24 Οκτ 2014

Κέντρο κράτησης μεταναστών και προσφύγων Σάμου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 21/10/14 αντιπροσωπεία της Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ επισκέφθηκε την αστυνομική διεύθυνση και το λιμεναρχείο Σάμου και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο κράτησης μεταναστών και προσφύγων στο νησί.
Η αύξηση των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και επεμβάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αυξήσει τον αριθμό μεταναστών και προσφύγων και προς τη χώρα μας. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές συνθήκες Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ που δεσμεύουν τη χώρα μας να κρατάει εντός των συνόρων τους μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, έχουν δημιουργήσει ασφυκτική κατάσταση στα έτσι κι αλλιώς απαράδεκτα κέντρα κράτησης και υποδοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κέντρο κράτησης στη Σάμο χωρητικότητας 280 ατόμων που έφτασε μέχρι και τους 800 τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα παραπάνω οδηγούν στην επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής και γενικότερα του επιπέδου διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση και μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων ανάμεσα στους μετανάστες, αλλά και στους εργαζόμενους στα κέντρα κράτησης. Πολύ περισσότερο με το γεγονός ότι σχεδόν απουσιάζει από το νησί ένα αναπτυγμένο κρατικό σύστημα Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης, με επαρκείς υποδομές, εξοπλισμό και στελέχωση, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού, των επισκεπτών, αλλά και έκτακτων συνθηκών, όπως αυτές των μεταναστών και των περιπτώσεων κινδύνου επιδημιών από λοιμώδη νοσήματα.

Το ΚΚΕ θα παρέμβει με όποιο τρόπο μπορεί ώστε να διασφαλιστεί η προστασία μεταναστών, υγειονομικών και εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας αλλά και του λαού του νησιού μας. Στα ζητήματα που σχετίζονται με την προάσπιση της υγείας όλου του πληθυσμού, ανεξάρτητα ασφαλιστικής, οικονομικής κατάστασης, χώρας καταγωγής κλπ. δε χωράνε εκπτώσεις. Τα μέτρα πρέπει να αξιοποιούν όλες τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας και του υγειονομικού προσωπικού. Να μην καθορίζονται από τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, διότι εκθέτουν το λαό σε κίνδυνο αντί να υπερασπίζουν και να προάγουν την υγεία του.
Διεκδικούμε:
·Μέτρα αποσυμφόρησης του κέντρου κράτησης μεταναστών τώρα. Άμεση αντικατάστασή του από σύγχρονες κρατικές υποδομές ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων που να εξασφαλίζουν την υγιεινή και ανθρώπινη διαβίωση τους για όσο καιρό παραμείνουν σε αυτές. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα.
· Πλήρη ανάπτυξη, στελέχωση, εκπαίδευση του προσωπικού και εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου προκειμένου να ανταποκρίνεται στη δωρεάν παροχή όλων των υπηρεσιών και στις περιπτώσεις επιδημιών από λοιμώδη νοσήματα.
· Ανάπτυξη κρατικών Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων στο νησί, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό και δωρεάν παροχή των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσανατολισμό στην Πρόληψη και τη Δημόσια Υγεία.
· Συγκρότηση και στελέχωση δημόσιων και δωρεάν μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίες θα αναλαμβάνουν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, την άμεση περίθαλψή τους, όπου απαιτείται, κατά την εισαγωγή τους στη χώρα και τη χορήγηση πιστοποιητικού υγείας. Στους χώρους αυτούς να παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη καθώς και ιδιαίτερα μέτρα για τις έγκυες, μητέρες και παιδιά.
· Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας (λιμενικό, αστυνομία) και για τους εργαζόμενους στην υγεία: σωστή και συχνή ενημέρωση από τους ειδικούς των δημόσιων φορέων, προμήθεια υλικών προστασίας (γάντια, μάσκες υψηλής προστασίας, ειδικά προστατευτικά γυαλιά, αντισηπτικά, ειδικές στολές καθώς και επιπλέον υπηρεσιακές στολές).
· Συντόμευση των διαδικασιών χορήγησης πολιτικού ασύλου και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων ενάντια στις συνθήκες Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ.

Σάμος 22/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου