24 Μαΐ 2015

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας ΝΑΤΟϊκής βάσης στο Αιγαίο

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου απηύθυνε την παρακάτω επιστολή προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου με αίτημα να συζητήσει το Π.Σ. το θέμα και να πάρει θέση.

Μυτιλήνη, 23-05-2015

Προς τον κ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου

Θέμα: Ενδεχόμενο δημιουργίας ΝΑΤΟϊκής βάσης στο Αιγαίο

Κύριε Πρόεδρε,

Με ιδιαίτερη ανησυχία ακούσαμε τον Π. Καμμένο, Υπουργό Εθνικής Άμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ανακοινώνει την πρόθεσή του να προτείνει στις ΗΠΑ την δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής βάσης του ΝΑΤΟ σε νησί του Αιγαίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελαρίδης έσπευσε να διαβεβαιώσει ουσιαστικά ότι πρόκειται για θέση της συγκυβέρνησης.
Είναι βέβαιο ότι η δημιουργία αυτής της βάσης και μάλιστα σε μια εποχή που στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή μαίνονται στρατιωτικές επεμβάσεις, πόλεμοι και σφαγές λαών  -αποτέλεσμα των οποίων είναι και τα ατέλειωτα δραματικά κύματα προσφύγων στα νησιά μας-, θα εμπλέξει τη χώρα μας ακόμη περισσότερο στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, θα περιορίσει παραπέρα την εθνική κυριαρχία μας, θα δημιουργήσει άμεσους κινδύνους για την ίδια τη ζωή των κατοίκων των νησιών μας. Είναι γνωστό ότι οι στρατιωτικές βάσεις αποτελούν μαγνήτη αντιποίνων με τις ευνόητες συνέπειες.


Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι μια τέτοια βάση θα προστατέψει τα νησιά μας από την επιθετικότητα της Τουρκίας. Αντίθετα, η πείρα διδάσκει ότι το αντίθετο θα συμβεί, δεδομένου μάλιστα ότι η Τουρκία είναι επίλεκτο μέλος του ΝΑΤΟ. Η κατεχόμενη Κύπρος και οι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο βεβαιώνουν του λόγου το αληθές: το ΝΑΤΟ ενθαρρύνει και στηρίζει τον τουρκικό επεκτατισμό και επιθετικότητα.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να περιληφθεί το θέμα στη ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ώστε να εκφράσει το Π.Σ. την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας τέτοιας βάσης.
Η παρούσα ας θεωρηθεί περίληψη της εισήγησής μου.

Με τιμή
Στρατής Κόρακας
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου