4 Φεβ 2019

Ενημέρωση από την περιοδεία κλιμακίου της ΛΑ.Σ Βορείου Αιγαίου στα χωριά της Λέσβου

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Β. Αιγαίου, με επικεφαλής τον Σταύρο Τάσσο, βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη, την Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Β. Αιγαίου και τον Στρατή Κόρακα, περιφερειακό σύμβουλο Β. Αιγαίου, περιόδευσε στη Λέσβο.

Την Πέμπτη το απόγευμα το κλιμάκιο επισκέφθηκε τα χωριά Χύδηρα, Πτερούντα, Βατούσα και Ανεμώτια.

Την Παρασκευή 1 Φλεβάρη, το πρωί ο Σταύρος Τάσσος έδωσε συνέντευξη στον ρ/σ «Αίολος» και μετά, μαζί με το κλιμάκιο πήγε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου συναντήθηκε με το σωματείο των εργαζομένων και επισκέφτηκε τις κλινικές του νοσοκομείου.

Το σωματείο των εργαζομένων αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε πολλές κλινικές, όπως στην ψυχιατρική, παιδιατρική, γυναικολογική, διαβητολογική - ενδοκρινολογική, στη μονάδα νεφρού και στη μονάδα λοιμωδών. Επίσης η σύγχρονη μονάδα μαγνητικού τομογράφου δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, επειδή δεν υπάρχει διαγνώστης γιατρός.

Με δεδομένο ότι λόγω του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού και της οικονομικής κρίσης ο αριθμός των επισκεπτών στο νοσοκομείο έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, απαιτείται αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου και η μονιμοποίηση των πάνω από 100 συμβασιούχων με διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Για την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου τόνισαν επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της ΠΦΥ τόσο με την ενίσχυση και τη συνέχιση της 24ωρης λειτουργίας του ΚΥ Μυτιλήνης (πρώην ΠΕΔΥ), όσο και τη δημιουργία μονάδας ΠΦΥ μέσα στο hot spot Μόριας.



Αναφέρθηκαν επίσης στη μη δυνατότητα χρήσης των ταμειακών διαθεσίμων από τον προϋπολογισμό, επειδή αυτά έχουν δεσμευτεί από την τράπεζα της Ελλάδος.
Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι γερασμένο και υπάρχουν ελλείψεις με αποτέλεσμα να εξουθενώνεται, αφού αναγκάζεται να κάνει συνεχόμενες νυκτερινές βάρδιες. Ο ίδιος ο πρόεδρος του σωματείου είπε ότι πριν μας συναντήσει έκανε 4 συνεχόμενες νυκτερινές βάρδιες. Επίσης μεγάλη είναι η αγανάκτηση του νοσηλευτικού προσωπικού για τη μη ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, όπως είναι και στον ιδιωτικό τομέα.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο επισκέφθηκε το ΚΥ Μυτιλήνης (πρώην ΠΕΔΥ), συναντήθηκε τόσο με τη νέα διευθύντρια Ελεονώρα Μανιάτη, όσο και με τον πρώην διευθυντή Μιχάλη Χατζηγιάννη. Και οι δύο αναφέρθηκαν στις ελλείψεις σε προσωπικό και στη μη λειτουργία του μαστογράφου που οφείλεται στην έλλειψη ψηφιοποιητή που κοστίζει μόλις 30.000 ευρώ. Ο πρώην διευθυντής του ΚΥ Μιχάλης Χατζηγιάννης εξέφρασε για άλλη μια φορά την ευαρέσκειά του στο ΚΚΕ, γιατί με τις ενέργειές του, μέσα και έξω από τη Βουλή, συνέβαλε να διατηρηθεί η 24ωρη λειτουργία του ΚΥ.

Αργότερα το κλιμάκιο είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, ο οποίος παρουσίασε τα δύο βασικά αιτήματα όλων των παραγόντων του ΜΣ (γονείς, μαθητές, καθηγητές). Την κατασκευή νέου σύγχρονου κτιρίου και μέχρι να γίνει αυτό τη μεταφορά του ΜΣ σε νέο ενοικιαζόμενο κτίριο, ώστε να αποσυμφορηθεί και το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης που σήμερα συστεγάζεται με το ΜΣ, με αποτέλεσμα και τα δύο να μην μπορούν να λειτουργήσουν σωστά. Από την πλευρά του το κλιμάκιο είπε ότι το ΚΚΕ στηρίζει και τα δύο αιτήματα, για τα οποία άλλωστε έχει καταθέσει πρόσφατα σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Την Παρασκευή το απόγευμα το κλιμάκιο επισκέφθηκε τα χωριά Θερμή, Πηγή, Μυστεγνά και Νέες Κυδωνίες, (Μπαλτζίκι).

Το Σάββατο 2 Φλεβάρη, το πρωί το κλιμάκιο περιόδευσε στην αγορά της Μυτιλήνης και το απόγευμα στα χωριά Λισβόρι, Βασιλικά και Πολιχνίτο.

Οι κάτοικοι της Μυτιλήνης, αλλά και των χωριών, εκτός από τα γενικά προβλήματα της ανεργίας και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των χαμηλών μισθών και συντάξεων, του Προσφυγικού/Μεταναστευτικού, της υπερφορολόγησης, των προβλημάτων στην Υγεία κλπ., αναφέρθηκαν στα ειδικότερα προβλήματα της περιοχής, όπως τη χαμηλή τιμή γάλακτος που έχει πέσει στα 70 λεπτά το λίτρο και του κρέατος που έχει πέσει στα 2 ευρώ το κιλό, που επιτείνονται από τα κρούσματα μελιταίου πυρετού που έχουν παρουσιαστεί στο νησί.

Αναφέρθηκαν επίσης στην κακή κατάσταση των επαρχιακών δρόμων που επιδεινώνεται από τις τελευταίες καταρρακτώδεις βροχές και τις κατολισθήσεις που προκαλούνται. Τόνισαν επίσης την ανάγκη έγκαιρης και επαρκούς δακοκτονίας, ώστε να αποφευχθεί η σχεδόν ολική καταστροφή της ελαιοπαραγωγής που συνέβη φέτος λόγω μη έγκαιρης και μη επαρκούς δακοκτονίας.

Από την πλευρά τους ο βουλευτής του Κόμματος και υποψήφιος περιφερειάρχης Σταύρος Τάσσος και τα μέλη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εξέφρασαν για άλλη μια φορά την υποστήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και τη διεκδίκηση λύσης τους μέσα και έξω από τη Βουλή και τόνισαν την ανάγκη της λαϊκής συσπείρωσης με βάση τα προβλήματα και τη λύση τους σε όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και όχι σε όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στον Πολυχνίτο οι ψαράδες του Κόλπου της Καλλονής εξέφρασαν την αγανάκτηση και την αντίθεσή τους στις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης για εκχώρηση - ενοικίαση εκτάσεων του Κόλπου για υδατοκαλλιέργειες (ιχθυοκαλλιέργειες ή οστρακοκαλλιέργειες) και απαιτούν να προστατευτεί ο Κόλπος Καλλονής, που είναι ένα μοναδικό φυσικό ιχθυοτροφείο και οστρακοτροφείο, και να μη γίνει καμιά τέτοια εκχώρηση. Παράλληλα ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για τη στήριξη που τους παρέχει, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Από την πλευρά τους το κλιμάκιο τόνισε ότι το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα είναι πάντα στο πλευρό τους και θα στηρίζει το δίκαια αιτήματά τους. Τόνισαν επίσης ότι στόχος της ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι το ξεκλήρισμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς και η δημιουργία μεγάλων ιδιωτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και ο Κόλπος της Καλλονής είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό και χειροπιαστό παράδειγμα αυτής της πολιτικής.

Όσον αφορά το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό το κλιμάκιο τόνισε την πάγια θέση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το κλείσιμο όλων των hot spots, τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών, με προτεραιότητα τις ευάλωτες ομάδες, στην ηπειρωτική Ελλάδα σε αξιοπρεπείς και δημόσιες δομές φιλοξενίας, όπου θα γίνονται και οι διαδικασίες κατάθεσης των αιτημάτων τους, με προοπτική τη γρήγορη μεταφορά τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Γενικότερα ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Σταύρος Τάσσος τόνισε ότι η λύση των λαϊκών προβλημάτων δεν βρίσκεται στην εναλλαγή των αστικών κομμάτων και αποκομμάτων στην κυβέρνηση, αλλά στην ενίσχυση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σ’ όλες τις εκλογές, ευρωεκλογές, εθνικές, περιφερειακές, τοπικές. Έτσι ώστε να αποτελέσουν μια ισχυρή δύναμη αντίστασης και μαζί με τον λαό να αντιπαλέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα, να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να γίνει τελικά ο ίδιος ο λαός αφεντικό και νοικοκύρης στον τόπο του, να ζει ειρηνικά και σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η Επιστήμη και η Τεχνολογία, να είναι φίλος και συνεργάτης με τους άλλους λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου