26 Απρ 2019

Καταγγελία του Σταύρου Τάσσου "ΣΤΟ ΝΗΣΙ": Περιβαλλοντική βόμβα στον κόλπο της Καλλονής (Video)

Παρέμβαση του υποψ. Περιφερειάρχη και βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου στο «Ν», για τον προβληματικό βιολογικό της Καλλονής που χύνει τα λύματα στον ζωτικό για την περιοχή ομώνυμο κόλπο.

Έναν καημό που χρονολογείται από την εποχή της δημοτικής αρχής του τέως καποδιστριακού δήμου Καλλονής του κ. Φαναραδέλλη, ο οποίος παρέμεινε ως τέτοιος επί των «Καλλικράτειων» δήμων της «Λέσβου» και παραδόξως, απουσιάζει ως βασικό ζήτημα, από το οποιοδήποτε πρόγραμμα των υποψηφίων δημάρχων των νέων δήμων (Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου), θίγει με παρέμβασή του στο «Ν», ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με το ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος.

Ο «καημός» δεν είναι άλλος από την προβληματική στην… καλύτερη, λειτουργία του βιολογικού της Καλλονής, ο οποίος το τελευταίο διάστημα χύνει ανεμπόδιστα τα λύματά του στον ζωτικό για το νησί, κόλπο της Καλλονής.
Ο κ. Τάσσος μιλώντας στο «Ν», έκανε λόγο για μία «περιβαλλοντική βόμβα» που απειλεί με καταστροφή τον κόλπο, στρέφοντας τα πυρά του κατά των απελθουσών και των απερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, αλλά και της κυβέρνησης.


Η καταγγελία του Σταύρου Τάσσου στο «Ν».
«Ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτούργησε ποτέ και σήμερα τα λύματα χύνονται στην κορυφή του κόλπου κοντά στις αλυκές και πέρα από τη δυσωδία που πραγματικά είναι ανυπόφορη, μολύνει το περιβάλλον. Είναι πραγματικά μια ωρολογιακή περιβαλλοντική βόμβα. Γι΄αυτό έχουν τεράστιες ευθύνες οι προηγούμενες και σημερινές δημοτικές αρχές αλλά και η Περιφέρεια καθώς και η κεντρική κυβέρνηση. Είναι μία βόμβα για την οποία πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα γιατί αλλιώς θα οδηγηθούμε στην καταστροφή του κόλπου», επεσήμανε ο κ. Τάσσος, αναφέροντας ονομαστικά τόσο τον απελθόντα αντιδήμαρχο Καλλονής Ταξιάρχη Βέρρο, την εν ενεργεία Περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου, αλλά και τον υποψήφιο δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Νικόλαο Χήρα, υπονοώντας ευθύνες και παραλείψεις.

Για την ιστορία της υπόθεσης που αναδεικνύει σήμερα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάσσος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως πέραν της δέσμευσης της σημερινής δημοτικής αρχής για άμεση αποκατάσταση (και) της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων της Καλλονής, αποδεδειγμένα σήμερα, ο βιολογικός υπολειτουργεί. Με τα λύματα να χύνονται στον κόλπο και ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, να προκαλεί και έντονα προβλήματα… κακοσμίας εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Η «Μυτιληνιά» ΔΕΥΑΛ, για όλο το νησί;
Το πλέον προβληματικό ωστόσο που προκύπτει από το ρεπορτάζ, είναι το γεγονός πως με την υπό εξέλιξη διάσπαση του δήμου Λέσβου, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η ακριβής  πολιτική ευθύνη για την άμεση διευθέτηση του μείζονος προβλήματος της Καλλονής και του κόλπου. Αφού οι βιολογικοί της Λέσβου έχουν περιέλθει μέσα στην τετραετία στην ευθύνη της μίας και ενιαίας για όλο το νησί ΔΕΥΑΛ, η οποία βέβαια, με την χωροταξική αναθεώρηση του «Κλεισθένη», είναι αδιευκρίνιστο το πώς θα λειτουργεί από τον Σεπτέμβρη. Έχοντας πια αναφορά και ευθύνη σε δύο δήμους. Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα, θα πρέπει να αναφέρουμε πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η ΔΕΥΑΛ θεωρητικά θα διοικείται από την δημοτική αρχή της Μυτιλήνης και εν προκειμένω θα πρέπει να επιλύσει ένα μείζον θέμα της πρωτεύουσας του δήμου Δυτικής Λέσβου…  Το οποίο δεν διευθετήθηκε αποφασιστικά σε μία οκταετία λειτουργίας ενός ενιαίου δήμου Λέσβου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου