2 Δεκ 2018

Μαζικό συλλαλητήριο αγροτών στη Μυτιλήνη

Μαζική κινητοποίηση αγροτών πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μυτιλήνη, ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία του ΙΚΑ όπου μίλησε ο Δημήτρης Στεφανής, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Στη συνέχεια ακολούθησε δυναμική πορεία μέσα από την αγορά της πόλης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου παρά τη βροχή παρέμειναν στο σημείο μέχρι εκπρόσωπος της Περιφερειακής Αρχής να παραλάβει το ψήφισμα της συγκέντρωσης με τα αιτήματά τους:

- Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί στο σύνολο της παραγωγής που έχασαν και αυτοί που δεν έχουν λόγω ακαρπίας.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και το κόστος διαβίωσης στα χωριά.
- Ακατάσχετο των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
- Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο: 12.000 ευρώ ατομικό αφορολόγητο όριο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, πραγματικές συντάξεις και όχι βοηθήματα, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ενημερότητας, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 και στα 55 για τους άντρες και τις γυναίκες αντίστοιχα.
- Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς.
- Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
- Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ. Δημόσιος ΕΛΓΑ με ουσιαστική κρατική ενίσχυση και στήριξη που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.
Αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με την περιφερειάρχη κα. Καλογήρου, όπου της εξέθεσαν τα προβλήματα και τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων του νησιού που επιζητούν άμεση επίλυση.


Η περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να στείλει υπόμνημα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και να συγκροτήσει επιτροπή με επικεφαλής τον αντιπεριφεριάρχη και εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων του νησιού για να επισκεφτούν τον υπουργό.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι θα συμμετάσχει με εκπροσώπους της στη σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στις 9 Δεκέμβρη, θα ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο του νησιού για τις εξελίξεις και θα ξεκινήσει γενικές συνελεύσεις στους Αγροτικούς Συλλόγους για την περαιτέρω δράση του κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου