18 Ιαν 2015

Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες από πυρκαγιά στο χωριό Μανωλάτες Σάμου ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Τους Μανωλάτες επισκέφθηκε, το πρωί της Παρασκευής 16 Γενάρη, ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Κώστας Τζίχας, όπου το προηγούμενο βράδυ από πυρκαγιά καταστράφηκε ολοσχερώς ένα σπίτι και έπαθαν ζημιές άλλα δύο σπίτια. 

Αμέσως μετά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε Υπόμνημα προς το δήμαρχο Σάμου για άμεσα μέτρα, αλλά και μέτρα πολιτικής προστασίας γενικότερα.

Παρατίθεται ολόκληρο το Υπόμνημα:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

Προς το δήμαρχο Σάμου,
τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου,
τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
«Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες από τη φωτιά στο χωριό Μανωλάτες και γενικότερα μέτρα Πολιτικής Προστασίας»Η φωτιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 15-1-2015 σε σπίτι στους Μανωλάτες, κατέστρεψε ολοσχερώς το συγκεκριμένο σπίτι και προξένησε σοβαρές ζημιές (καταστροφή μέρους της στέγης, καταστροφή οικοσκευής κλπ) σε δύο ακόμη σπίτια.
Μόνο από τη συγκυρία της άπνοιας δεν υπήρξε εξάπλωση της φωτιάς και μεγαλύτερη καταστροφή.
Από το συγκεκριμένο γεγονός και τα αποτελέσματά του, προκύπτει η ανάγκη για τα παρακάτω:
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ
  • Να δοθεί στις οικογένειες που επλήγησαν άμεσα το έκτακτο βοήθημα που προβλέπεται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσες ανάγκες.
  • Να κινηθούν οι διαδικασίες μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να αποζημιωθούν για το σύνολο της καταστροφής.
  • Να δοθούν άτοκα δάνεια σε όποιον από τους τρεις πληγέντες θελήσει και η αποπληρωμή να ξεκινήσει μετά την πάροδο της κρίσης, σε δόσεις που δε θα υπερβαίνουν το 1/5 του εισοδήματός τους.
  • Να στεγαστεί άμεσα η 4μελής οικογένεια που έμεινε στο δρόμο με έξοδα του Δήμου, έως ότου αποκατασταθεί η ζημιά στο σπίτι που διέμενε.
  • Απαλλαγή των πληγέντων από ΕΝΦΙΑ και Δημοτικά Τέλη για το 2015
ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ωστόσο, με αφορμή το παραπάνω γεγονός, προκύπτουν ακόμη μια φορά με εύγλωττο τρόπο τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας και των υποδομών και μέσων που είναι απαραίτητα για την αποφασιστική και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
1. Συγκεκριμένα στους Μανωλάτες εκκρεμεί αίτημα του χωριού για αντιμετώπιση του προβλήματος της δεξαμενής ύδρευσης που έχει πολύ μικρή χωρητικότητα, είτε με την επέκτασή της, είτε με τη μετατροπή της μεγαλύτερης ανοιχτής δεξαμενής άρδευσης σε κλειστή ύδρευσης και τη μετατροπή της πρώτης σε άρδευσης. Σημειωτέον ότι υπάρχει σχετική μελέτη που παραμένει στα συρτάρια. (Στην περίπτωση της πυρκαγιάς, ο κρουνός που βρίσκεται πάνω από το φλεγόμενο σπίτι δεν μπορούσε να δώσει νερό γιατί η στάθμη της δεξαμενής έπεσε γρήγορα, όταν χρειάστηκε να πάρει νερό το όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που κατέσβησε τελικά την πυρκαγιά).
2. Επίσης, ανεκπλήρωτο παραμένει εδώ και χρόνια το αίτημα του χωριού να διανοιχθεί τμήμα δασικού δρόμου νοτιοδυτικά πάνω από τον οικισμό σε πευκόφυτη περιοχή που εφάπτεται με τα ακρινά σπίτια. Ο κίνδυνος για το χωριό από ενδεχόμενη δασική πυρκαγιά είναι προφανής.
3. Ακόμη, είναι αναγκαίος σε όλα τα χωριά ο έλεγχος όλων των μέσων πυρόσβεσης (κρουνοί, μάνικες, δεξαμενές, εξαρτήματα σύνδεσης κλπ), καθώς και των μέσων προστασίας των κατοίκων που τα χειρίζονται (ειδικά γάντια, κράνη κλπ) και ό,τι δεν υπάρχει ή έχει καταστραφεί να αντικατασταθεί.
4. Τέλος, είναι απαραίτητες οι ασκήσεις ετοιμότητας και καλής λειτουργίας των υποδομών πολιτικής προστασίας, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Ζητάμε από το δήμαρχο Σάμου, από τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να μεριμνήσουν ώστε οι υπηρεσίες του Δήμου να βοηθήσουν τους πληγέντες σε ό,τι χρειάζονται όσον αφορά τα κατεπείγοντα μέτρα και να φέρουν στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψιν αυτό το Υπόμνημά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου