26 Φεβ 2019

Παρεμβάσεις της ΛΑ.Σ Δήμου Σάμου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την αντίθεσή του με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης που εξαναγκάζει δήμους και Περιφέρειες να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά διαθέσιμά τους, διακήρυξε ομόφωνα μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου και αποφάσισε να μην υλοποιήσει την κυβερνητική απόφαση. Έκανε -επίσης ομόφωνα- δεκτή την πρόταση του δημάρχου να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της σχετικής απόφασης.

Παράλληλα τη διαβεβαίωση των Τεχνικών Υπηρεσιών που θα δοθεί και γραπτή, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Καρλοβάσου, πήραν οι γονείς που με πρωτοβουλία τους έφεραν το θέμα σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα γίνει μελέτη αντιμετώπισης του κατολισθητικού φαινομένου το Μάη και μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που θα απαιτηθούν. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις 21 Γενάρη αμέσως μετά τις κατολισθήσεις πίσω από το σχολικό συγκρότημα και ακολούθησε επείγουσα ανοιχτή επιστολή προς το δήμαρχο Σάμου του επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιου δημάρχου Κώστα Τζίχα την 1η Φλεβάρη.

Επιπλέον, την προκήρυξη των 3 μόνιμων θέσεων παιδιάτρων για το Νοσοκομείο Σάμου ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο, κάνοντας δεκτή τη θέση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο που μετέφερε στη συνεδρίαση η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεανώ Σαρρηγεωργίου.


Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής για την εκχώρηση σε εργολάβο της Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών μέσα στο ΧΥΤΑ, μετά και την εμπεριστατωμένη παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Μιλώντας στη συνεδρίαση ο Κώστας Τζίχας υπογράμμισε ότι η πρόταση αυτή είναι μια πρώτη πράξη στο έργο της εκχώρησης σταδιακά, σε ιδιώτες, της διαχείρισης απορριμμάτων, κάτι που όπως είπε αντιστοιχεί στα όσα προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος (Κλεισθένης 1) για την Τοπική Διοίκηση.

Αποκάλυψε ακόμη ότι ενώ για το δήμο δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για να αναλάβει το έργο και δεν του επιτρέπεται να κάνει προσλήψεις για την καθαριότητα, για το ιδιωτικό κεφάλαιο προβλέπονται 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για τέτοιες δράσεις. Οι ιδιώτες -είπε- θα βάλουν μόλις το 25% τέτοιων επενδύσεων ενώ οι δημόσιοι πόροι που θα δαπανηθούν ανέρχονται στα 6 δισ. Χρήματα σημείωσε που έχουν ακριβοπληρώσει τα λαϊκά στρώματα με τη βαριά φορολογία.

Τόνισε ακόμη ότι μέτοχοι στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης που επωφελείται από την αξιοποίηση των Ανακυκλώσιμων Υλικών είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) με 35%, ενώ το υπόλοιπο 65% το έχουν μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια όπως «Νεστλέ», «Κόκα-Κόλα» κλπ., δηλαδή αυτοί που παράγουν τον κύριο όγκο των απορριμμάτων και οι οποίοι επωφελούνται τελικά και από την ανακύκλωσή τους.

Έτσι μια αναγκαία και χρήσιμη διαδικασία -σημείωσε- που με την αναπτυγμένη τεχνολογία μπορεί να ανακτήσει σοβαρούς και πολύτιμους πόρους για την κοινωνία, καταλήγει να ενισχύει την καπιταλιστική κερδοφορία σε βάρος του λαού και των συμφερόντων του.

Η διαχείριση των απορριμμάτων και η ανακύκλωση υλικών -κατέληξε- πρέπει να είναι αποκλειστικά υπόθεση του Δημοσίου μέσα από έναν εθνικό φορέα που θα εντάσσει τη δραστηριότητά του στο γενικό σχεδιασμό της οικονομίας με κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου