8 Ιουλ 2018

Τοποθέτηση στην Οικ. Επιτροπή, της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αγαίου για τη δακοκτονία στη Λέσβο

4/7/2018
                                                      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με την συγκατάθεση της ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΝΒΑΣΕΩΝ να προχωρήσει η περιφερειακή Αρχή σε Διαπραγμάτευση για την ανάθεση της δακοκτονίας μετά την απόρριψη, ως άκυρης, από την Οικ. Επιτροπή, της κατά 50.000  ευρώ μεγαλύτερης από τον προϋπολογισμό, προσφοράς του εργολάβου, δηλώνουμε τα παρακάτω:

Όπως έχουμε ήδη καταγγείλει, θεωρούμε ότι η τεράστια καθυστέρηση της έναρξης της δακοκτονίας, στις φετινές συνθήκες της πρώιμης, κατά ένα μήνα, καρποδεσίας και του μεγάλου πολλαπλασιασμού του δάκου, (λόγω καιρικών συνθηκών) κινδυνεύει να αποβεί μοιραία για την φετινή ελαοπαραγωγή. Εδώ που φτάσαμε, δεν θα ξεκινήσει ο πρώτος ψεκασμός πριν ένα δεκαήμερο, ενώ θα πρεπε να έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιουνίου.

Επαναλαμβάνουμε ότι πάγια θέση μας είναι να γίνεται  η δακοκτονία με ευθύνη και επίβλεψη των υπηρεσιών της Περιφέρειας, όπως γινόταν μέχρι το 2011. Αυτό θα μας προφύλασσε από επικίνδυνες καθυστερήσεις και εμπλοκές όπως η φετινή. Σε κάθε περίπτωση, διεκδικούσαμε και διεκδικούμε να γίνεται με επαρκή  προϋπολογισμό, αντιτιθέμενοι  στην δραστική, απαράδεκτη μείωση του τα τελευταία χρόνια. Κάτι που έχει, προφανώς, ολέθριες συνέπειες στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας.

Θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατό να εμπιστευόμαστε την προστασία της βασικής πηγής εισοδήματος του νησιού μας στην δυνατότητες αποκόμισης κέρδους του εκάστοτε εργολάβου. Όπως η Περιφέρεια προσέλαβε εποχικούς εργάτες για την αποθήκη των φαρμάκων και επόπτες δακοκτονίας θα μπορούσε να προσλάβει και τους εργάτες δακοκτονίας.

Έτσι, συνεπείς στην πάγια θέση μας, για διενέργεια της δακοκτονίας από τις υπηρεσίες της Περιφέρειες και όχι με εργολαβία, ψηφίζουμε  λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, λευκό και όχι κατά όπως ψηφίζουμε συνήθως αντιτιθέμενοι  στην ανάθεση της δακοκτονίας σε εργολαβία.

Στρατής Κόρακας
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου
Μέλος της Οικ. Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου