6 Δεκ 2015

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΛΑΣ Β. Αιγαίου Στρατή Κόρακα, για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μυτιλήνη, 25 Νοεμβρίου 2015

Τοποθέτηση Στρατή Κόρακα για τον Π/υ 2016 της ΠΒΑ (24/11/2015)

Θα επαναλάβουμε ότι και ο συζητούμενος σήμερα Π/υ της Περιφέρειας, όπως και όλων των Περιφερειών και Δήμων, έχει συνταχθεί σύμφωνα με τον κρατικό Π/υ, που και για το 2016 είναι αυστηρά ευθυγραμμισμένος στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, στις κατευθύνσεις και τους στόχους της ευρωενωσιακής δημοσιονομικής πειθαρχίας και για τη χώρα μας, σύμφωνα με τις μνημονιακές συμφωνίες που εφαρμόζονται στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης.

Μιλώντας λοιπόν για τον κρατικό π/υ πρέπει να πούμε, κρίνοντας από το προσχέδιο του που συζητήθηκε πρόσφατα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή,  ότι κινείται στην  ίδια κατεύθυνση των προηγούμενων Κυβερνήσεων είτε ήταν αυτοδύναμες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. είτε ήταν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Συνεχίζει στην πεπατημένη των προμνημονιακών αλλά και των μνημονιακών χρόνων που έχουμε βιώσει. Επιβεβαιώνει αυτό το οποίο τονίζει το Κ.Κ.Ε. ότι ο κρατικός προϋπολογισμός διαχρονικά αποτελεί ένα εργαλείο αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου από τους πολλούς, στους γνωστούς λίγους. Δηλαδή, τα παίρνει από τους εργαζόμενους, από τους επαγγελματίες, από την φτωχομεσαία αγροτιά, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα, για να στηρίξει τον κρατικό μηχανισμό του αστικού κράτους και ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσει το μεγάλο κεφάλαιο. Να στήριξη δηλ. τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων.

Βεβαίως, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού αποτυπώνει την νέα συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τους λεγόμενους «θεσμούς», δηλ το τρίτο μνημόνιο, με ότι ολέθριο αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά στρώματα που ήδη υφίστανται όλα τα σκληρά μέτρα των δυο προηγούμενων μνημονίων, που η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν τα  κατάργησε, όπως είχε δεσμευτεί, αλλά τα εφαρμόζει με ιδιαίτερη πειθαρχία.  Και όλα αυτά, βεβαίως, συμβαίνουν στα πλαίσια μιας καπιταλιστικής οικονομίας που βρίσκεται σε παρατεταμένη βαθιά κρίση, που τα πρώτα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά τουλάχιστον 25% του ΑΕΠ, το πετσόκομμα των μισθών και συντάξεων, μέχρι και 50%, με ταυτόχρονη αύξηση της φοροαφαίμαξης, με όλο και μεγαλύτερη μείωση των κοινωνικών παροχών για υγεία, παιδεία, πρόνοια  και την διατήρηση της ανεργίας στο 26 με 27%, της επίσημης γιατί η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να έχουμε  σχεδόν το μισό πληθυσμό της χώρας να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, στην εξαθλίωση.
 
Στο πνεύμα λοιπόν και στην κατεύθυνση αυτής της πολιτικής, αυτού του κρατικού Π/υ, έχει συνταχθεί  και ο συζητούμενος Π/υ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Πρόκειται για ένα Π/υ συρρικνωμένο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αυτό φαίνεται πιο καθαρά αν αφαιρέσουμε το κονδύλι για τους μισθούς των εργαζομένων της Περιφέρειιας, που από το 2016 θα καταβάλλονται  από την Περιφέρεια. Στις συνθήκες αυτές δεν μπορεί να γίνει λόγος για κάλυψη έστω και ορισμένων στοιχειωδών αναγκών των κατοίκων της Περιφέρειας.

Επιβεβαιώνεται, έτσι, για άλλη μια φορά η θέση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι με τον «Καλλικράτη» οι Περιφέρειες όπως και οι Δήμοι έχασαν κάθε ίχνος  Αυτοδιοίκησης, είναι το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης, πιστοί εφαρμοστές της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης και της ΕΕ σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου..

Πρώτο και βασικό βήμα αυτής της πραγματικότητας είναι η συνεχής μείωση – και από τη σημερινή κυβέρνηση- της χρηματοδότησης των Δήμων και Περιφερειών από τον κρατικό Π/υ και το σπρώξιμό τους στην αύξηση της ανταποδοτικότητας ή στο δανεισμό.. Φτάνει να θυμίσουμε ότι  στο διάστημα 2009-2014 είχαμε μια μείωση των πιστώσεων  για έργα πάνω από 62% και για το 2015 η μείωση σε σχέση με το 2014 φθάνει  το 45%..

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήλθε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  και έδωσε συνέχεια με την ΠΝΠ για  την αναγκαστική  κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων και Περιφερειών στην ΤτΕ και στη συνέχεια μονιμοποιεί αυτή την υποχρέωση με το 3ο μνημόνιο στο οποίο προβλέπεται ότι η διαχείριση των μετρητών όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης περνά σε ενιαίο λογαριασμό του δημόσιου ταμείου ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Επίσης:
1. Για το 2016, οι πιστώσεις που προορίζονται για έργα (εθνικό σκέλος του ΠΔΕ) περιορίζεται στα 3.320.000 από 10.456.000 (!!!) που ήταν το 2015..
2. Οι δαπάνες για την πολιτική προστασία (120.000 για Λέσβο, Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο), 78.000 για Χίο, Ψαρά και Οινούσες) και 20.000 για Σάμο, Ικαρία και Φούρνους-Θύμαινα) είναι προκλητικά χαμηλές, ιδιαίτερα αν πάρουμε υπόψη μας, ότι οι περιφέρεια πλήττεται συχνά από πυρκαγιές και πλημμύρες και ότι απ’ αυτά τα ψίχουλα  διατίθεται ένα μέρος και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
3. Οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις (Κωδ. 0000) ενώ το 2014 ήταν 10.748.000 και το 2015  9.976.000, το 2016 πρ0βλέπεται να είναι μόνο  571.000, το 2017 προβλέπεται να είναι 624.000 και το 2018 683.000  (!!!), δηλ έχουμε μείωση 95%.
4. Οι επιχορηγήσεις του Κωδ. 9000, (πίνακας 2) για έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο περιφερειακής Ανάπτυξης,  ενώ για το 2015 προβλέπεται να είναι  .. 92.084.000 περιορίζονται το 2016 σε 53.500.000 !, δηλ. μειωμένες κατά σχεδόν 50%.
5. Ο Π/υ του 2016 εμφανίζει έλλειμμα 6.642.000 που προβλέπεται να καλυφθεί από αντίστοιχο υπόλοιπο του 2015. Όμως, σύμφωνα με τον συνοπτικό πίνακα 1 (έξοδα) εμφανίζεται έλλειμμα για το 2015 12.158.000. Πώς λοιπόν θα αντιμετωπιστεί το έλλειμμα αυτό:
6. Από την άλλη, η Περιφερειακή Αρχή καταλαμβάνεται από περίεργη  υπεραισιοδοξία  σχετικά με τους ΚΑΠ (Κωδ.1250). Πράγματι, ενώ ξέρουμε ότι οι ΚΑΠ μειώνονται συνεχώς και δραστικά (ήδη από το 2009 έχουν μειωθεί πάνω από 60%), στον Π/υ 2016-17-18  εμφανίζονται αυξανόμενοι κατά περίπου 10% κατ’ έτος. Τα ίδιο συμβαίνει και με τις Επιχορηγήσεις για επενδύσεις για τα έτη 2017 και 2018.

Αυτές είναι λίγες μόνο παρατηρήσεις για το συζητούμενο Π/υ της Περιφέρειας που ούτε προϋπολογισμό διαχείρισης της μιζέριας και της εξαθλίωσης δεν μπορεί να  χαρακτηριστεί.
 
Φυσικά,  με τέτοια χάλια,  δεν μπορεί  κανείς να περιμένει έστω και ελάχιστα έργα υποδομής που η ζωή συχνά πυκνά τονίζει την αναγκαιότητά , ¨όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, δασοπυροπροστασίας κλπ.

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της Περιφέρειας για την συνέχιση της μισθοδοσίας τους από την Κυβέρνηση, όχι για ένα χρόνο όπως ζητά η ΕΝΠΕ αλλά εσαεί και όχι από την Περιφέρεια, όπως επιβάλλει η Κυβέρνηση. Είναι βέβαιο ότι έτσι απειλούνται οι μισθοί των εργαζομένων παίρνοντας υπόψη την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά της Περιφέρειας. Θεωρούμε ότι κακώς συμπεριλήφθηκε η μισθοδοσία στον Π/υ της.  και καλούμε το Π.Σ. να μη δεχτεί να γίνεται η μισθοδοσία τους από  την ίδια αλλά να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς.

Είναι βέβαιο ότι ο προσανατολισμός και της κυβέρνησης, που συμμερίζεται δυστυχώς και η πλειοψηφία του Π.Σ. είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Γι’ αυτό και φέρνουν και ψηφίζουν παρόμοια εκτρώματα με σαθρή και συχνά εκβιαστική επιχειρηματολογία, όπως  «αν δεν ψηφίσουμε πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι;». Έχει αποδειχτεί –όπως προειδοποιούμε κάθε χρόνο-, ότι όσο το Περιφ. Συμβούλιο θα ψηφίζει μειωμένους π/υ τόσο αυτοί θα μειώνονται.

Στο πνεύμα αυτό της συνεχούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, γίνεται συνεχώς λόγος για «οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης». Πρόκειται για μια σκόπιμη, επικίνδυνη  προπαγανδιστική επίθεση που στόχο έχει να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη κατάργηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ολοκληρωτική μεταφορά του κόστους λειτουργίας των Δήμων και Περιφερειών στις πλάτες των ήδη εξουθενωμένων οικονομικά λαϊκών στρωμάτων.

Καταψηφίζουμε αυτόν τον απαράδεκτο Π/υ και καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας να διεκδικήσουν αγωνιστικά:
- Πλήρη χρηματοδότηση της Περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της.
- Πλήρη καταβολή των παρακρατηθέντων από τις κυβερνήσεις πόρους .
- Καμιά συρρίκνωση ή κατάργηση δομών και υπηρεσιών αλλά διεύρυνσή τους.
- Μόνιμη, σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών και των διευρυμένων αναγκών. Καμιά απόλυση και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
- Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών.
- Ικανοποιητικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών, αθλητικών αναγκών.
- Αξιόπιστα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής  και αντιπυρικής προστασίας.
- Να μην καταργηθεί μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά μας. Αντίθετα, λόγων των γνωστών δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στα νησιά, να πάει η μείωση στο 50% και να καταργηθεί στα είδη πρώτης ανάγκη.
 
Σ’ αυτόν τον αγώνα, όπως και στον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής θα βρισκόμαστε, ως Λαϊκή Συσπείρωση, στην πρώτη γραμμή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου