Οι συνθήκες διαβίωσης στα νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν απαράδεκτες, με ευθύνη της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Στους καταυλισμούς στα νησιά
η απάνθρωπη κατάσταση εγκλωβισμού στην οποία έχουν καταδικάσει
πρόσφυγες και μετανάστες η ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παραμένει,
συνεχίζεται και εντείνεται. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού
Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου
(ΕΣΚΕΣΜΑ) του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στα νησιά βρίσκονται πλέον
14.489 άτομα: Στη Λέσβο είναι 6.738, στη Σάμο 4.174, στη Χίο 1.436, στη
Λέρο 1.063, στην Κω 1.029 και σε μικρότερα νησιά 49.
Στη Μόρια στη Λέσβο,
παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα
τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του ΚΥΤ να μειωθεί,
απέχει πολύ από το να φτάσει τους 3.000 που είναι η χωρητικότητά του. Οι
συνθήκες παραμένουν απαράδεκτες και τώρα με την κακοκαιρία
επιδεινώνονται. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως παρότι τις τελευταίες
μέρες αγρίευε κι άλλο ο καιρός στο νησί, δεν είχαν ανακοινωθεί μέτρα για
την προφύλαξη των προσφύγων και μεταναστών. Οι περισσότεροι πρόσφυγες
και μετανάστες που ζουν εκτός καταυλισμού, είναι εκτεθειμένοι στον αέρα,
στη βροχή, στις χαμηλές θερμοκρασίες και ενδεχομένως αυτές τις μέρες
και στο χιόνι, συχνά χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό, σχεδόν χωρίς καθόλου
θέρμανση... Ακόμα και τα κοντέινερ στα οποία υποτίθεται πως ζουν οι
πιο... ευνοημένοι, τρέχουν νερό και χρειάζεται να επιδιορθώνονται από
εργαζόμενους που πηγαίνουν να βοηθήσουν. Επιπρόσθετα, αυτές οι συνθήκες
προκαλούν σε παιδιά και ενήλικες κινδύνους για την υγεία τους, σωματικά
αλλά και ψυχολογικά.Παραμένουν έτσι μετέωρα το αίτημα του
κλεισίματος του κατ' όνομα «Κέντρου Υποδοχής» της Μόριας και του
απεγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών με τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα
καθώς και η μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα σε
ασφαλή οικήματα.
Οπως σημείωνε πρόσφατα σε σχετική ανακοίνωση η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ: «Ο λαός του νησιού μας να καταδικάσει την εγκληματική πολιτική του μαζικού εγκλωβισμού ανθρώπων στο νησί, την επικίνδυνη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Να διεκδικήσει μέσα από τους μαζικούς φορείς εδώ και τώρα: Να κλείσει άμεσα το hot spot. Να μη δημιουργηθεί νέο. Οι πρόσφυγες και μετανάστες, αφού καταγράφονται και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες, να μεταφέρονται σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Εκεί να μεταφερθούν και οι Υπηρεσίες Ασύλου όπου θα διατυπώνουν τα αιτήματά τους και σύντομα να απεγκλωβίζονται και από τη χώρα με προορισμό τις χώρες που επιθυμούν. Μεταφορά των ευάλωτων ομάδων (έγκυες, παιδιά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, ασθενείς) στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μέτρα προστασίας από τις καιρικές συνθήκες για όσους παραμείνουν εδώ. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη».
Οι ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ενώ καθημερινά καταφθάνουν και άλλοι, μέσω του δικτύου των διακινητών που έχει εξαπλωθεί. Μπορεί τις τελευταίες μέρες να εμφανίζονται μειωμένες οι ροές μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται από τον Εβρο, όμως σχεδόν κάθε μέρα καταγράφεται τουλάχιστον ένα περιστατικό σύλληψης διακινητών που μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους εγκαταλείπουν στο ...πουθενά.
Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Προσφύγων στο Φυλάκιο του Εβρου, βρίσκονται υπό αστυνομική φύλαξη περίπου 250 πρόσφυγες, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού. Σχεδόν οι μισοί απ' αυτούς είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Στο Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται περίπου 400 άτομα σε κοντέινερ (οικίσκους). Τα κοντέινερ δεν επαρκούν για να φιλοξενηθούν και όλοι οι πρόσφυγες που συνεχίζουν να καταφθάνουν από τον Εβρο. Ετσι έχουν στηθεί και σκηνές, όπου στοιβάζονται κατά δεκάδες. Σύμφωνα με εκπροσώπους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, γίνεται προσπάθεια να θερμανθούν και όσοι διαβιούν στις σκηνές, ενώ ξαναμπήκε σε λειτουργία και πρόγραμμα σίτισης για να μη μείνουν χωρίς φαγητό.
Στο Κέντρο Φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια, η κατάσταση παρουσιάζεται πιο διαχειρίσιμη, οι σκηνές είναι λιγότερες και έχουν ανοίξει οι κοινόχρηστοι χώροι για να καταφέρουν να θερμανθούν όσοι βρίσκονται εκτός οικίσκων. Ομως και όσοι ζουν στους οικίσκους που θερμαίνονται με κλιματιστικά, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να ζεσταθούν, με τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από το μηδέν. Στο συγκεκριμένο κέντρο, τις προηγούμενες μέρες η ΕΔΥΕΘ παρέδωσε ήδη ένδυσης και φάρμακα και, όπως αναδείχθηκε, παραμένει η ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια κυρίως για τη συγκέντρωση φαρμάκων ιδιαίτερα για παιδιά, καθώς πλέον στα κέντρα δεν υπάρχει τέτοια υποδομή.
Για την κάλυψη των αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι πρόσφυγες παραπέμπονται στις δημόσιες δομές (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία κ.λπ.). Ομως αναγκάζονται να υποστούν απίστευτη ταλαιπωρία μέχρι να φτάσουν σε αυτές τις δομές, να συνεννοηθούν και να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Οι πρόσφυγες που έρχονται από τα νησιά γίνεται προσπάθεια να εγκατασταθούν σε δομές με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη 3.000 άτομα που μεταφέρθηκαν από τα νησιά στεγάζονται σε 50 ξενοδοχεία. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν οι πρόσφυγες που στεγάζονται σε μικρούς ξενώνες και δωμάτια στα Λουτρά Νέας Απολλωνίας, όπου όμως δεν είναι σαφές μέχρι πότε θα είναι εξασφαλισμένη η στέγασή τους.
Χιλιάδες πρόσφυγες και
μετανάστες προσπαθούν να επιβιώσουν στο κρύο, στον αέρα, στη βροχή και
τον χιονιά, σε άθλιες συνθήκες, σε σκηνές, περνώντας έναν ακόμα χειμώνα
χωρίς κανένα μέσο προστασίας σε καταυλισμούς σε πολλές περιοχές της
χώρας. Αυτές τις μέρες που η επέλαση του χιονιά έχει «χτυπήσει» τη χώρα,
αυτοί οι άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, που έπαιξαν τη
ζωή τους κορόνα - γράμματα για να ξεφύγουν από τις ιμπεριαλιστικές
επεμβάσεις και τον πόλεμο, ζουν έναν ακόμα εφιάλτη. Βρίσκονται για έναν
ακόμα χρόνο διπλά εγκλωβισμένοι, μέσα στο κρύο να προσπαθούν να
επιβιώσουν... Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τις μεγαλόστομες
υποσχέσεις, τους έχει αφήσει κυριολεκτικά στη μοίρα τους, αν και κατά
καιρούς διαφημίζει τον πενιχρό αριθμό όσων μεταφέρονται σε άλλους χώρους
στην ηπειρωτική χώρα, όχι και σε τόσο καλύτερες συνθήκες. Την κατάσταση
που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου και τη Βόρεια Ελλάδα καταγράφει
σήμερα ο «Ριζοσπάστης».
Αντιμέτωποι με αντίστοιχες συνθήκες όπως του Γενάρη του 2017 (φωτ. από Μόρια) είναι πιθανό να βρεθούν πρόσφυγες και μετανάστες στους καταυλισμούς στα νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα |
Στη Σάμο
Ενδεικτική
είναι η κατάσταση και στο ΚΥΤ της Σάμου, που χωρά μόλις 648 άτομα. Παρά
τις πρόσφατες υποσχέσεις του υπουργού περί αποσυμφόρησης μέχρι τις 14
Δεκέμβρη, με τον απεγκλωβισμό 2.000 ανθρώπων, αυτές έχουν αποδειχτεί
κοροϊδία, αφού έχουν φύγει μόνο μερικές εκατοντάδες. Επιπλέον, οι
εξαγγελίες για δημιουργία νέου ΚΥΤ το επόμενο διάστημα μεγαλύτερης
χωρητικότητας, 1.200 ατόμων, με προαναχωρησιακό κέντρο, μένουν στα
χαρτιά. Η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει αλλάξει, αλλά έρχονται και νέοι
πρόσφυγες και μετανάστες. Ετσι, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν σε σκηνές,
έξω από τον καταυλισμό, εκτεθειμένοι στον χειμώνα, με κίνδυνο να
αρρωστήσουν, με ακατάλληλα ρούχα και παπούτσια, χωρίς ουσιαστικά μέτρα
και ενόψει της νέας κακοκαιρίας.Οπως σημείωνε πρόσφατα σε σχετική ανακοίνωση η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ: «Ο λαός του νησιού μας να καταδικάσει την εγκληματική πολιτική του μαζικού εγκλωβισμού ανθρώπων στο νησί, την επικίνδυνη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Να διεκδικήσει μέσα από τους μαζικούς φορείς εδώ και τώρα: Να κλείσει άμεσα το hot spot. Να μη δημιουργηθεί νέο. Οι πρόσφυγες και μετανάστες, αφού καταγράφονται και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες, να μεταφέρονται σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Εκεί να μεταφερθούν και οι Υπηρεσίες Ασύλου όπου θα διατυπώνουν τα αιτήματά τους και σύντομα να απεγκλωβίζονται και από τη χώρα με προορισμό τις χώρες που επιθυμούν. Μεταφορά των ευάλωτων ομάδων (έγκυες, παιδιά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, ασθενείς) στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μέτρα προστασίας από τις καιρικές συνθήκες για όσους παραμείνουν εδώ. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη».
Στη Βόρεια Ελλάδα
Αθλιες
συνθήκες βιώνουν αυτή την περίοδο και οι πρόσφυγες που βρίσκονται
εγκατεστημένοι στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν στη Βόρεια
Ελλάδα. Με τη χώρα να εισέρχεται σε συνθήκες πολικού ψύχους, η κατάσταση
θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.Οι ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ενώ καθημερινά καταφθάνουν και άλλοι, μέσω του δικτύου των διακινητών που έχει εξαπλωθεί. Μπορεί τις τελευταίες μέρες να εμφανίζονται μειωμένες οι ροές μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται από τον Εβρο, όμως σχεδόν κάθε μέρα καταγράφεται τουλάχιστον ένα περιστατικό σύλληψης διακινητών που μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους εγκαταλείπουν στο ...πουθενά.
Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Προσφύγων στο Φυλάκιο του Εβρου, βρίσκονται υπό αστυνομική φύλαξη περίπου 250 πρόσφυγες, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού. Σχεδόν οι μισοί απ' αυτούς είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Στο Κέντρο Φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται περίπου 400 άτομα σε κοντέινερ (οικίσκους). Τα κοντέινερ δεν επαρκούν για να φιλοξενηθούν και όλοι οι πρόσφυγες που συνεχίζουν να καταφθάνουν από τον Εβρο. Ετσι έχουν στηθεί και σκηνές, όπου στοιβάζονται κατά δεκάδες. Σύμφωνα με εκπροσώπους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, γίνεται προσπάθεια να θερμανθούν και όσοι διαβιούν στις σκηνές, ενώ ξαναμπήκε σε λειτουργία και πρόγραμμα σίτισης για να μη μείνουν χωρίς φαγητό.
Στο Κέντρο Φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια, η κατάσταση παρουσιάζεται πιο διαχειρίσιμη, οι σκηνές είναι λιγότερες και έχουν ανοίξει οι κοινόχρηστοι χώροι για να καταφέρουν να θερμανθούν όσοι βρίσκονται εκτός οικίσκων. Ομως και όσοι ζουν στους οικίσκους που θερμαίνονται με κλιματιστικά, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να ζεσταθούν, με τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από το μηδέν. Στο συγκεκριμένο κέντρο, τις προηγούμενες μέρες η ΕΔΥΕΘ παρέδωσε ήδη ένδυσης και φάρμακα και, όπως αναδείχθηκε, παραμένει η ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια κυρίως για τη συγκέντρωση φαρμάκων ιδιαίτερα για παιδιά, καθώς πλέον στα κέντρα δεν υπάρχει τέτοια υποδομή.
Για την κάλυψη των αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι πρόσφυγες παραπέμπονται στις δημόσιες δομές (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία κ.λπ.). Ομως αναγκάζονται να υποστούν απίστευτη ταλαιπωρία μέχρι να φτάσουν σε αυτές τις δομές, να συνεννοηθούν και να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Οι πρόσφυγες που έρχονται από τα νησιά γίνεται προσπάθεια να εγκατασταθούν σε δομές με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη 3.000 άτομα που μεταφέρθηκαν από τα νησιά στεγάζονται σε 50 ξενοδοχεία. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν οι πρόσφυγες που στεγάζονται σε μικρούς ξενώνες και δωμάτια στα Λουτρά Νέας Απολλωνίας, όπου όμως δεν είναι σαφές μέχρι πότε θα είναι εξασφαλισμένη η στέγασή τους.
Π. Κ. - Α. Α.
www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου