8 Απρ 2015

Σε οικονομικό αδιέξοδο οι δήμοι

Παρέμβαση της Ελπίδας Παντελάκη στην ΚΕΔΕ 
Τις ευθύνες και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους, οι οποίοι οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο, ανέδειξε στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ, την Τρίτη 7 Απρίλη, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτική σύμβουλος Πειραιά. 
Όπως σημείωσε, γι' αυτή την κατάσταση «υπάρχει συνευθύνη, υπάρχουν πλάτες από τη μεριά σας και ουσιαστικά συγκυβερνάτε και με αυτή την κυβέρνηση και με τις άλλες διαχρονικά», συμπληρώνοντας πως η ΚΕΔΕ «έχει παραιτηθεί από τη διεκδίκηση πόρων από το κράτος». 
Το οικονομικό πρόβλημα των δήμων, πρόσθεσε, «είναι καθαρά πολιτικό. Περίπου 20 με 30 δήμοι δεν μπορούν να κλείσουν προϋπολογισμούς και πληθαίνουν τα οικονομικά αδιέξοδα των υπόλοιπων δήμων που πρέπει να αντιμετωπίσουν τη μισθοδοσία του προσωπικού και τις ανελαστικές δαπάνες». Υπογράμμισε πως «από τον κρατικό προϋπολογισμό, αυτά που μένουν για όλους τους δήμους είναι 323,6 εκατομμύρια ευρώ και όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά υπάρχει και ένα χρηματοδοτικό κενό που πρέπει να καλυφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Επειδή γίνονται περιφερειακές συσκέψεις, προχωρά η ΚΕΔΕ σε τακτικό Συνέδριο στη Χαλκιδική; Για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά; Γίνονται για να μη διεκδικηθεί ούτε το αυτονόητο; Ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να καλύψει τη μισθοδοσία και τις λειτουργικές ανάγκες των υπαρχουσών δομών αυτήν τη στιγμή; Επειδή δεν μιλάμε για νέες, διευρυμένες ανάγκες, αλλά για αυτές που υπάρχουν σήμερα». 

Αναφορικά με τους υπερχρεωμένους δήμους, τόνισε ότι αυτοί που μπαίνουν σε εξυγίανση «έχουν περιορισμό των δαπανών τους σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μετατάξεις και να αυξήσουν τα ιδία έσοδα. Η δικαιολογία που λέτε είναι ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε λεφτά από το κράτος γιατί δεν έχει. Την ίδια στιγμή το κράτος, σ' αυτήν τη δύσκολη -που λέτε- δημοσιονομική συγκυρία κάνει φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, προχωρά Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους επιχειρηματικούς ομίλους που τους απαλλάσσει 100% από πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί για λαθρεμπόριο, έκδοση πλαστών τιμολογίων, μη απόδοση ΦΠΑ. Δεν κάνετε το αυτονόητο, να κρατήσετε τα προσχήματα και να πείτε ότι με τους δήμους που βουλιάζουν, βουλιάζουν στα προβλήματα οι λαϊκές οικογένειες. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάτε».
Και κατέληξε θέτοντας το ερώτημα: «Δεν αντέχει η οικονομία να ικανοποιήσει τις αυτονόητες ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, αλλά αντέχει σε αυτήν τη "δύσκολη συγκυρία" να φοροαπαλλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο, πολύ περισσότερο και προκλητικά να αυξάνει τις δαπάνες για τα εξοπλιστικά;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου