12 Απρ 2014

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις υπηρεσίες υγείας στη Λήμνο

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης σχετικά με τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας στο ακριτικό νησί της Λήμνου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Τραγικές οι ελλείψεις προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας στο ακριτικό νησί της Λήμνου».
 
Η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της υγείας, με τις αναδιαρθρώσεις που προωθούν έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματοδότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων. Με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας, φορτώνοντας το κόστος στον ασθενή και την οικογένειά του, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ιδιαίτερα των νησιωτών και των κατοίκων του νησιού της Λήμνου.
Όπως καταγγέλλουν σωματεία και οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού της Λήμνου, στα ιατρεία του νησιού πρώην ΕΟΠΥΥ, σήμερα ΠΕΔΥ δεν υπάρχει κανένας γιατρός. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στο νοσοκομείο.
Σήμερα το νοσοκομείο έχει μείνει χωρίς κανένα παιδίατρο. Ελλείψεις υπάρχουν επίσης σε παθολόγο, γιατρό γενικής ιατρικής, χειρουργό και αναισθησιολόγο, ενώ λείπουν τουλάχιστον 22 νοσηλεύτριες και 9 εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων.
Επίσης, από τα χωριά της Λήμνου λείπουν πέντε αγροτικοί γιατροί. Με αποτέλεσμα ακόμα και για μια συνταγή να καταταλαιπωρούνται οι κάτοικοι του νησιού.
Ο καθένας βέβαια καταλαβαίνει τι κίνδυνοι υπάρχουν όταν ένα περιστατικό είναι επείγον ή ο ασθενής έχει σοβαρό χρόνιο πρόβλημα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να ταξιδέψουν ακόμα και στην Αθήνα με τεράστια οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία για προβλήματα υγείας, που αν υπήρχε η αναγκαία στελέχωση στις υπηρεσίες υγείας του νησιού δεν θα χρειαζόταν να ταξιδέψουν.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει ώστε:
  • Να τοποθετηθούν οι αναγκαίοι μόνιμοι γιατροί στα ιατρεία του ΠΕΔΥ της Λήμνου
  • Να καλυφθούν οι ανάγκες στο νοσοκομείο της Λήμνου σε μόνιμους γιατρούς όπως παιδίατρο, παθολόγο, γιατρό γενικής ιατρικής, χειρουργό και αναισθησιολόγο, καθώς και να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Ταυτόχρονα να καλυφθούν οι ανάγκες με πέντε αγροτικούς γιατρούς στα χωριά του νησιού.
  • Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν για τις όποιες ανάγκες τους στο νοσοκομείο της Λήμνου ανεξάρτητα αν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι, ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
  • Να καλύπτει το κράτος 100% το κόστος μεταφοράς και διαμονής του ασθενή και του συνοδού του σε άλλη περιοχή για τις ανάγκες υγείας του, επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο νοσοκομείο της Λήμνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου