1 Μαΐ 2015

Η μόνη λύση για να σωθεί η φετινή σοδειά στη Λέσβο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου απηύθυνε την παρακάτω επιστολή στον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Αδαμίδη, απαντώντας σε επιστολή του με την οποία, παραβλέποντας τους άμεσους κινδύνους καταστροφής της φετινής ελαιοπαραγωγής που εγκυμονεί, λόγω καθυστερημένης έναρξης της δακοκτονίας, η επιμονή της Περιφέρειας στον χρονοβόρο διεθνή διαγωνισμό. Στην επιστολή της αυτή η Λαϊκή Συσπείρωση καταρρίπτει τα προσχήματα της Περιφέρειας για την επιμονή της αυτή και αποδείχνει ότι υπό τις σημερινές συνθήκες, η μόνη λύση για να ξεκινήσει έγκαιρα η δακοκτονία είναι να πραγματοποιηθεί αυτή από την Περιφέρεια.
Αυτή τη λύση  καλούμε τους ελαιοπαραγωγούς, όλους τους κατοίκους της Λέσβου να διεκδικήσουν.

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑΣ                                                
Μυτιλήνη, 25/04/2015

Μυτιλήνη 25 Απριλίου 2015

Προς: κ. Κωνσταντίνο Αδαμίδη
Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου

Θέμα: Πραγματοποίηση δακοκτονίας 2015

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Σε συνέχεια αλληλογραφίας μας σχετικά με την έγκαιρη προετοιμασία της δακοκτονίας και ιδιαίτερα για την πραγματοποίηση της πρώτης φάσης του ψεκασμού των ελαιόδεντρων της Λέσβου, απαντώντας στην από 23-4-2015 απαντητική επιστολή σας, τονίζουμε  τα εξής:
Η καθυστέρηση στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού (20-4-2015) είναι αδικαιολόγητη διότι:
1.    Το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ψηφίσθηκαν και εγκρίθηκαν από το Δεκέμβριο του 2014.
2.    Οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την ανάδειξη Αναδόχων (προκήρυξη δημοσίευσης) έπρεπε να αρχίσουν από τα μέσα Ιανουαρίου  2015, όπως επανειλημμένα ζητήσαμε και όχι μέσα Απριλίου.
3.    Το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) λειτουργεί από 1-7-2013 στην ιστοσελίδα www.promitheus.gr (αρ. πρωτ. Π1/542/4-3-2014 ΑΔΑ ΒΙΚΤΦ-ΠΨ5 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου). Για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την έναρξη του ΕΣΗΔΗΣ ορίσθηκε η 1-10-2014.
4.    Η εφαρμογή του μέρους Β’ του Ν. 4281/2014 (ΦΕΚ 160/Π) που αφορά τους διαγωνισμούς για προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών ξεκίνησε την 1 Μαρτίου 2015.
5.    Με το άρθρο 37 του Ν. 4320/2015 (ΦΕΚ 29/1) από 19 Μαρτίου 2015 ορίσθηκε ως νέα ημερομηνία εφαρμογής του Μέρους Β. του Ν 4281/2014,  η 1 Ιανουαρίου 2016.
6.    Οι οποιεσδήποτε μεταβολές έγιναν και θα γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο διενέργειας του διαγωνισμού επηρεάζουν τον τρόπο που αυτός θα γίνει κατά την ημερομηνία διεξαγωγής και όχι τις διαδικασίες διενέργειας του.
7.    Ο φετινός προϋπολογισμός για τη δακοκτονία είναι κατά 10% περίπου μειωμένος σε σχέση με περυσινό, που κι αυτός ήταν σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο. Με τη φετινή μείωση κόβονται τα ζώα για τη μεταφορά των φαρμάκων και των συσκευών στα ελαιοκτήματα που δεν είναι προσβάσιμα από αγροτικούς δρόμους (ιδιαίτερα φέτος λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Η άποψη που εκφράζεται ότι φταίνε τα μνημόνια για την απαγόρευση εποχικού προσωπικό δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα  και αποκρύπτει την πραγματική αιτία, αφού ο Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») είχε ως βασικό σκοπό, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ, το πέρασμα μιας σειράς υπηρεσιών του Δημοσίου  στους ιδιώτες. Να σας θυμίσουμε για μια ακόμα φορά ότι μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η προκάτοχός της «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», πριν το 2010, κατήγγειλαν αυτή τη πολιτική, όταν όλοι οι άλλοι έπιναν νερό στο όνομα του «Καλλικράτη», αντιδρώντας μόνο στο χωροταξικό.

Αντιλαμβάνεστε, τέλος,  ότι το θέμα της προστασίας του ελαιόκαρπου είναι εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία της Λέσβου. Τα όποια νομικίστικα επιχειρήματα δεν μπορούν να ακυρώσουν τις τεράστιες ευθύνες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση και τους άμεσους κινδύνους καταστροφής που διατρέχει ο ελαιόκαρπος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου επιμένει να αρχίσει ο πρώτος ψεκασμός, στη Λέσβο και τα άλλα νησιά, το 1ο δεκαήμερο του Ιουνίου 2015 από την Περιφέρεια και εποχικό προσωπικό που θα προσλάβει γι’ αυτό το σκοπό η Περιφέρεια. Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στη επιστολή μας καλούσαμε, ματαίως, όπως προκύπτει από την απάντησή σας, την Περιφέρεια να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για το σκοπό αυτό.

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Ο επικεφαλής
Στρατής  Κόρακας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου