16 Απρ 2014

Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου για τις απανωτές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

Ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου με αφορμή τις διαμαρτυρίες κατοίκων του νησιού για τις απανωτές αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης, αλλά και καθαριότητας και φωτισμού που έχουν επιβληθεί από τη Δημοτική Αρχή στους λογαριασμούς ύδρευσης, αποχέτευσης και ΔΕΗ, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Στην ανακοίνωσή της αναφέρει:
  • «Ο εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πινάκος καταψήφισε όλες τις αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη που υπερψήφισαν όλες οι άλλες παρατάξεις μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη μέχρι τώρα θητεία του.
  • Στηρίζουμε και διεκδικούμε μαζί με τους κατοίκους του νησιού μας τη μείωση των ανταποδοτικών τελών, ώστε αυτά να επανέλθουν όπως ήταν πριν το 2010, με προοπτική την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών.

Πιστεύουμε ότι οι συμπολίτες μας δε χρωστούν τίποτα για να πληρώνουν διπλούς και τριπλούς φόρους, πέρα από τους φόρους και τα χαράτσια που μας επιβάλλει το κράτος μέσω της εφορίας, αλλά και να πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη για υπηρεσίες που δεν εξυπηρετούνται ή εξυπηρετούνται ελλιπώς, όπως η αποχέτευση και η καθαριότητα.
Θεωρούμε κομβικό σημείο το ζήτημα της χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης που σήμερα προέρχεται:
α) Μόνο κατά 30% από τους κεντρικούς δημόσιους πόρους (που κι αυτοί προέρχονται από το αντιλαϊκό σύστημα φορολογίας) και
β) κατά το υπόλοιπο μέρος από τοπικούς φόρους, τέλη, εισφορές, "δικαιώματα" και διάφορα χαράτσια (πρόστιμα κ.ά.), που αφαιμάσσονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από το Λημνιακό Λαό.
Με τη συνεχή μείωση των κρατικών πόρων προς την Τοπική Διοίκηση, εξοικονομούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις χρήματα που διατίθενται όχι για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά για την κερδοφορία του κεφαλαίου στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέρος της κλοπής αυτής καλύπτεται από την παραπέρα τοπική υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων από μέρους των δημοτικών αρχών όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, μαζί και από αυτούς που δηλώνουν "ανεξάρτητοι".
Η κατάργηση ουσιαστικά της χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, η απαγόρευση προσλήψεων, σε συνδυασμό με τις απολύσεις, διαθεσιμότητες, μειώσεις μισθών και συντάξεων αποτελούν κεντρικούς πολιτικούς στόχους που καλείται η Τοπική Διοίκηση να υλοποιήσει. Η αναζήτηση ιδίων πόρων σημαίνει ότι οι δήμαρχοι και οι συνδυασμοί, που υπηρετούν το κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα τους βρουν από τοπικά χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, κατάργηση κοινωνικών δομών - γενίκευση της εμπορευματοποίησης των λαϊκών αναγκών, ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης. Επίσης κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιεί προσωπικό στο πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης θα εξασφαλίζεται ανταποδοτικά, δηλαδή θα πληρώνουν οι χρήστες.
Καλούμε το Λημνιακό Λαό να στηρίξει τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Τοπική Διοίκηση σε Δήμο και Περιφέρεια για να παλέψουμε από κοινού για:
  • Κατάργηση της θεσμοθέτησης της "οικονομικής αυτοτέλειας" των δήμων, που στοχεύει στην εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες και που με πρόσχημα την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους ΟΤΑ θα επιβάλουν νέα χαράτσια και φόρους στη λαϊκή οικογένεια.
  • Κατάργηση φόρων που επιβάλλονται από το κράτος:
- Του ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) με ταυτόχρονη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
- Του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (για την α΄ κατοικία), όλων των εισφορών που σχετίζονται με δημοτικά έργα.
- Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών (Περιφερειών και Δήμων) που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
- Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές με ευθύνη του κράτους, σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Αθλητισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, με κατάργηση της εμπορευματοποίησής τους.
Για τους φόρους που επιβάλλονται από την Τοπική Διοίκηση:
  • Άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής με οποιονδήποτε τρόπο για κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές Υγείας, Πρόνοιας, βρεφικούς - παιδικούς σταθμούς, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως άνεργοι, μονογονεϊκές - πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία, κλπ., δραστική μείωσή τους και στους μικροεπαγγελματίες, με στόχο την κατάργησή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου