4 Ιουν 2016

Ερώτηση για τα προβλήματα στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Ερώτηση για τα προβλήματα στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς κατέθεσαν προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος.
 
Η Ερώτηση αναφέρει:

«Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” που υλοποιείται και αφορά στη χρηματοδότηση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμΕΑ) από κοινοτικά κονδύλια και εθνικούς πόρους βρίσκεται στον αέρα. Ο δε αρμόδιος Υπουργός σε δημόσια αναφορά του πρόσφατα δήλωσε ότι τα εναπομείναντα κονδύλια του προγράμματος είναι μόλις 60 εκατ. ευρώ! Για δε τη φετινή χρονιά 2015-2016 δεν έχει ακόμα δοθεί ούτε μία δόση από το μέρος της εθνικής χρηματοδότησης του προγράμματος! Αυτή είναι η κατάσταση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ενώ αυτό το διάστημα θα έπρεπε ήδη να έχουν λήξει οι κατευθύνσεις και οι οδηγίες ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των γονιών στις συγκεκριμένες δομές. Πρόγραμμα και διαδικασία αναγκαία που δεν συμπληρώνει απλά τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών σήμερα, αλλά που δυστυχώς την καθορίζει ως μέγεθος όσον αφορά τη λειτουργία τους, το προσωπικό, τη χρηματοδότησή τους.

Δοθέντος ότι για τα 85 χιλιάδες βρέφη και νήπια που μπήκαν για φέτος στο πρόγραμμα προϋπολογίστηκαν 137,9 εκατ. από το κονδύλι του ΕΣΠΑ και 46,1 εκατ. από εθνικούς πόρους γίνεται φανερό ότι οι εξελίξεις σε αυτό το κρίσιμο και ζωτικής σημασίας ζήτημα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, χιλιάδες βρέφη, νήπια και τους εργαζόμενους στις δομές θα είναι δραματικές αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα χρηματοδότησής του.

Επίσης, συμπληρωματικά αναδεικνύεται ως κρίσιμο το ζήτημα πολλών εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που ενώ έχουν κερδίσει πρωτόδικες αποφάσεις για την μονιμοποίησή τους οι δήμοι εξαναγκάζονται από το θεσμικό πλαίσιο σε εφέσεις ενάντιά τους. Στο Δήμο Ηρακλείου για 35 εργαζομένους των δομών αυτών ο δήμος έχει προσφύγει στο Εφετείο, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αγωνία των εργαζομένων και να κινδυνεύουν οι β/ν σταθμοί να μείνουν γυμνοί από προσωπικό. Με δεδομένο ότι οι πραγματικές ανάγκες του Δήμου Ηρακλείου σε παιδικούς σταθμούς δεν καλύπτονται καν από τους υφιστάμενους καθώς με βάση και τις γεννήσεις οι θέσεις στους β/ν σταθμούς είναι κατά πολύ λιγότερες από αυτές που χρειάζονται, μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους θα οξύνει παραπέρα τα προβλήματα για νεαρά νοικοκυριά που προσβλέπουν και έχουν ανάγκη σε αυτές τις δομές.
Ερωτάται ο Υπουργός: 
  • Πώς και με ποια μέτρα η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τη συνέχιση του Προγράμματος και πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή του.
  • Αν θα διευρύνει ως αναγκαία τη χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών από τον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2016-2017.
  • Αν θα προχωρήσει στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση ώστε να καλυφτούν οι πραγματικές ανάγκες.
  • Αν θα πάρει άμεσα μέτρα ώστε να λήξει η δικαστική οδύσσεια των 35 εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου και των υπόλοιπων δήμων, ώστε να μονιμοποιηθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου