14 Σεπ 2015

Δήμος Ικαρίας: «Κάθε χρόνο και χειρότερα» για τα σχολεία του νησιού

Με σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι της Ικαρίας στην εκκίνηση της νέας σχολικής χρονιάς. Κενά εκπαιδευτικών, αναβολή έναρξης μαθημάτων, πλημμελής υγιεινή και υλικοτεχνικές υποδομές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών, στραγγαλίζουν κάθε διάθεση για μάθηση. 

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Ικαρίας

«Όλα τα προαναφερόμενα, έχουν τη σφραγίδα της αντιλαϊκής επιδρομής των μνημονίων, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων και σ' αυτό τον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας. Με ευθύνη και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζεται στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής -της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού- η πολιτική των περικοπών σ' όλα τα επίπεδα στους δήμους, σε βάρος των δικαιωμάτων της λαϊκής οικογένειας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 


 «Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αποκαλύπτει τις πληγές που έχουν αφήσει πίσω τους τα πολλαπλά μνημόνια και οι αντιλαϊκές πολιτικές χρόνων.
Συσσωρευμένα προβλήματα που απαξιώνουν τη μόρφωση, στραγγαλίζοντας κάθε διάθεση για μάθηση. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

- Kενά εκπαιδευτικών (υπολογίζονται πάνω από 30 σε όλες τις βαθμίδες) που οδηγούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων, υπολειτουργία σχολείων (π.χ. 1ο Δημοτικό Αγίου Κηρύκου), αναβολή έναρξης των μαθημάτων (π.χ. Δημοτικό Καρκιναγρίου και το Σχολείο Ειδικής Αγωγής).
- Πλημμελής η υγιεινή και η καθαριότητα με τις προσλήψεις των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών/τών να είναι στον «αέρα».
- Κτίρια με παντελή απουσία σύγχρονων χώρων αθλητικής  και πολιτιστικής δραστηριότητας.  

Με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», στο Δήμο της Ικαρίας παραχωρήθηκαν -με την ευθύνη της συντήρησης και της λειτουργίας τους- 21 σχολεία όλων των βαθμίδων, με 18 κτίρια και 90 αίθουσες διδασκαλίας (μαζί με τους ανάλογους κοινόχρηστους χώρους). Παράλληλα, μειώθηκε η οικονομική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τις επισκευαστικές ανάγκες των σχολείων (πάνω από 70%) και στις σχολικές επιτροπές το κονδύλι για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, που αφορά αναλώσιμα είδη, απορρυπαντικά καθαριότητας, φως, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση, μειώθηκε κατά 60%.

Όλα τα προαναφερόμενα έχουν τη σφραγίδα της αντιλαϊκής επιδρομής των μνημονίων, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων και σ' αυτό τον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας. Με ευθύνη και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζεται στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής -της αντιμετώπισης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού- η πολιτική των περικοπών σ' όλα τα επίπεδα στους δήμους, σε βάρος των δικαιωμάτων της λαϊκής οικογένειας.

Ισχύει στο ακέραιο το «κάθε χρόνο και χειρότερα».
Γι' αυτό δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, που φορτώνει τις συνέπειες από την καπιταλιστική κρίση στις λαϊκές οικογένειες και διατηρεί τις περικοπές στους ευαίσθητους τομείς, όπως της Παιδείας και του δημόσιου σχολείου, η κατάσταση θα χειροτερεύει.

Καλούμε το εκπαιδευτικό κίνημα, τα εργατικά σωματεία, ειδικά τους γονείς να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Με οργάνωση και αισιοδοξία να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που την υπηρετούν.

Η Δημοτική Αρχή θα συμβάλει μ' όλες τις δυνάμεις της στην απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων και στη διεκδίκηση των ώριμων δίκαιων αιτημάτων - διεκδικήσεων που αφορούν την Παιδεία και το δημόσιο σχολείο όπως:

- Άμεση -έκτακτη- χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις επισκευαστικές και λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.
- Κατάργηση του περιορισμού των προσλήψεων με σταθερές - μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
- Άμεση κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών, καμία διδακτική ώρα χαμένη.
- Μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες και τους ανέργους για υλικά, αναλώσιμα κ.ά. 

Τέλος, ο Δήμος Ικαρίας σας γνωστοποιεί ότι στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν στα κτίρια που στεγάζουν τα σχολεία του νησιού προχώρησε στις εξής ενέργειες: 

- Επισκεύασε τον περιμετρικό πετρότοιχο και τμήματα του κτιρίου του 2ου Νηπιαγωγείου Αγίου Κηρύκου, που αντιμετώπιζαν προβλήματα διάβρωσης και καθιστούσαν το κτίριο επικίνδυνο.
- Ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης του Δημοτικού Σχολείου Ξυλοσυρτίου
- Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των σχολείων βάφτηκαν το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κηρύκου. Επίσης μετά από αρκετά χρόνια βάφτηκε και ο Παιδικός Σταθμός του Αγίου Κηρύκου.
- Αυτή τη στιγμή εκτελούνται εργασίες μονώσεως στο κτίριο του Γυμνάσιου - Λυκείου Αγίου Κηρύκου και θα ακολουθούσουν ανάλογες εργασίες και στο 2ο Νηπιαγωγείο Αγίου Κηρύκου.
- Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την επισκευή της οροφής του Δημοτικού Σχολείου Καρκιναγρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου