5 Αυγ 2016

«Στάχτη στα μάτια» των νησιωτών οι κυβερνητικές εξαγγελίες για στήριξη των νησιών

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με προφανή στόχο να διασκεδάσει την αγωνία και αγανάκτηση των κατοίκων των νησιών μας, προχώρησε, στις 28 Ιούλη, στο πυροτέχνημα της κοινής διευρυμένης σύσκεψης εργασίας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) με θέμα τη "Νησιωτικότητα και τη Νησιωτική Πολιτική", με συμμετοχή και κυβερνητικών βουλευτών των νησιών, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη.
 
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης "στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι κυβερνητικές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με στόχο τη στήριξη των νησιών".

Φυσικά δεν αναφέρεται καμιά από τις "κυβερνητικές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί". Οι νησιώτες όμως γνωρίζουν από πρώτο χέρι, ότι αυτές οι ενέργειες προστέθηκαν στις ενέργειες των προηγουμένων και χειροτέρεψαν τη ζωή τους.. Τέτοιες είναι η αυξανόμενη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η μετατροπή του σε στόχο ολέθριων αντιχτυπημάτων σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης. Είναι η κατάργηση της μείωσης κατά 30% του ΦΠΑ που ίσχυε στα νησιά (αύξησή του δηλ. κατά 50% (!!!)), Είναι η παράδοση των αεροδρομίων στη κερδοσκοπική βουλιμία του κεφαλαίου. Είναι η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας, με εγκληματικές ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, εξοπλισμό, φάρμακα και αναλώσιμα, με τραγικές συνέπειες για την υγεία και την ίδια τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών. Στο πνεύμα αυτό κινείται και η ψήφιση του νόμου (19/2/16) που μεταφέρει σταδιακά το κόστος λειτουργίας του δημόσιου τομέα υγείας στην, ήδη υποχρηματοδοτούμενη, α’ και β’ βαθμού τοπική διοίκηση. Το ίδιο και η πιλοτική μετατροπή του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, που εγκαινίασε μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε ανώνυμη εταιρεία (όπου θα γιατρεύεται όποιος έχει να πληρώσει) κ.ά.


Και ξέρουν οι νησιώτες ότι έπεται συνέχεια με το ξεπούλημα των υπόλοιπων αεροδρομίων, των λιμανιών και των χρυσοφόρων ακινήτων του δημοσίου του Αιγαίου, που έχουν μεταφερθεί στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, την παροχή νέων προνομίων στους εφοπλιστές για ακόμα ακριβότερη και χειρότερη ακτοπλοΐα, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες κ.ά.

Και όλα αυτά όταν οι νησιώτες υφίστανται -και αυτοί- την εντεινόμενη ποικιλόμορφη φοροεπιδρομή και τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, που υφίσταται ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ενώ βλέπουν να παραδίδονται στο έλεος της φωτιάς οι καλλιέργειες, οι περιουσίες και τα δάση τους, γιατί και η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε σύγχρονα μέσα, υποδομές και προσωπικό για αποτελεσματική αντιπυρική θωράκιση. Προτεραιότητα έχουν και γι’ αυτήν την κυβέρνηση, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι "δανειστές".

Σχετικά με τις "κυβερνητικές ενέργειες" που "πρόκειται να υλοποιηθούν", το δελτίο Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι διαφωτιστικό: Από τη μια μέτρα που αφορούν στη παραπέρα ενίσχυση του κεφαλαίου όπως π.χ. το "μεταφορικό ισοδύναμο", που αποτελεί πάγιο αίτημα των εφοπλιστών, από την άλλη δημαγωγικές αοριστολογίες όπως "Ενίσχυση των Κοινωνικών/Δημόσιων Υπηρεσιών προς τους πολίτες". "Διαμόρφωση Θεσμών για τη χάραξη και υλοποίηση της νησιωτικής πολιτικής". "Υποδομές", "Εφαρμογή ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια", "νέο μοντέλο ανάπτυξης" ή μέτρα - κοροϊδία για τους εργαζόμενους, όπως "μέτρα αντιστάθμισης της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ και βελτίωση της εισπραξιμότητας"(!) "καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και παραοικονομίας"!

Δηλαδή εξαγγελίες, χωρίς αντίκρισμα, χιλιοειπωμένες και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στάχτη στα μάτια των νησιωτών. 

Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η εξαγγελία συγκρότησης στην παραπάνω σύσκεψη "άτυπης συντονιστικής ομάδας εργασίας που θα προχωρήσει ταχύτατα στην επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν" και η διαβεβαίωση ότι η ..."πρώτη δέσμη μέτρων" θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο...

Οι κάτοικοι των νησιών έχουν μακρά αρνητική πείρα από παρόμοιες υποσχέσεις και "άτυπες" αλλά και "θεσμοθετημένες" ομάδες ή επιτροπές που "επεξεργάστηκαν" και κατέθεσαν -και στη Βουλή- προτάσεις και πορίσματα για την ανάπτυξη των νησιών μας. Έμειναν στα χαρτιά και ξεχάστηκαν. Αποπροσανατόλισαν τα λαϊκά στρώματα και δημιούργησαν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε όφελός τους, με κυβερνήσεις που μπούσουλα τους έχουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, την πολιτική της ΕΕ...

Καλούμε τους εργαζόμενους των νησιών του Αιγαίου να γυρίσουν την πλάτη στις δημαγωγικές παραπλανητικές διακηρύξεις και αυτής της αντιλαϊκής κυβέρνησης, να αντιπαλέψουν την πολιτική της που τους κάνει το βίο αβίωτο. 

Εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα ενάντια στην άγρια επίθεση που δέχονται τα εισοδήματα και τα δικαιώματά τους. 

Να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα αντιστάθμισης των αρνητικών παραγόντων που κάνουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων των νησιών δυσκολότερη και τη διαβίωσή τους ακριβότερη.

Να αγωνιστούν για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στο δημόσιο τομέα υγείας, παιδείας, πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να απαιτήσουν την άμεση αποχώρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το Αιγαίο. 

Να διεκδικήσουν, μαζί με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη και υπηρεσίες πλατιάς κατανάλωσης. Να επανέλθει ο μειωμένος ΦΠΑ στα υπόλοιπα είδη και υπηρεσίες. Να σταματήσει η ατέλειωτη φορολεηλασία τους.

Να ματαιώσουν τη μεταφορά της δημόσιας περιουσίας (ακίνητα, δημόσιες εκτάσεις, αεροδρόμια, λιμάνια, κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες) στο Υπέρταμείο ιδιωτικοποιήσεων και να απαιτήσουν την αξιοποίησή τους για τις ανάγκες του λαού.

Να παλέψουν για τη ζωή που αξίζουν αυτοί και οι γενιές που έρχονται, βάζοντας τέρμα στον κατήφορο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Στον αγώνα αυτό θα είμαστε στην πρώτη γραμμή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου