8 Ιουλ 2018

Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου: Η ανακύκλωση στην πηγή αποκλειστικά δημόσια με διαχείριση και εκτέλεση από το δήμο, χωρίς εμπλοκή ιδιωτικών φορέων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, στις 5-7-2018 το θέμα της καταγγελίας της υπ’ αριθ. 59773/28-12-2012 σύμβασης για τη διάθεση εξοπλισμού ανακύκλωσης. Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου, πιστή στη θέση της σχετικά με το χαρακτήρα της ανακύκλωσης τον οποίο θεωρεί αποκλειστικά δημόσιο, με διαχείριση και εκτέλεση από ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ , σε συνεργασία με τους δήμους, μακριά από την εμπλοκή σ’ αυτήν ιδιωτικών φορέων, έλαβε την παρακάτω θέση:
«Είναι ξεκάθαρο ότι τα ζητήματα για μας, για τη ΛΑ.Σ. και το ΚΚΕ, είναι πρωτίστως πολιτικά και δευτερευόντως τεχνοκρατικά ή προσωπικά.
» Υπό το πρίσμα αυτό σε  όλον τον καπιταλιστικό κόσμο τα σκουπίδια, στη μια ή στην άλλη μορφή, είναι κι αυτά εμπορεύματα και στο κομμάτι της ανακύκλωσης υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό για μεγάλη κερδοφορία.
» Γι’ αυτό και η όλη συζήτηση για καύση, για διαχείριση, για συμπράξεις δημόσιου- ιδιωτικού τομέα κ.λπ. γύρω από το θέμα “σκουπίδια” ή “ανακύκλωση”.
Σκεφτείτε λίγο γύρω από την ανακύκλωση τη δραστηριοποίηση επιχειρηματικών ομίλων  με τα αντίστοιχα μηχανήματα, τη μεθοδολογία διαλογής, και όλα αυτά που σηματοδοτούν το ζωτικό χώρο κερδοφορίας τους.
» Για τη ΛΑ.Σ. τα πράγματα είναι απλά  και ανθρώπινα. Η ανακύκλωση εντάσσεται μέσα στην αειφορία, μέσα στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου, μέσα στη διαμόρφωση της ζωής μας με κέντρο τις ανάγκες μας και όχι τα  κέρδη των πολυεθνικών ή άλλων μονοπωλιακών ομίλων.
» Με βάση αυτό, η θέση μας ήταν και παραμένει: Ανακύκλωση στην πηγή, αποκλειστικά δημόσιοι φορείς στην εμπλοκή του εγχειρήματος και κυρίως διαχείριση και εκτέλεση από το δήμο χωρίς εμπλοκή ιδιωτικών φορέων. Γι’ αυτό και καταψηφίσαμε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο τη σύμβαση και όλα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν δικαιώνουν τη θέση μας πέρα για πέρα.
» Τι κρύβεται πίσω απ’ όλη αυτή τη διαμάχη; Προσωπικά προβλήματα;  Είναι πασιφανές  ότι υπάρχουν πρωτίστως ζητήματα οικονομικά, κερδοφορίας ή μη, δηλαδή ο πυρήνας της καπιταλιστικής  λογικής, που τον αντιλαμβανόμαστε μεν  ζώντας σε αυτό σύστημα, αλλά δεν τον αποδεχόμαστε και γι’ αυτό με νύχια  και με δόντια τον αντιπαλεύουμε. » Αξίζει λοιπόν να αναρωτηθούμε γιατί ακόμα και στο έδαφος του καπιταλισμού θα πρέπει η Τοπική Διοίκηση να είναι μπλεγμένη με τον ιδιωτικό τομέα, γιατί να συμφύεται μαζί του και να μοιράζεται κοινωνικό κέρδος από το οποίο μπορεί μόνη της να ωφεληθεί; Μα γιατί αυτόν ακριβώς το ρόλο επιζητεί και το αστικό κράτος για τους δήμους. Να είναι παρένθετοι φορείς στον ιδιωτικό τομέα και να του ανοίγουν το δρόμο στο “επιχειρείν”. Εμείς αυτό το ρόλο  τον αρνούμαστε πλήρως και είμαστε ξεκάθαροι εδώ και χρόνια.
» Γι’ αυτό και στο δια ταύτα συμφωνούμε με την καταγγελία της σύμβασης, συνεπείς σε αυτό που είχαμε πει από την πρώτη στιγμή. Συμφωνούμε, γιατί η ανακύκλωση, ως  πολιτική, βάλλεται με  όλα αυτά τα  προβλήματα στα μάτια των πολιτών. Συμφωνούμε με την προοπτική που θέλετε να δώσετε, δηλαδή ο δήμος να αναλάβει την ανακύκλωση, αλλά μην ξεχάσετε τα ζητήματα που βάλατε δια του αντιδημάρχου: 
·      Μόνιμο προσωπικό
·      Καμιά αύξηση ανταποδοτικών
·      Προαγωγή του κοινωνικού κέρδους και των λαϊκών αναγκών σε αντίθεση με την  οικονομίστικη λογική.
» Ανησυχούμε σφόδρα  με τη φράση του Δημάρχου “ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ”, προς κάθε κατεύθυνση μελλοντικού επενδυτή, που δείχνει ότι κατ’ ανάγκη οδηγείστε σε αυτή τη λύση.
» Ψηφίζουμε, λοιπόν, την καταγγελία της σύμβασης. Δεν ψηφίζουμε εκ νέου καμιά  άλλη ίδιου χαρακτήρα».- 
Χίος, 6-7-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου