11 Μαΐ 2015

Σ. Σταμούλος: Τα προβλήματα των νησιών δεν είναι τοπικά αλλά έχουν εθνική εμβέλεια

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά δεν είναι τίποτε άλλο από την τοπική έκφραση προβλημάτων που έχουν εθνική εμβέλεια και απορρέουν από τις πολιτικές που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις επισήμανε ο Στέλιος Σταμούλος, δήμαρχος Ικαρίας, μιλώντας στη θεματική ενότητα για τα νησιωτικά προβλήματα που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ. (Η ομιλία παρατίθεται παρακάτω ολόκληρη με τη μορφή συνημμένου αρχείου). 

Ειδικά για το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και των αερομεταφορών, επισήμανε ότι θα οξυνθεί για τις λαϊκές οικογένειες εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης υποδομών όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Ο Στέλιος Σταμούλος χαρακτήρισε «ύμνο» στη στρατηγική της ΕΕ τις προτάσεις της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ για τη «Νησιωτικότητα», όπως αποκαλούνται οι θέσεις που επεξεργάστηκε για τα προβλήματα των νησιωτικών δήμων.

Για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά του Αιγαίου, τόνισε ότι κανείς δεν διαφωνεί με τη διατήρηση τους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει για «να εξασφαλισθεί η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μεταφορών», δηλαδή του τουριστικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου, όπως υποστηρίζει η ΚΕΔΕ. Συμπλήρωσε ότι το κόστος της μεταφοράς δεν έχει να κάνει με το ΦΠΑ, αλλά με το ποιος έχει στα χέρια του τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, το σχεδιασμό τους κλπ. Επομένως, η ΚΕΔΕ με αυτό τον τρόπο παίρνει σαφή πολιτική θέση που βρίσκεται απέναντι από τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων των νησιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου