3 Φεβ 2021

Αποχαιρετισμός στον αγαπημένο μας σύντροφο Μάνο Δούκα

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον σύντροφο Μάνο Δούκα, που έφυγε χθες από κοντά μας μετά από την παλικαρίσια μάχη που έδωσε με τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του, Η επάρατη νόσος πήρε χθες το βράδι από κοντά μας τον εκλεκτό, αγαπημένο μας σύντροφο, που έφυγε από τη ζωή μόλις στα 63 του χρόνια. Ο Μάνος ήταν ένας σεμνός αγωνιστής της ζωής, δραστήριος, πνευματικά ανήσυχος ως την τελευταία στιγμή, δίνοντας με αξιοπρέπεια και σεμνότητα την τελευταία του μάχη.

Η κηδεία του Μάνου θα γίνει στη Ριτσώνα, σε τελετή καύσης, την Πέμπτη το απόγευμα. Θα προηγηθεί πολιτική κηδεία στη Μεταμόφωση, την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στη 1 μμ, στο Κτήμα Δηλαβέρη, στον εξωτερικό χώρο του συνεδριακού κέντρου του Δήμου Μεταμόρφωσης, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η οικογένειά του και οι δικοί του άνθρωποι παρακαλούν αντί για στεφάνια να δοθεί οικονομική ενίσχυση στο κόμμα του Μάνου, το ΚΚΕ, μέσω των κομματικών οργανώσεων ή στον Λογαριασμό της Εθνικής Τραπέζης με ΙΒΑΝ.

GR2301101330000013374895525

Τ.Ε. Λέσβου του Κ.Κ.Ε

"Ο Μάνος ήταν ένας πραγματικός αγωνιστής της ζωής, δραστήριος, και ως την τελευταία στιγμή έδωσε με αξιοπρέπεια και σεμνότητα την τελευταία του μάχη.

Γέννημα-θρέμμα Λέσβιος. Το χωριό του ο Μόλυβος, που ποτέ δεν εγκατέλειψε, παρά το γεγονός ότι ζούσε στην Αθήνα. Ήταν γιος τού για πολλά χρόνια δημάρχου του Μολύβου, Κώστα Δούκα και της Θέκλας.

Από μικρός οργανώθηκε στην ΚΝΕ και πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη των μαθητικών αγώνων της Λέσβου και αργότερα ως φοιτητής στη Μαθηματική Σχολή της Αθήνας και στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Μυτιλήνης.

Εργάστηκε ως μαθηματικός στη Μέση Εκπαίδευση. Μέχρι τέλος του εργασιακού του βίου δρούσε μέσα από τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Ήταν πολλές φορές υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στο νησί του αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ακόμα και στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση (2019) παρά τα προβλήματα υγείας του.

Ήταν για πολλά χρόνια αρθρογράφος του «Νέο Εμπρός» και μέσα από τα κείμενά του καυτηρίαζε τα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας.

Πάντα αισιόδοξος. Με το χαμόγελο στα χείλη κέρδιζε κάθε καλόπιστο ακροατή και προβλημάτιζε όσους μπορούσαν ακόμα και να διαφωνούν μαζί του.

Στο πλευρό του πάντα η σύζυγός του, και στα καλά και στα άσχημα, Νινέττα.

Τον αποχαιρετούμε συντετριμμένοι και εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην αγαπημένη του Νινέττα, στην αδελφή του και στους υπόλοιπους συγγενείς του."


 
ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

«Ο σ. Μάνος γεννήθηκε στη Μήθυμνα της Λέσβου το 1958. Γαλουχημένος με την αγωνιστική δράση του κομμουνιστή πατέρα του και δημάρχου της Μήθυμνας Κώστα Δούκα, από νωρίς ανέπτυξε πλούσια πολιτική και συνδικαλιστική δράση. Από μαθητής ακόμα πρωτοστατεί τους μαθητικούς αγώνες στο νησί της Λέσβου και αργότερα, με την εισαγωγή του στη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, οργανώνεται στην ΚΝΕ.

Με αισιοδοξία, αυθορμητισμό και τις ανησυχίες του, βοήθησε όπου και όποτε τον χρειάστηκε το Κόμμα. Υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ και στις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση στη Λέσβο, ταγμένος στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Με μαχητικότητα και επιμονή βρισκόταν μπροστά στις συζητήσεις με τον κόσμο, τους εργαζόμενους του κλάδου, ακούραστος δάσκαλος και συνοδοιπόρος των μαθητικών αγώνων. Πάντα ήθελε να είναι αποδεικτικός σε αυτά που έλεγε, γι’ αυτό και ήταν αγαπητός δάσκαλος στα παιδιά που τον γνώρισαν. Έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο της διδασκαλίας και με την ευθύνη του ως εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση συνέβαλε στην αποκάλυψη των αστικών στοχεύσεων στο περιεχόμενο της διδασκαλίας, μέσα από εκπομπές στον «902» και αρθρογραφία στα «Θέματα Παιδείας», στο «Νέο Εμπρός» κ.α.

Σύντροφε Μάνο, θα σε θυμόμαστε πάντα για τον δυναμισμό, την αισιοδοξία και τη διάθεση για προσφορά στον δίκαιο αγώνα του Κόμματος. Η ΤΟ Εκπαιδευτικών εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύντροφό του και συναγωνίστρια Νινέττα και σε όλους τους οικείους του».

Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

«Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον σύντροφό μας Μάνο Δούκα. Ο σύντροφος Μάνος Δούκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Μόλυβο της Λέσβου το 1958. Ήταν γιος του αείμνηστου δημάρχου Μήθυμνας Κώστα Δούκα. Σπούδασε Μαθηματικά και εργάστηκε ως εκπαιδευτικός σε φροντιστήρια και στη δημόσια εκπαίδευση.

Ο σύντροφος Μάνος εντάχθηκε από μικρή ηλικία στο οργανωμένο κίνημα και στους λαϊκούς αγώνες. Τα πρώτα χρόνια μετά τη χούντα συμμετείχε ενεργά στο μαθητικό κίνημα, αργότερα στο φοιτητικό κίνημα και στη συνέχεια στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ανέπτυξε πλούσια δράση στον κλάδο των εκπαιδευτικών και υπηρέτησε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα από διάφορες θέσεις. Υπήρξε μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών, διετέλεσε γραμματέας του ΔΣ της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΟΛΜΕ. Στον χώρο εργασίας του, συμμετέχοντας σε δράσεις, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε ομάδες μελέτης.

Ο σύντροφος Μάνος Δούκας όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για το δίκιο της εργατικής τάξης, για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, για το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ήταν πρωτοπόρος και πάντα παρών στους αγώνες του κλάδου, με ιδιαίτερη φροντίδα για τη νέα γενιά. Ήταν σεμνός δάσκαλος, αγαπητός στους μαθητές του μέσα και έξω από την τάξη, αλλά και από τους συναδέλφους του.

Υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών της εργατικής τάξης, πάλεψε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, συμμετείχε σε όλους τους μικρούς και μεγάλους κοινωνικούς αγώνες.

Τα τελευταία χρόνια έδωσε παλικαρίσια μάχη, όπως ήξερε πάντα να δίνει, με τα σοβαρά προβλήματα υγείας του.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στη σύντροφό του και στην οικογένεια του.

Οι σύντροφοι και συναγωνιστές σου στο ΠΑΜΕ δίνουμε την υπόσχεση ότι με περισσότερο πείσμα και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο των εκπαιδευτικών,  θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση των προσδοκιών και των οραμάτων μας. Ο σύντροφος Μάνος θα είναι δίπλα μας στα συλλαλητήρια και στις απεργίες, στους αγώνες που έρχονται.

Σύντροφε Μάνο, καλό ταξίδι. Θα σε θυμόμαστε». 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου