28 Νοε 2014

Για την απεργιακή συγκέντρωση της Ικαρίας (Φώτο)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
 

 «Κλιμακώνουμε την πάλη μας. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει. Σπάμε τα δεσμά της σύγχρονης σκλαβιάς», το αγωνιστικό μήνυμα που έστειλε πλήθος κόσμου,(εργαζόμενοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, νεοι εργαζόμενοι και άνεργοι,  συνταξιούχοι) με δυναμικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία  Ευδήλου Ικαρίας.  

   Από τα σωματεία που συμμετείχαν, χαιρετισμό απεύθυναν το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας, με κύρια αναφορά  την τεράστια ανεργία που μαστίζει τον κλάδο, το Σωματείο Συνταξιούχων Ικαρίας με έμφαση τις πετσοκομμένες συντάξεις, το Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας- Φούρνων με άξονα την «αξιολόγηση δόμων και εργαζόμενων» . Εκ μέρους του Ν.Τ Σάμου της ΑΔΕΔΥ χαιρετισμό απεύθυνε ο αντιπρόεδρος της Η. Ρούσσος, τονίζοντας το «τσάκισμα όλων των εναπομεινάντων δικαιωμάτων σε Ασφάλιση-Υγεία-Πρόνοια-Παιδεία». Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης ο σύλλογος αυτοαπασχολούμενων  Ικαριας , η Ένωση δημοκρατικών γυναικών Ικαριας.  Το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσε και η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας με επικεφαλής τον Δήμαρχο του νησιού Στ. Σταμούλο. Οι υπηρεσίες του Δήμου Ικαρίας παρέμειναν κλειστές, με το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων σε αυτές να συμμετέχει στο απεργιακό κάλεσμα του σωματείου τους.


    Την κεντρική ομιλία της απεργιακής συγκέντρωσης έκανε  ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Σ Ν. Λαρδάς, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «…με τη σημερινή απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση εδώ αλλά και σε 67 πόλεις της χώρας, στέλνουμε  σε κυβέρνηση, Ε.Ε και επιχειρηματικούς ομίλους, το μήνυμα ότι συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας απέναντι στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει» 
Στην συνεχεία αναφέρθηκε εκτενώς στην πολυδιαφημισμένη «Ανάκαμψη της οικονομίας» τονίζοντας. «H ανάπτυξη που επικαλούνται, η ανάκαμψη της οικονομίας που αναφέρουν και επιδιώκουν δεν είναι για όλους, δεν αφόρα εμάς. Είναι για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για τη μεγαλοεργοδοσια.. Είναι η διάσωση και κυρίως η ενίσχυση της κερδοφορίας τους.   Για τους εργαζόμενους, για τη συντριπτική πλειοψηφία του λάου πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και να συμπιεστούν ακόμη πιο χαμηλά οι μέσοι μισθοί, να ολοκληρωθεί η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, δηλαδή η επιβολή νέου ασφαλιστικού συστήματος στα μέτρα τους.  Η ανάκαμψη θα φέρει νέες, πιο άγριες συνθήκες ζωής και επιβίωσης.» Ειδική αναφορά έγινε στο χαρακτηριστικότερο  παράδειγμα  στον κλάδο του τουρισμού σήμερα. «Είναι ενδεικτικό για το πώς μοιράζεται η πίτα των κερδών ανάμεσα στους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του κλάδου με τους εργαζόμενους. Εργαζόμενοι που τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν να εργάζονται με τσακισμένους μισθούς και σμπαραλιασμένες τις εργασιακές σχέσεις, με 5μηνα, με συμβάσεις της μιας μέρας, ενοικιαζόμενοι. Και όμως απ’ όλη αυτή τη φασαρία για τις επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού και τα κέρδη που είχε συνολικά η οικονομία, οι εργαζόμενοι δεν πήραν τίποτα. Ούτε καν ψίχουλα. Να τι σημαίνει ανάκαμψη.»
Συνεχίζοντας επισημάνθηκαν οι στόχοι του κινήματος,  «Τα αιτήματα που πρέπει να βάλει σήμερα το εργατικό-λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι επιθετικά, να στέκονται στην αναπλήρωση των απωλειών και να ακουμπούν πάνω στις σύγχρονες ανάγκες μας. Τέτοια αιτήματα για να μπορούν να σταθούν και να θεμελιωθούν πρέπει παράλληλα να συνδέονται με αμφισβήτηση των δεσμεύσεων και των πολιτικών της ΕΕ, των μνημονίων, της μη αποδοχής του χρέους που δε δημιουργήσαμε εμείς.» 
Κλείνοντας τόνισε : «Συνάδελφοι-σες η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει σταματημό. Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε με κλιμάκωση της απάντησης μας, δυναμώνοντας την παρουσία μας στους χώρους δουλειάς, με καλύτερη ακόμα οργάνωση και σχέδιο.  Να στείλουμε μήνυμα σε εργοδοσία, κυβέρνηση, κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό ότι είμαστε όρθιοι, ακούραστοι, για να υπερασπιστούμε τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας. Ότι δε μας αρκούν τα ψίχουλα αλλά διεκδικούμε τη ζωή μας ολάκερη.»

Οι βασικές διεκδικήσεις των απεργών όπως αναφέρθηκαν συνοπτικά από όλες της παρεμβάσεις   είναι:
· Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς.
· Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009. Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ.
· Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Να βάλουμε τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών Συμβάσεων. Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις.
·  Να αποκατασταθούν οι σταθερές εργασιακές σχέσεις.
·  Κάλυψη των απωλειών και πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Τα έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι με το παραπάνω!
· Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
· Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις.
· Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ.
· Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.
· Άμεση αποκατάσταση των απωλειών, της 13ης και 14ης σύνταξης.
· Κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
· Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
· Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.
Δεν κάνουμε πίσω ούτε βήμα, όσες θυσίες κι αν χρειαστούν.
Δεν δεχόμαστε να ζούμε με τα ψίχουλα.
Δεν αποδεχόμαστε το ρεαλισμό της υποταγής και της μοιρολατρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου