Επισήμανε ότι όταν μιλάμε για το Βόρειο Αιγαίο, μιλάμε για μια περιφέρεια που βιώνει ένα τριπλό χτύπημα:
-Την εγκατάλειψη και την αποψίλωση υποδομών και ανθρώπων.
-Την ανατίναξη του πρωτογενούς τομέα.
- Την προσφυγική κρίση και τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, με το επικίνδυνο δέσιμο της χώρας από τον Τσίπρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ευρύτερη περιοχή.
Το Βόρειο Αιγαίο δεν είναι μια ακόμα περιφέρεια όπως όλες οι υπόλοιπες. Είναι μια περιφέρεια, στην οποία συγκεντρώνεται ένα εξαιρετικά εκρηκτικό μίγμα, που απειλεί ευθέως την εθνική κυριαρχία και τα λαϊκά συμφέροντα.
Γι’ αυτό ακριβώς επισημαίνω ότι οι επικείμενες τοπικές εκλογές έχουν ιδιαίτερη πολιτική κρισιμότητα και σημασία.

Ο Γιάννης Μακριδάκης από την πλευρά του επισήμανε ότι «Η επέλαση του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορύφωσή της παγκοσμίως, έχει ως συνέπεια την πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και των φυσικών πόρων, που καθίστανται πλέον αναλώσιμα γρανάζια και προϊόντα κατανάλωσης αντίστοιχα, για τη λειτουργία μιας μηχανής ασύδοτου οικονομικού πλουτισμού των ολίγων, μέσω πολέμων, βίαιης φτωχοποίησης των λαών και καταστροφικής απομύζησης του οικοσυστήματος».
Η προσωπική μου εκτίμηση για τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι ότι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που απαρτίζονται από συμπολίτες ενεργούς στους κοινωνικούς αγώνες και υποστηρίζονται από το μοναδικό άτεγκτο κοινοβουλευτικό κόμμα και επίσης μοναδικό πλέον ακρογωνιαίο λίθο της αριστεράς και της αντίστασης στον εκφασισμό και την πολιτική ευτέλεια στην Ελλάδα, το ΚΚΕ, είναι μονόδρομος».


Ο Σταύρος Τάσσος από την πλευρά του έκανε ειδική αναφορά στα κέρδη των εφοπλιστών τα οποία όπως είπε με βάση το Σύνταγμα όλα τα αστικά κόμματα και πρώτη και καλύτερη η ναζιστική εγκληματική οργάνωση της ΧΑ, διαφυλάττουν τη «...νόμιμη και θεσμοθετημένη φοροαπαλλαγή εφοπλιστών, αλλά και ξένων επενδυτών», με αποτέλεσμα για τους εφοπλιστές περίπου 60 φοροαπαλλαγές, «...όπως στο πετρέλαιο, που το πληρώνουν 45 λεπτά, ενώ οι αγρότες, και όλοι εμείς, σχεδόν 1,50 ευρώ το λίτρο». Αποτέλεσμα από τα πάνω από 10 δισ. ευρώ κέρδη σε ετήσια βάση, να πληρώνουν, κατά μέσο όρο 15 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε ημερήσια βάση λιγότερα από 10 ευρώ!!! «Αντίθετα οι ναυτεργάτες πληρώνουν περί τα 60 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σε συνθήκες μαύρης, ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας, που κυμαίνεται από 80% έως 95%, στα περίπου 4.750 ελληνόκτητα πλοία».

Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» και η «υγιής επιχειρηματικότητα» που ευαγγελίζονται όλα τα αστικά κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα σημαιοφόρους, γι' αυτό και ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα τα αγαπημένα παιδιά της ΕΕ, της Γερμανίας και της Μέρκελ!!!», ανέφερε κάνοντας τη σύγκριση.
Αναφέρθηκε σε ζητήματα των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων όπως η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με την αξιοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών καταδικάζοντας τη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντι ΝΑΤΟική βάση για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ αλλά και για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, που «...εμπλέκει όλο και βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σχεδιασμούς και δράσεις, με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων, και των δρόμων μεταφοράς τους».


Αναφερόμενος στο ΚΚΕ είπε «εμείς, λέμε ΟΧΙ στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό σε Ελλάδα και FYROM. Λέμε ΝΑΙ στην ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Επίσης στάθηκε στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού για τα νησιά αναφέροντας το πλαίσιο που ψηφίστηκε από φορείς της Σάμου για απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και κλείσιμο των hotspots καλώντας και το χιώτικο λαό αλλά και τα άλλα νησιά να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Ο Μάρκος Σκούφαλος, υποψήφιος δήμαρχος Χίου ανέλυσε στοιχεία από την αντιλαϊκή πολιτική του Δήμου, που είναι βασισμένη στις αντιλαϊκές κεντρικές κατευθύνσεις της ΚΕΔΕ. Επισήμανε ότι «... δεν κάνουμε πίσω από την ενιαία γραμμή που πρέπει με νύχια και με δόντια να παλέψουμε μέσα στον κόσμο, μέσα στο λαό. Κατακόκκινη ψήφος στη λαϊκή συσπείρωση, στο δήμο, στην περιφέρεια, ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, στη Βουλή όποτε γίνουν». 

Στον ισχυρισμό «... να μιλήσουμε δήθεν, μόνο για τα τοπικά ζητήματα, για να δούμε την αυτοδιοίκηση ως μοχλό ανάπτυξης, για να μην κομματικοποιήσουμε τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές», είπε ότι πρόκειται για «... προσπάθεια απατηλή, υπονομευτική για τα λαϊκά συμφέροντα, στοχευμένη να διασπάσει τη λαϊκή συνείδηση σε ψευτοδιλήμματα. Βάζει πλάτη για να περάσει η λογική των αστικών κομμάτων στο απυρόβλητο της λαϊκής ψήφου» αναφέροντας ότι «...η πάλαι ποτέ αυτοδιοίκηση έχει χάσει κι αυτά τα λίγα χαρακτηριστικά αυτοδιοίκησης που είχε και έχει μετατραπεί πλήρως στο κρατικό μηχανισμό του αστικού κράτους, ένα ακόμη μέσο της ταξικής αναδιανομής του πλούτου σε βάρος του λαού», χαρακτηρίζοντάς την «ντίλερ για business των ντόπιων ή ξένων επιχειρηματικών ομίλων».


Ειδικά για τη Χίο και τα λαϊκά συμφέροντα, τόνισε πώς μεταφράστηκε αυτή η πολιτική όσων συντάχθηκαν με τις δημοσιονομικές περικοπές των μνημονίων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, μετατρέποντας τους δήμους ακόμα πιο πολύ σε φοροεισπράκτορες.
Η θέση για «έξυπνες πόλεις», για «...τοπικά σύμφωνα προώθησης της επιχειρηματικότητας με επιχειρήσεις...», για «...αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας για την προσέλευση ιδιωτικών επενδύσεων»... «μέσω της σύμπραξης δημοσίου- ιδιωτικού τομέα, σε απλά ελληνικά σημαίνει «πληρώνω και για να γίνει ένα έργο και όταν το χρησιμοποιώ». «Σε αυτούς τους άξονες που κομπορρημονούν δήμαρχοι και περιφερειάρχες της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν ανεξάρτητοι κ.λπ., εσείς βλέπετε πουθενά τον καημό και τον πόνο του εργάτη, του υπαλλήλου, του αγρότη, του συνταξιούχου, του ανέργου; Βλέπετε το δικό σας καημό και πόνο;», ρώτησε.
 
Ανάδειξε το πώς μεταφράστηκαν όλα αυτά από τη δημοτική αρχή με τις αυξήσεις ανταποδοτικών τελών από 20%- 200%, την πιστή τήρηση των μνημονιακών εντολών είτε της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ είτε των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, που σε τελευταία ανάλυση περνούσαν στις πλάτες των δημοτών (αυξήσεις στα τροφεία, παροχές αθλητισμού, είτε με κλείσιμο όπως έγινε με το λουκέτο στο ΔΗΠΕΘΕ).
«Όπως και με τους προηγούμενους, τηρήθηκε απαρέγκλιτα η λογική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. ο δήμος να λειτουργεί με " ίδια" έσοδα, δηλαδή μέσω των διπλά και τριπλά φορολογουμένων πολιτών κι αυτό φαίνεται στους προϋπολογισμούς του που πάνω από το 50% μαζεύονται πλέον από τους δημότες με στόχο, όπως και στην Ευρώπη, το κράτος να περιορίσει ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή του σε ένα περίπου 30%.»... «Ουδέποτε δέχτηκαν να κάνουν την παραμικρή αύξηση σε Τράπεζες, σούπερ μάρκετ, μεγάλα εμπορικά, στους έχοντες και κατέχοντες, σε βίλες και κότερα, ενώ για πέντε χρόνια καταθέσαμε αυτές τις προτάσεις στον αντίποδα της φορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων», είπε χαρακτηριστικά.


Κλείνοντας ανέφερε: «... Είμαστε απέναντι σε κυβερνήσεις και πολιτικές που τσακίζουν το λαό μας, που προσκυνούν την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, που καλλιεργούν το ρεαλισμό του " σκύψε το κεφάλι", έτσι είναι αυτή η κοινωνία, δεν αλλάζει. Τι να κάνουμε; 

Εμείς χρόνια έχουμε επιλέξει το ρεαλισμό να αγωνιζόμαστε για να ανατραπεί η σαπίλα και η βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα, για να σταματήσει η εργατική δύναμη να είναι εμπόρευμα, για να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας σε μία κοινωνία που θα γεύονται το μόχθο τους και δεν θα τους τον κλέβουν μία χούφτα πλουτοκράτες με το πολιτικό τους προσωπικό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου