2 Ιουλ 2014

Απαιτούμε καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας με σύγχρονα πλοία - Παρέμβαση του Στρατή Κόρακα στη συνεδρίαση του ΣΑΣ

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), την 1η Ιούλη 2014, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της ανανέωσης, για τρία ακόμη χρόνια, του παμπάλαιου (υπερσαραντάχρονου!!!) πλοίου «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ», στο δρομολόγιο Λαύριο - Αη Στράτης - Λήμνος.

Στη συνεδρίαση αυτή (από την οποία απουσίασαν οι τρεις βουλευτές του νομού καθώς και ο σημερινός περιφερειάρχης και η νεοεκλεγείσα περιφερειάρχης, παρά το ότι είχαν ενημερωθεί από τον αντιδήμαρχο Λήμνου) παραβρέθηκε ο Στρατής Κόρακας, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βορείου Αιγαίου και του ΚΚΕ


Σε παρέμβασή του υπενθύμισε ότι τα νησιά του Β. Αιγαίου έχουν θρηνήσει δεκάδες θύματα από ναυάγια σαπιοκάραβων, που δρομολογούνται με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία των ναυτιλιακών εταιρειών και με ένα νηογνώμονα ιδιωτικό, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που γνωμοδοτεί για το αξιόπλοο των πλοίων σύμφωνα με τη λογική «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει». Τέτοια καράβια συνεχίζουν και σήμερα να δρομολογούνται και να ταλαιπωρούν τον κόσμο, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους, λες και τιμωρούνται γιατί επιμένουν να κατοικούν τα νησιά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Λήμνο, παρά τις υποσχέσεις που δίνονται απλόχερα, ιδιαίτερα προεκλογικά, από διάφορους αρμόδιους και μη.

Τόνισε, ακόμη, ότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού οι Λημνιοί και οι επισκέπτες της Λήμνου δεν ξέρουν ποτέ με σιγουριά αν θα γίνει το δρομολόγιο και αν τελικά θα φθάσουν σώοι στον προορισμό τους και πότε. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι και το "ΘΕΟΦΙΛΟΣ" που πότε μένει στη μέση του δρομολογίου λόγω βλάβης ή έλλειψης καυσίμων, πότε, για λόγους που δεν εξηγεί, δεν εκτελεί καν το δρομολόγιο. Κατά τα άλλα οργιάζει η δημαγωγία περί νησιωτικότητας και ανάπτυξης του τουρισμού.

Πάγιο αίτημά μας, αίτημα των νησιωτών -και των Λημνιών- είναι η ακτοπλοϊκή εξυπηρέτησή τους με σύγχρονα, ασφαλή, ταχύπλοα και με φτηνό εισιτήριο πλοία σε καθημερινή βάση και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με το Λαύριο ή τον Πειραιά και τακτική με Β. Ελλάδα και τα άλλα νησιά του Β, Αιγαίου.

Απορρίπτουμε την πολιτική που εξαρτά την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτησή μας από το αν ο εφοπλιστής εξασφαλίζει ή όχι το επιθυμητό του κέρδος, όπως και οι νησιώτες δεν μπαίνουν στη λογική -και κακώς ίσως- να πληρώνουν φόρους και τα διάφορα χαράτσια μόνο στο βαθμό που εξυπηρετούνται. Δεν μπαίνουμε στη λογική να συζητήσουμε τα προβλήματα που διατείνεται ότι έχει η Α ή η Β εταιρεία και από αυτά να εξαρτάται αν θα εξυπηρετηθούμε ή όχι.

Θεωρούμε ότι επιτέλους πρέπει να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα: Όσο η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία θα εναποτίθεται στο έλεος της κερδοφορίας των εφοπλιστών, θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με τη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών. Λογαριάστε πόσα σύγχρονα πλοία θα έχτιζε –και μάλιστα σε ελληνικά δημόσια ναυπηγεία- ο φορέας αυτός με τον πακτωλό επιδοτήσεων που έχουν εισπράξει, μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια, οι εταιρείες μαζί και με το αντίτιμο των εισιτηρίων.

Απαιτούμε, λοιπόν, να μην ανανεωθεί η δρομολόγηση του παμπάλαιου "ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ" και την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος για καθημερινή σύνδεση με σύγχρονα, ασφαλή, γρήγορα και με φτηνό εισιτήριο. Αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών». 


 Μυτιλήνη,  2/7/2014
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου