6 Ιαν 2015

Παρέμβαση ενάντια σε Σύμπραξη για την υποστήριξη ΚΟΙΝΣΕΠ

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Παρέμβαση ενάντια σε Σύμπραξη για την υποστήριξη ΚΟΙΝΣΕΠ
 
Την απόλυτη αντίθεσή τους στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), καθώς ανάμεσα στα άλλα, προωθούν φτηνούς εργαζόμενους και ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες, εξέφρασαν τα εκλεγμένα μέλη με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου, στη διάρκεια συζήτησης για τη δημιουργία αναπτυξιακής σύμπραξης με την επωνυμία «Σύμπνοια». Οι Στ. Σταμούλος, δήμαρχος Ικαρίας και Ν. Τσιριγώτη, δημοτική σύμβουλος Λέσβου, διαφώνησαν από θέση αρχής με την υποστήριξη από τους δήμους τέτοιων δράσεων.
 
Συγκεκριμένα, σε συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, κλήθηκε να αποφασίσει για την αποδοχή των όρων της πρόσκλησης του υπουργείου Εργασίας, την συμμετοχή της ΠΕΔ σε αναπτυξιακή σύμπραξη με την επωνυμία «Σύμπνοια», την εκλογή εκπροσώπων της ΠΕΔ στη σύμπραξη, και άλλα διαδικαστικά θέματα για την υλοποίηση και λειτουργία μηχανισμού υποστήριξης των ΚΟΙΝΣΕΠ στο Βόρειο Αιγαίο. Σε αυτήν τη συζήτηση η μοναδική παράταξη που αρνήθηκε να συμβάλει στην υλοποίηση ενός μηχανισμού που θα υποστηρίξει την υπονόμευση τόσο των εργασιακών σχέσεων όσο και το δημόσιο χαρακτήρα τομέων όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια και η διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν η «Λαϊκή Συσπείρωση». Τη διαφωνία του, επίσης, με διαφορετικό σκεπτικό εξέφρασε και ο δήμαρχος Λήμνου.


Με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Στ. Σταμούλος και Ν. Τσιριγώτη, ενημερώνουν για τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σχετικά με τις ΚΟΙΝΣΕΠ, υπογραμμίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα με ταχείς ρυθμούς προωθούνται από την ΕΕ και την κυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), στο πλαίσιο της Στρατηγικής ''Ευρώπη 2020", δράσεις για την ανάπτυξη της λεγόμενης "κοινωνικής επιχειρηματικότητας". Το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει δημόσια πρόσκληση με τίτλο "Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας", καλώντας σε Αναπτυξιακές Συμπράξεις εταίρους που μπορεί να είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους, δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις, αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί Υποστήριξης που αναφέρει η πρόσκληση είναι οι μηχανισμοί που θα στηρίξουν τη δημιουργία νέων, αλλά και υφιστάμενων ΚΟΙΝΣΕΠ.

Οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις θα χρηματοδοτηθούν με συνολική δαπάνη που ανέρχεται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ(για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στα 685.000 ευρώ), την ώρα που η κυβέρνηση αφήνει χωρίς επιδόματα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ανέργων, ενώ προωθεί και την κατάργηση προνοιακών επιδομάτων.

Υποστηρικτές και πρωτεργάτες των ΚΟΙΝΣΕΠ αναδείχνονται εκτός από τον κυβερνητικό πόλο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σε αρκετές περιπτώσεις σε όλη τη χώρα αλλά και στα νησιά μας, και οι της αντιπολίτευσης του πόλου του ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή γραμμή πλεύσης, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των ανέργων ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνικό όφελος από μια επιχείρηση, μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα.

Οι Κοιν.Σ.Επ. εμφανίζονται να δημιουργούνται εθελοντικά και από ανέργους, στηριζόμενες στην κακοπληρωμένη εργασία και στην απειλή της ανεργίας, ενώ αποτελούν όχημα για την παροχή ανασφάλιστης ("μαύρης") εργασίας σε κάθε είδους εργοδότες και μάλιστα με τη βούλα του νόμου! Ενισχύουν την αυταπάτη ότι μπορεί να λύσουν οι άνεργοι τα εργασιακά τους προβλήματα με τη μετατροπή τους σε επιχειρηματίες, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που τους σπρώχνει σε αυτή τη διαδικασία είναι η ανάγκη για το μεροκάματο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΚΟΙΝΣΕΠ όχι μόνο δεν είναι μέσο αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των κοινωνικών ομάδων που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους - όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και η ΕΕ - αλλά ένα ακόμα αντιδραστικό υποκατάστατο στην ανάγκη για πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, που ο καπιταλισμός ούτε μπορεί, ούτε επιθυμεί να εξασφαλίσει.

Η μόνη ουσιαστική διέξοδος είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η ανάπτυξη της πάλης, η απόρριψη των υποκατάστατων, στην προοπτική της ανατροπής του ίδιου του καπιταλισμού».

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ή πώς ωραιοποιούνται οι επιχειρήσεις κατ' όνομα για να φαίνονται κοινωνικές  

Συκοφάντες και λασπολόγοι, ναι. Αλλά ποιοί; (Ξανά περί ΚΟΙΝΣΕΠ) - Του Νέστορα Ξυλά 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου