16 Μαΐ 2019

ΧΙΟΣ: Αποσπάσματα ομιλιών από την προεκλογική συγκέντρωση

Σε δυναμική συγκέντρωση προχώρησαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ στην είσοδο της Απλωταριάς στη Χίο την Τρίτη 14 Μάη.

Τη συγκέντρωση άνοιξαν με χαιρετισμό τους ο υποψήφιος δήμαρχος Χίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μάρκος Σκούφαλος, ενώ ακολούθησαν ο Δήμος Κουμπούρης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Σταύρος Τάσσος, υποψήφιος περιφερειάρχης Β. Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και η Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος.

Η ομιλία του Μάρκου Σκούφαλου


Ο Μάρκος Σκούφαλος χαρακτήρισε «κοκορομαχίες» στη Βουλή τη διαμάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ «...ανάμεσα στους υποτακτικούς των Αμερικανών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του Τσίπρα από τη μια μεριά και του Μητσοτάκη από την άλλη». Ο καυγάς τους ανέφερε γίνεται «...για να μην πάρει είδηση ο λαός μας τις στρατηγικές τους συμπλεύσεις, το γεγονός ότι αποτελούν όψεις του ίδιους νομίσματος».

Αναφερόμενος στο τηλεοπτικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, το χαρακτήρισε «προκλητικό» και αντιγραφή παλιότερων του ΠΑΣΟΚ... ότι «...προσπαθεί (για ακόμα μια φορά) να καπηλευθεί πρόσωπα και κορυφαίες στιγμές του εργατικού - λαϊκού και του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα, πετώντας ανάμεσα στα εναλλασσόμενα πλάνα φωτογραφίες του Βάρναλη, του Ρίτσου, του Βελουχιώτη, του Ζαχαριάδη, του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη, της Μάχης της Αθήνας, του ΔΣΕ, του Γρηγόρη Λαμπράκη, της αντιδικτατορικής πάλης. Ο Τσίπρας εμφανίζεται σε όλο το τελευταίο μέρος του σποτ και παρουσιάζεται χυδαία ως η συνέχεια (!) αυτής της ανεκτίμητης αγωνιστικής παράδοσης του λαού μας και των ηρωικών μορφών που γέννησε. Για τέτοιο θράσος και για τέτοια ξετσιπωσιά μιλάμε!». Μάλιστα, συνέχισε, «...η πρόκληση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ανάμεσα στα πρόσωπα που εμφανίζονται στο σποτ είναι και ο δικτάτορας Μεταξάς! Δίπλα - δίπλα ο φασίστας Μεταξάς, που τον υμνούν η Χρυσή Αυγή και όλος ο ακροδεξιός εσμός, με τον Βελουχιώτη (τον οποίο ο Μεταξάς είχε εξορίσει στη Γαύδο) και τους άλλους κομμουνιστές αγωνιστές. Και μαζί ο Βενιζέλος του "Ιδιώνυμου", ο Πλαστήρας της εκτέλεσης Μπελογιάννη, ο Γεώργιος Παπανδρέου του Δεκέμβρη του '44... Πρόκληση και κατάντια που καλούμαστε να απαντήσουμε».


Μιλώντας για τις εκλογές, τόνισε: «Κάθε εκλογική μάχη είναι μια μάχη που ο λαός μετρά το  μπόι του απέναντι στους δυνάστες του και στα κόμματα που μαυρίζουν τη ζωή του με ή χωρίς μνημόνια…, την πίστη του στον αγώνα για να σπάσει τις αλυσίδες του, που μετρά την αντοχή του στα δεινά και τη δυνατότητα να σηκώσει το ανάστημά του απέναντι σε αυτούς που καθημερινά του αρπάζουν το ψωμί πάνω από το τραπέζι».

Συνέχισε λέγοντας πως «...στις επερχόμενες  δημοτικές εκλογές δεν κρίνεται  μόνο το γεγονός αν πρέπει να φύγει η σημερινή αντιλαϊκή δημοτική αρχή που στηρίχτηκε από τη ΝΔ, με διάφορα δεκανίκια της ΔΗΜΑΡ ή μερίδας του ΠΑΣΟΚ ή αν θα έρθει μια άλλη για να συνεχίσει στην ίδια ρότα.

Κρίνεται αν θα υψώσουμε το ανάστημά μας, αν θα απειθαρχήσουμε και θα αντισταθούμε στη λαίλαπα που σαρώνει τη ζωή μας ή αν θα συνεχίσουμε να ζούμε, υπό τη σύγχρονη  βαρβαρότητα,  που επέβαλαν οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ,  της ΝΔ  και του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με την πλουτοκρατία, ντόπια και ξένη, αν θα συνεχίσουμε να είμαστε όμηροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, της "επιτήρησης" και των αντιλαϊκών μέτρων που θα βαθαίνουν ως το 2060.

Κρίνεται αν θα αφήσουμε τους κλακαδόρους, κυβερνητικούς και μη, να συνεχίζουν σε επίπεδο δήμου και Περιφέρειας  να φορτώνουν νέα βάρη και δεινά στις πλάτες μας, με νέους φόρους και τέλη με πανάκριβες υπηρεσίες σε ύδρευση και αποχέτευση, με ξεπούλημα βασικών τομέων των κοινωνικών υπηρεσιών της Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας, απροστάτευτοι από σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες»...

...«Όσο και να προσπαθούν να κρυφτούν, γνωριζόμαστε και η ούγια στις παρατάξεις τους έχει την υπογραφή αυτών που υπέγραψαν όλοι μαζί το 3ο μνημόνιο. Την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των παραπληρωμάτων τους.

Καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς! Μαύρο σε όσους μαύρισαν τη ζωή μας, τους ξέρουμε από τα παλιά παρά τα  φτιασιδώματα.

Η ΝΔ  έχει τριχοτομηθεί στη νυν δημοτική αρχή, "Πρωτοβουλία για τη Χίο", στην παράταξη υπό τον αντιπεριφερειάρχη, "Σύμπραξη Δημιουργίας" και στην ξενοφοβική Παγχιακή Επιτροπή με το όνομα "Χίος Μπροστά", που μεταλλάχθηκε σε παράταξη μαζί και με άλλους του "βαθέος ΠΑΣΟΚ". 

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ  έγινε "Δίκτυο Πολιτών" για να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες που έθαψαν ακόμα πιο βαθιά τα προβλήματα των δήμων και των Περιφερειών.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με προμετωπίδα τον μνημονιακό βουλευτή επιχειρεί να ξεχάσουμε το ρόλο του στα τρία μνημόνια.

Η "Χιακή Συμπολιτεία" προσπαθεί να ξεπλύνει το γεγονός ότι ήταν η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και φίλα προσκείμενη στη σημερινή δημοτική αρχή για ένα μεγάλο διάστημα, που ψήφιζε "λευκό" στους προϋπολογισμούς της. 

Καθένας βλέπει και καταλαβαίνει πως όλες αυτές οι δυνάμεις λειτουργούν ως "συγκοινωνούντα δοχεία". Στη "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν το "παίζουμε" ανεξάρτητοι, άχρωμοι και άοσμοι! Διαλέγουμε στρατόπεδο! Απέναντι στην πολιτική που τσακίζει εμάς και τις οικογένειές μας και όσους την εφαρμόζουν. Παίρνουμε θέση σαφή και προσδιορισμένη στο πλευρό των αδικημένων, των βιοπαλαιστών, του λαού.

Γι' αυτό είμαστε μέσα στο δήμο η μοναδική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε μια δημοτική αρχή που εφάρμοσε τα δικά της τοπικά μνημόνια για 5 χρόνια!».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «μπροστά στην κάλπη των δημοτικών εκλογών θέλουν να ξεχάσουν ότι είστε εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι, γυναίκες, υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι. Να ξεχάσουν οι εργαζόμενοι ότι τα προβλήματα τα τοπικά είναι δεμένα με τη γενική πολιτική. Να ξεχάσετε την οργή σας, να ξεχάσετε τα κόμματα που στηρίζουν τις πολιτικές δυνάμεις στο δήμο και την Περιφέρεια και που φταίνε για αυτά που τραβάτε σήμερα. Θέλουν να ξεχάσετε ότι ΠΟΤΕ δεν στάθηκαν δίπλα στον αγώνα σας αλλά πάντα ήταν απέναντί σας. Να ξεχάσετε ότι η ΕΕ είναι αυτή που σχεδιάζει, η κυβέρνηση υλοποιεί και η Τοπική Διοίκηση εξειδικεύει την αντιλαϊκή πολιτική που βιώνουμε όλοι.

Γι’ αυτό ενιαία στις τρεις κάλπες να εκφραστεί ο θυμό σας, όλα αυτά που σας πλήγωσαν και σας πληγώνουν. Να απορρίψετε ενιαία αυτή την πολιτική με την ενίσχυση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε δήμο και Περιφέρειες».


Ο χαιρετισμός του Σταύρου Τάσσου


Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Στ. Τάσσος, λέγοντας ότι στην τελική ευθεία των εκλογών, αισιόδοξα και με αποφασιστικότητα όλοι «με το σφυροδρέπανο για δυνατό ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, με το κόκκινο γαρίφαλο για δυνατή "Λαϊκή Συσπείρωση" στις Περιφέρειες και τους δήμους.

Για μια ισχυρή δύναμη αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές, μια δύναμη που κατακτά μέτρα ανακούφισης για το λαό και ανοίγει το δρόμο για ριζικές ανατροπές παντού».

Στηλιτεύοντας όσους από τους υποψήφιους προβάλλονται ως «νέοι», «άφθαρτοι», «ανεξάρτητοι», διερωτήθηκε πόσο νέα, άφθαρτη και ανεξάρτητη, από τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, είναι η άποψη που λέει ότι τον πλούτο τον παράγουν οι επιχειρηματίες και όχι οι εργαζόμενοι, ότι το κέρδος, δηλαδή η εκμετάλλευση των εργαζομένων, είναι όχι μόνο θεμιτό, αλλά και η κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η μερική απασχόληση, η μη μόνιμη και σταθερή δουλειά εξυπηρετούν τον εργαζόμενο και όχι το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η εμπορευματοποίηση, μεταξύ όλων των άλλων, της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας είναι προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Ότι η ΕΕ και η ΚΑΠ στηρίζουν τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη μικρή και μεσαία αγροτιά, τους μικρούς ΕΒΕ. Ότι η 9η του Μάη είναι η Μέρα της Ευρώπης και όχι της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με την αποφασιστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού και της Σοβιετικής Ένωσης. Ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας για τους λαούς. 

Οι απόψεις αυτές ούτε νέες ούτε άφθαρτες και κυρίως ούτε ανεξάρτητες από τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου είναι.

Αναφερόμενος στην «ανάπτυξη» που όλα τα κόμματα και οι παρατάξεις που κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, αλλά και στις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν, μιλούν, έβαλε το ερώτημα: «Ανάπτυξη για ποιονΓια το κεφάλαιο και την κερδοφορία του ή για την κοινωνία και τις ανάγκες της;».

Συνεχίζοντας είπε ότι το ερώτημα αυτό «...δεν μπορεί να απαντηθεί με "τοπικά κριτήρια", αν για παράδειγμα στα νησιά θα αναπτυχθεί ο τουρισμός ή οι ΑΠΕ ή αν στη Λέσβο θα έχουμε ανάπτυξη με βάση το λάδι και την κτηνοτροφία, στη Λήμνο με βάση το κρασί, στη Χίο με βάση τη μαστίχα κ.ο.κ, αλλά αν η ανάπτυξη αυτή θα είναι σε όφελος της κερδοφορίας των λίγων ή των αναγκών των πολλών, σε όφελος του κεφαλαίου ή της εργασίας. Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο με πολιτικά και επομένως και με κομματικά κριτήρια, αφού τα κόμματα είναι οι οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις».

...«Εμείς, το ΚΚΕ, η "Λαϊκή Συσπείρωση", η συμμαχία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων αγροτών, των μικρών ΕΒΕ απαντάμε: Ανάπτυξη για την κοινωνία και τις ανάγκες της, με μόνιμη, σταθερή και καλοπληρωμένη δουλειά για όλους, κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό με εργατικό έλεγχο, απεμπλοκή από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, ισότιμη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία με όλους τους λαούς».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη περιοχή πρόσθεσε: 
«Όλα τα αστικά κόμματα ισχυρίζονται ότι η ένταξή μας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εγγυάται τα σύνορά μας, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας.

Εμείς λέμε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που συνεχώς στρατιωτικοποιείται, επεμβαίνουν όπου Γης για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους. Διαλύουν χώρες, όπως έκαναν στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία. Επαναχαράσσουν σύνορα, συγκροτούν κράτη- προτεκτοράτα. Δημιουργούν τα κύματα των προσφύγων και των μεταναστών. Δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, ενθαρρύνοντας έτσι την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τη "σταθερότητα" του ΝΑΤΟ την έχει δοκιμάσει ο ελληνικός λαός, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην πορεία του Κυπριακού, στις σχέσεις και με την άλλη "σύμμαχο", την Αλβανία, που η αστική της τάξη συνεχίζει τις προκλήσεις στο πλαίσιο του μεγαλοϊδεατισμού της για τη "Μεγάλη Αλβανία"...
...Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ευρωΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών που διατηρεί ατόφια τα σπέρματα του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού και αποσκοπούσε ξεκάθαρα στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ».

Κατήγγειλε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «...τα έχει δώσει όλα, ξεπλένοντας όσο καμία άλλη κυβέρνηση τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, αποκαλώντας τον εκλεκτό της Κου-Κουξ-Κλαν Τραμπ "διαβολικά καλό". Μετέτρεψε τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, στοχοποιώντας την, και ειδικά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Εμείς λέμε ότι οι λαοί, όπως ο ελληνικός και ο τούρκικος λαός, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα εντασσόμενοι στη μία ή στην άλλη ιμπεριαλιστική ένωση. Κοινός εχθρός των λαών είναι οι αστικές τάξεις, ντόπιες και ξένες, και όχι οι άλλοι λαοί».

Με τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους και για τη δημιουργία του κύματος των προσφύγων και μεταναστών.

Με την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η ΝΑΤΟικότερη του ΝΑΤΟ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «...μετέτρεψε τα νησιά του Αιγαίου σε χώρο μαζικού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών σε κολαστήρια τύπου Μόριας. Προεκλογικά η κυβέρνηση μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες από το ένα νησί του Αιγαίου στο άλλο, από το ένα hot spot στο άλλο, προκειμένου να εμφανίσει ότι προχωρεί σε μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών!».

Η λύση για το Προσφυγικό «...είναι να κλείσουν τώρα τα hot spot και να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά και τη χώρα, πρώτα και κύρια γιατί αυτοί το θέλουν. Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που έπαθαν ζημιές. Να απομονωθεί κάθε ρατσιστική φωνή και το ναζιστικό μόρφωμα της "Χρυσής Αυγής"», ανέφερε.

Στα ζητήματα της Ενέργειας και ειδικά για τη Χίο «...σχεδιάζεται επένδυση για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση φυτικών ελαίων ισχύος έως 500kWe, της εταιρείας ΑΙΓΑΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στην περιοχή "Καρυδάς", ΔΔ Λαγκάδας, της ΔΕ Ομηρούπολης Χίου. Πρόκειται για επενδύσεις βαριάς περιβαλλοντικής όχλησης με επικίνδυνους αέριους ρύπους, που έχουν ήδη μπει σε διαδικασία εγκατάστασης και στο Καρλόβασι της Σάμου, δύο στον αριθμό. Υπάρχει έντονη δυσοσμία σε τέτοιες εγκαταστάσεις και οι αέριοι ρύποι που εκλύονται θα είναι μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου και σωματίδια. Να σημειωθεί ακόμα ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση γίνεται ακριβώς πάνω στο δρόμο εισόδου προς τη Λαγκάδα, θίγοντας σοβαρά και το διπλανό χωριό τη Συκιάδα. Είμαστε αντίθετοι με την επένδυση αυτή και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων της Λαγκάδας και της Συκιάδας.

Οι επενδύσεις αυτές αποκαλύπτουν το πώς λειτουργεί το μεγάλο κεφάλαιο, που στο βωμό ανάπτυξης νέων πεδίων κερδοφορίας και με το φερετζέ της "πράσινης ενέργειας" που δεν είναι όμως τίποτε άλλο από πράσινες μπίζνες, απαξιώνει φύση και ανθρώπους.
Εμείς βεβαίως δεν είμαστε αντίθετοι στη χρήση των ΑΠΕ, αλλά είμαστε αντίθετοι στη χρήση τους με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους στον κλάδο, τους χρήστες-καταναλωτές και το περιβάλλον και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να ματαιώσουμε αυτά τα σχέδια.

Για το ΚΚΕ και τη "Λαϊκή Συσπείρωση" η Ενέργεια γενικά, και επομένως και οι ΑΠΕ, είναι κοινωνικό αγαθό για να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες με φθηνό ρεύμα, να εξασφαλίζει τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, την ασφάλεια της εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».

Τέλος, κάλεσε «...τους νησιώτες με την ψήφο τους στις 26 Μαΐου να στηρίξουν τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ, που έχει αποδείξει, με τις τροπολογίες και τις προτάσεις νόμων τις οποίες κατάθεσε στη Βουλή, ποιο κόμμα ενδιαφέρεται να υπάρξει πραγματική ανακούφιση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών και των μικρών επιχειρηματιών, που τα συμφέροντά τους είναι πολύ πιο κοντά στα συμφέροντα των εργαζομένων, παρά στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».

Ο χαιρετισμός του Δήμου Κουμπούρη


Ο Δήμος Κουμπούρης επισήμανε τη θέση που για χρόνια εξέφραζε το ΚΚΕ στο λαό για το ρόλο και το χαρακτήρα της ΕΕ όταν όλοι οι άλλοι έλεγαν στο λαό ότι θα τρώει με χρυσά κουτάλια, στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους. Τώρα ζούμε τις συνέπειες της κρίσης, του κλεισίματος των μικρομάγαζων και των χρεών των μικρομεσαίων, του ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στα ΑμεΑ με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και τις απαράδεκτες, όπως είπε, δηλώσεις Πολάκη, που όμως έκρυψαν ότι για την επίθεση στα δικαιώματα των ΑμεΑ οφείλεται διαχρονικά η πολιτική και των δυο. Με την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας, το τσάκισμα των επιδομάτων και των συντάξεων, που επιδρούν πολλαπλά αρνητικά για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.

Ειδική αναφορά έκανε και στην «παροχολογία» της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι ακόμα και κάποια ψίχουλα, τα οποία ο λαός πρέπει να πάρει, δεν θα τα έδινε η κυβέρνηση αν δεν υπολόγιζε τους λαϊκούς αγώνες, την ύπαρξη του ΚΚΕ. Οι όποιες προεκλογικές εξαγγελίες που προέρχονται από τα υπέρογκα υπερπλεονάσματα από τη φοροληστεία του λαού, δίνονται στη λογική «σου παίρνω 10, σου επιστρέφω ένα», ως άλλοθι για να συνεχιστεί ο ίδιος αντιλαϊκός δρόμος.

Τέλος, αναφορά έκανε και στους συνταξιούχους όπου αφού τους πήρε αρκετά δισ. τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση, επιστρέφει 800 εκατομμύρια  ως επίδομα σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους (1 ευρώ την ημέρα περίπου) βαφτίζοντάς το 13η σύνταξη!

Kάλεσε σε δυναμική στήριξη του ΚΚΕ παντού, για να δοθεί απάντηση, να ανακουφιστεί ο λαός μέσα από νέους αγώνες.

Ο χαιρετισμός της Αγλαΐας Κυρίτση


Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Μόνο 11 μέρες μας χωρίζουν από τις ευρωεκλογές και τις εκλογές που θα αναδείξουν τους νέους δημάρχους και περιφερειάρχες, τα νέα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια.
Τριπλές εκλογές που διεξάγονται σε μια περίοδο πυκνή σε πολιτικά γεγονότα, σε μια περίοδο από κάθε άποψη εξαιρετικά κρίσιμη για το λαό και τον τόπο μας.
Η κρισιμότητα και τα σημαντικά, όμως, ζητήματα επιχειρείται να κρυφτούν πίσω από στημένους καυγάδες Τσίπρα - Μητσοτάκη, πίσω από συναλλαγές, παζάρια και μεταγραφές, οι οποίες αναδίνουν όλη τη δυσωδία ενός σάπιου πολιτικού συστήματος.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ακριβώς επειδή ακολουθούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που επιβάλλεται από το διευθυντήριο των Βρυξελλών, τον Τραμπ και το ΝΑΤΟ, ανεβάζουν τάχα τους τόνους και προσπαθούν μέσα από ρητορικά πυροτεχνήματα να φανούν διαφορετικοί και με στημένες κοκορομαχίες να παραπλανήσουν για μια ακόμα φορά το λαό.

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές και στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται, είναι πολύ λίγα και φτωχά όσα ακούγονται για την ΕΕ και ακόμα πιο λίγα και πιο φτωχά όσα ζητιούνται για τους δήμους και τις Περιφέρειες.
Γι' αυτό ακριβώς θα αναφερθώ κυρίως στα ζητήματα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μιας Περιφέρειας με δυνατότητες, με άξιους ανθρώπους, με αγωνιστικές παρακαταθήκες, με ιστορική παράδοση και πολιτισμό, η οποία όμως βρίσκεται κυριολεκτικά καθηλωμένη εξαιτίας των ακολουθούμενων αντιλαϊκών πολιτικών.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,
Μετά από σχεδόν 5 χρόνια συμμετοχής και δράσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, είμαι σίγουρη ότι αν υπήρχε η δυνατότητα να κάνουμε μια πραγματική δημοσκόπηση, ρωτώντας τους νησιώτες μας τι ακριβώς κάνει η Περιφέρεια, ποιες είναι οι αρμοδιότητές της, ποια είναι η ευθύνη της, είμαι σίγουρη ότι τα αποτελέσματα θα ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικά.

Και για την βέβαιη, κατά τη δημοσιογραφική και πολιτική μου εκτίμηση, άγνοια δεν φταίνε οι νησιώτες μας.

Φταίει από τη μια ο τρόπος που οι Περιφέρειες σχεδιάστηκαν και λειτουργούν και από την άλλη οι περιφερειακές διοικήσεις που ως υπάκουοι υπηρέτες των εκάστοτε κυβερνήσεων και των Βρυξελλών, στις οποίες ευθέως αναφέρονται, υπηρετούν σχεδιασμούς και πολιτικές που καμιά σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες του λαού και του τόπου μας.

Περιφέρειες που με περιορισμένες αρμοδιότητες και χωρίς πόρους λειτουργούν ως πρωτοκολλητές εντολών της κυβέρνησης και της ΕΕ, ως το μακρύ χέρι των πιο «πάνω» για τη μεταφορά προς τα «κάτω» και την υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών.

Από την άλλη, με τη μεθοδική υποχρηματοδότηση και τα τεράστια κενά σε εργαζόμενους, χρησιμοποιούνται ως θερμοκήπια για το ξεπούλημα και την παραχώρηση δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών στο κεφάλαιο.
Μετά τον «Καποδίστρια», τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη» σήμερα, εκτιμώ ότι ακόμα και οι πλέον καλοπροαίρετοι ή παραπλανημένοι έχουν πειστεί για την τύχη που επιφυλάσσουν οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις για τους δήμους και τις Περιφέρειες.

Τους θέλουν μακρύ χέρι των εθελόδουλων κυβερνήσεων και των Βρυξελλών.
Πλέον, οι γραφειοκράτες της ΕΕ έχουν πετύχει την απευθείας σύνδεση των Βρυξελλών με τις Περιφέρειες.

Το παραμύθι της περιβόητης «Ευρώπης των Περιφερειών» σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα πού στόχευε. Και οι περιφερειάρχες που ελέγχονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καμαρώνουν που οι Περιφέρειές τους έχουν γραφεία στις Βρυξέλλες, διαγωνιζόμενοι για το ποιος είναι ο καλύτερος υλοποιητής των περιβόητων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, μέσα από τα οποία ανατινάσσεται ο πρωτογενής τομέας, αποψιλώνεται η Περιφέρεια από υποδομές και ανθρώπους.

Εμείς ως «Λαϊκή Συσπείρωση», με τη δική σας στήριξη και κυρίως συμμετοχή, πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανατρέψουμε τα δεδομένα που έχουν διαμορφώσει. Αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε, πολεμάμε για μια Περιφέρεια όχι όργανο των κυβερνήσεων, αλλά για μια Περιφέρεια υπηρέτη του λαού, για μια Περιφέρεια αρωγό και μπροστάρη στον αγώνα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

Και υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα, αρκεί να θέλει κανείς να τα μελετήσει και να τα δει. Αξίζει να δουν όσοι μας κάνουν κριτική τι διαφορετικό έκαναν οι κομμουνιστές δήμαρχοι στην Πάτρα, στην Καισαριανή, στο Χαϊδάρι και αλλού.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,
Τι ζήσαμε επί σχεδόν πέντε χρόνια στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου με τον σ. Στρατή Κόρακα;
Μια αυταρχική περιφερειακή αρχή που κυριολεκτικά δεν έβγαζε άχνα για την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και δανειστών.

Μια περιφερειακή αρχή που δεν δέχθηκε καν να συζητήσει τα φλέγοντα ζητήματα στο Αιγαίο και την παράδοσή του στο ΝΑΤΟ από την αμερικανόδουλη κυβέρνηση Τσίπρα. Αντίθετα, η κ. Καλογήρου ως καλός και συνεπής υποτακτικός, μαζί με κουστωδία ομοϊδεατών της περιφερειαρχών το Μάρτη του '18 επισκέφτηκαν την έδρα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που σπέρνει πολέμους και πνίγει στο αίμα ολόκληρες περιοχές. Και δεν συζήτησαν το πώς θα σταματήσουν τις ροές των προσφύγων, τους οποίους οι πόλεμοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ διώχνουν από τις πατρίδες τους, αλλά για να συζητήσουν τις γεωπολιτικές τους στοχεύσεις και να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία.

Βιώσαμε τη συστηματική υποβάθμιση της λειτουργίας του ΠΣ, το οποίο ήταν ο νομιμοποιητικός μηχανισμός των αποφάσεων της κ. Καλογήρου και διεκπεραιωτής των μνημονιακών απαιτήσεων.

Η υποβάθμιση του ρόλου του ΠΣ συζητήθηκε σε ειδική συνεδρίαση, η οποία ουδέποτε ολοκληρώθηκε, αφού όταν κατάλαβαν ότι τα ζητήματα που θέταμε τους στρίμωχναν «χάλασε» τάχα το σύστημα τηλεδιάσκεψης και παρότι υπήρξε ρητή δέσμευση του προέδρου ότι θα επανερχόταν στο άμεσο μέλλον, ουδέποτε ολοκληρώθηκε...

Είμαστε η μόνη Περιφέρεια που δεν απομαγνητοφωνεί τα πρακτικά για να μην υπάρχουν γραπτά οι καταγγελτικοί μας διάλογοι στις αυθαιρεσίες και την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοζε και εφαρμόζει η κ. Καλογήρου.

Ζητήσαμε γραπτά και προφορικά να ασχοληθεί το ΠΣ με τα ζωτικά προβλήματα του λαού: Την ανεργία, την Υγεία, τη δασοπυρόσβεση, τον προσεισμικό έλεγχο και κυρίως τη σεισμική θωράκιση δημόσιων κτιρίων και σχολείων, γιατί ο σεισμός στην περιοχή της Βρύσας έδειξε πόσο σεισμογόνος περιοχή είμαστε, αλλά ουδέποτε εισακουστήκαμε...

Ζητήσαμε, επίσης, την καταγραφή των δημόσιων κτιρίων και της δημόσιας περιουσίας της Περιφέρειας που πέρασε στο Υπερταμείο και να αποφασίσουμε ως ΠΣ να αντιταχθούμε σε αυτή τη μνημονιακή υποχρέωση. Και γι' αυτό το μείζον ζήτημα ουδέποτε πήραμε μια σαφή απάντηση...

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, είναι γνωστό ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι στο 1/4 των τριών νομαρχιών που απαρτίζουν την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το 2010 ήταν 90 εκατ., σήμερα μόλις 22 εκατ. ευρώ.

Ζητήσαμε να καταψηφίσει το ΠΣ αυτούς τους προϋπολογισμούς της λιτότητας και της ανέχειας και να απαιτήσουμε επαρκή χρηματοδότηση που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Και αυτό το αίτημα απορρίφθηκε με το πρόσχημα «πώς θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι αν πάρουμε μια τέτοια απόφαση...».

Παρά τις απαιτήσεις μας να μην κατατεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά είμαστε από τις πρώτες Περιφέρειες που εναρμονίστηκαν με τις εντολές των δανειστών...

Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ και την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά, απαιτήσαμε να μπει μπροστά η Περιφέρεια και να κινητοποιήσει το λαό, αλλά η διοικούσα αρχή αρκέστηκε σε ένα χλιαρό ψήφισμα.

Τι να πει κανείς για τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, με τις τιμές στα ύψη, με τα μονοπώλια να κάνουν πάρτι και δημάρχους και περιφερειάρχη να είναι απλοί παρατηρητές.

Άλλο αποκαλυπτικό παράδειγμα η πώληση των αεροδρομίων. Τόσο ειλικρινής ήταν η θέση τους κατά της πώλησής τους στο γερμανικό δημόσιο, που στο ψήφισμα που προτάθηκε ζητήσαμε να προστεθεί η καταδίκη της μεταφοράς της μισής σχεδόν δύναμης της Πυροσβεστικής στη «FRAPORT», όπως όριζε η σύμβαση. Όχι μόνο το αρνήθηκαν, αλλά έστρωσαν και κόκκινα χαλιά για να υποδεχθούν τους επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας και του γερμανικού δημοσίου τους οποίους και υποδέχθηκαν όπως αρμόζει σε αποικιοκρατικές δυνάμεις.

Τι να πει κανείς, επίσης, για τις ελλείψεις σε προσωπικό. Έλαμψαν διά της απουσίας τους και η περιφερειακή αρχή και οι άλλες παρατάξεις από τους αγώνες των εργαζομένων. Αντί να παλέψουν για την κάλυψη των τεράστιων κενών με μόνιμο προσωπικό, αρκέστηκαν στους 8μηνίτες, στους συμβασιούχους και στην ντροπιαστική κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ που ανακυκλώνει τη φτώχεια.

Από την άλλη, μελέτες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ πάνε και έρχονται, ενώ τυχαία λίγο πριν τις εκλογές ξεφύτρωναν σε κάθε ΠΣ δεκάδες προγραμματικές συμβάσεις ή σωστότερα συμβάσεις οικονομικής και εκλογικής πελατείας.

Για τον τουρισμό, τη βαριά βιομηχανία όπως την αποκαλούν καμιά αναφορά και μέριμνα για τις εργασιακές συνθήκες ζούγκλας που έχουν διαμορφωθεί, κανένας προσανατολισμός και σχεδιασμός για ποιοτικό τουρισμό, στη βάση πρωτίστως των λαϊκών αναγκών, της ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών και των τοπικών προϊόντων. Ο τουρισμός περνά στο έλεος των touroperators που λυμαίνονται συγκοινωνίες, εγκαταστάσεις και πολιτιστικές παρακαταθήκες, με σπατάλη τεράστιων ποσών σε εκθέσεις και πανηγυράκια, χωρίς ποτέ να υπάρχει απολογισμός για τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζουν.

Εδώ, για τη Χίο, ζητήσαμε να συζητηθεί εκτενώς το θέμα με την αδειοδότηση εργοστασίου καύσης ελαίων, να συζητηθούν οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για την περιβαλλοντική καταστροφή στον κόλπο της Λαγκάδας, φωνή βοώντος...
Για να καταλάβει κανείς ποια είναι η εικόνα και το έργο της Περιφέρειας, φτάνει να πάρει υπόψη του τις πυρκαγιές της Χίου το 2012 και ποια είναι η σημερινή εικόνα στις καμένες περιοχές... Παχιά λόγια και τίποτε άλλο. Εγκληματικές δε οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία...

Ή ας δούμε της Κόρης το Γεφύρη που έχει γίνει γιοφύρι της Άρτας, πληρώνοντας κάθε χρόνο ειδικούς συμβούλους για την ολοκλήρωσή του...

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Τα νησιά μας, η Χίος, ο λαός του Βορείου Αιγαίου μπορεί και επιβάλλεται σε αυτές τις εκλογές να διεκδικήσει τη ζωή και το μέλλον που του αξίζει.
Μπορεί και επιβάλλεται να κλείσει τ' αυτιά στις Σειρήνες του κάλπικου δίπολου ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και να βάλει στην πρώτη γραμμή τις πραγματικές του ανάγκες.
Να γυρίσει την πλάτη σε όλους όσοι συστηματικά τον εξαπατούν δεκαετίες τώρα.
Κι επιτρέψτε μου να πω ότι μπορεί να εισπράττουμε από παντού θετικά μηνύματα, αλλά δεν χωράει εφησυχασμός και επανάπαυση.
Το πολιτικό σύστημα διαθέτει όπλα και μέσα για να αποπροσανατολίσει και να παραπλανήσει και πάλι το λαό.

Γειτονιά τη γειτονιά, καφενείο το καφενείο, χωριό το χωριό να μιλήσουμε στον κόσμο ανοιχτά και αναλυτικά, με εμπιστοσύνη στις ιδέες και τις προτάσεις μας, να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη της ενεργοποίησης, της συμμετοχής και της δράσης.

Η όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη παρουσία του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, η όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη παρουσία των δυνάμεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, δεν θα είναι απλά μια εκλογική επιτυχία του Κόμματος. Θα είναι κατάκτηση του ίδιου του λαού.

Εύχομαι, λοιπόν, καλό αγώνα στην προσπάθειά μας κι ας μεταφέρουμε παντού τους στίχους του δικού μας Φώτη Αγγουλέ:

Τίποτα - Τίποτα καλό σε σας δεν έχουν δώσει / όσοι σοφοί κι αν πέρασαν και παντογνώστες και μεγάλοι.
Ποιον περιμένετε ναρθεί; Ποιον καρτερείτε να σας σώσει; / Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας
με το μυαλό σας, με την πράξη,
αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας,
ποτέ της δεν θ' αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου