9 Οκτ 2014

Περήφανοι που σε γνωρίσαμε - Αποχαιρετισμός στην ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΕΦΕΡΗ

Με πολιτική κηδεία κηδεύτηκε χτες στις Ράχες Ικαρίας, στον τόπο που έζησε και πάλεψε, η συντρόφισσα Κωστούλα Σεφέρη.

Η συντρόφισσα Κωστούλα οργανώθηκε στην ΚΝΕ, μαθήτρια ακόμη, το 1979 και στο ΚΚΕ το 1986. Συμμετείχε στο μαζικό κίνημα από διάφορες θέσεις, στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Σάμου, στο Συντονιστικό για την Υγεία, στη Γραμματεία του ΠΑΜΕ Ικαρίας - Φούρνων, σε πολιτιστικούς συλλόγους, στην Ενωση Καθηγητών Γαλλικής. Το 2011 εκλέχτηκε Γραμματέας της ΤΟ Ικαρίας του ΚΚΕ. Οπως έγραφε η ίδια στο βιογραφικό της, «η προσφορά στο Κόμμα δεν έχει όρια (...) Πρέπει να μάθει κανείς να μην υπολογίζει κούραση, κόπο και επιθέσεις. Μέσα απ' όλα αυτά έρχεται η συνειδητοποίηση ότι, τότε μικρή, το να μπω στην ΚΝΕ και να περάσω και στο Κόμμα αργότερα ήταν τελικά η πιο μεγάλη, η καλύτερη απόφαση ζωής!».

Σύντροφοι, συγγενείς, συναγωνιστές, συνάδελφοι, μαθητές και φίλοι υποδέχτηκαν τη σορό της συντρόφισσας στο λιμάνι του Εύδηλου και την αποχαιρέτησαν σύσσωμοι στις Ράχες. Στην πολιτική κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, τα μέλη της Γραμματείας της ΚΕ Δημήτρη Ζάχαρη, Μαρία Λαμπρινού και Καίτη Φειδάκη, μέλος της ΚΕ. Αντιπροσωπεία του δήμου Ικαρίας με το δήμαρχο Στέλιο Σταμούλο, αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Β. Αιγαίου, του ΠΑΜΕ και πλήθος φορέων της περιοχής.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρέτησε τη συντρόφισσα Κωστούλα ο Δ. Ζάχαρης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Με βαθιά οδύνη αποχωριζόμαστε σήμερα τη συντρόφισσα Κωστούλα, τη Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ στην Ικαριά, θέση στην οποία την ανέδειξαν οι σύντροφοί της, εκτιμώντας την αφοσίωσή της και την πίστη της στην υπόθεση της Επανάστασης, τις ικανότητές της στην οργάνωση της δουλειάς, τη συμμετοχή στο μαζικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Θέση στην οποία παρέμεινε ως την τελευταία της πνοή, δίνοντας όρθια τη μάχη (...) Αγαπημένη μας συντρόφισσα, δε σε αποχαιρετάμε, θα είσαι μαζί μας σε κάθε δυσκολία, θα παίρνουμε θάρρος και δύναμη από το δικό σου παράδειγμα (...) Αν κάτι μας παρηγορεί για το χαμό σου, είναι ότι έφυγες ικανοποιημένη για τους νέους συντρόφους που έβγαλες στο κίνημα».

Από την Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, ο Νίκος Λαρδάς την αποχαιρέτησε λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Στο πρόσωπό σου γνωρίσαμε την ξεχωριστή προσωπικότητα του ανθρώπου που δε σκύβει το κεφάλι, που δε συμβιβάζεται (...) Σε αυτήν την τελευταία μας "συγκέντρωση" σε διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα σου μέχρι να εφαρμοστεί στην πράξη η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στόχο για τον οποίο αγωνίστηκες και έπεισες και αρκετούς νεότερούς σου ότι μπορεί να γίνει πράξη».
Τη συντρόφισσα αποχαιρέτησαν επίσης από την Τομεακή Επιτροπή Σάμου ο Στ. Φιλιππής, από το Τομεακό Συμβούλιο Ικαρίας της ΚΝΕ ο Β. Λομβάρδας. Επίσης την αποχαιρέτησαν από την τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ συνάδελφοί της και μαθητές της.
Ιδιαίτερη και συγκινητική στιγμή ο «λόγος» των μαθητών της: «Στη σύντομη ζωή σου άφησες ένα ουσιαστικό εκπαιδευτικό έργο και όχι μόνο (...) Είμαστε περήφανοι που ένας άνθρωπος σαν εσένα πέρασε από το σχολείο μας (...) Μας δίδαξες ν' αγαπάμε τη ζωή, γιατί εσύ πάλεψες τόσο γι' αυτήν. Ολοι όσοι σε γνώρισαν θα θυμούνται τη γεμάτη ιδέες, ιδανικά και όνειρα, την αξιοπρεπή και σεμνή Κωστούλα. Καλό ταξίδι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου