5 Αυγ 2014

Συκοφάντες και λασπολόγοι, ναι. Αλλά ποιοί; (Ξανά περί ΚΟΙΝΣΕΠ) - Του Νέστορα Ξυλά

Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους οι της «Χιακής Συμπολιτείας» (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) στη Χίο, με την επικεφαλής της να σέρνει το χορό. Τι είχε πει προεκλογικά η επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε στις 19/3/2014, για τις ΚΟΙΝΣΕΠ; 
 
«Δυστυχώς η συζήτηση ξεκινάει από μια στρεβλή βάση και ένας θεσμόςένα εργαλείο το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί έχει χαρακτηριστεί συγκεκριμένα… ΚΟΙΝΣΕΠ δεν σημαίνει μόνο ότι μια ΚΟΙΝΣΕΠ συνεργάζεται ή παίρνει μόνο εργολαβίες από το Δήμο, δεν είναι αυτό αναγκαστικό, υπάρχουν διαφορετικές μορφές και διαφορετικά εργαλεία (σσ ποια είναι αυτά;;;) που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι άνεργοι, αλλά και οι πολίτες, και η κοινωνία, ούτως ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, οπότε κατά τη γνώμη μας ο στρεβλός τρόπος με τον οποίο αυτή τη στιγμή έχουν μπει στο τραπέζι της συζήτησης οι ΚΟΙΝΣΕΠ, ουσιαστικά πληγώνει αυτόν τον θεσμό. Η γνώμη μας είναι ότι μπορεί να αξιοποιηθούν, σε σχέση όμως με τον Δήμο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αναπληρώσουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου. Μπορούν επικουρικά σε κάποιες περιπτώσεις αλλά σε καμία περίπτωση δε συμφωνούμε με αυτή τη διαδικασία, είτε πρόκειται για τους παιδικούς σταθμούς, είτε για τη ΔΕΥΑΧ, είτε για τα απορρίμματα, δεν γίνεται μια ΚΟΙΝΣΕΠ να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.» (οι σημειώσεις δικές μας).
 
Γίνεται ολοφάνερο από τα παραπάνω ότι η «Χιακή Συμπολιτεία» όχι μόνο δεν διαφωνεί με τις ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά και σπέρνει αυταπάτες ότι το πρόβλημα είναι η «στρεβλή» κατανόησή τους. Άρα υπονοείται ότι με μια «καλή λειτουργία» των ΚΟΙΝΣΕΠ που μάλιστα αποτελούν «θεσμό» και «εργαλείο» μπορεί να λειτουργήσουν προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, των ανέργων, «της κοινωνίας». 
 
Αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν από τη μια οι ΚΟΙΝΣΕΠ να είναι ένα «παρεξηγημένο εργαλείο», που υπό προϋποθέσεις μπορεί να βοηθήσει ανέργους και εργαζόμενους και από την άλλη δεν πρέπει επ ουδενί να αξιοποιηθεί για «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» όπως σε παιδικούς σταθμούς κλπ. Εδώ αποκαλύπτονται γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει ο «θεσμός» των ΚΟΙΝΣΕΠ και προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι της στήριξης αυτών των αντεργατικών εργαλείων, χαϊδεύοντας τ’ αυτιά των εργαζομένων με τη λογική «Δημόσιες υπηρεσίες» μεν, με ολίγο από ΚΟΙΝΣΕΠ (βλ. ιδιωτικοποίηση) δε. Εξ ‘ου και η πρόταση για ΚΟΙΝΣΕΠ που θα δουλεύουν «επικουρικά σε κάποιες περιπτώσεις» ανοίγοντας όμως ξεκάθαρα την πόρτα στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στο ξεζούμισμα της λαϊκής οικογένειας.
 
Ποιος λοιπόν συκοφαντεί, ποιος λασπολογεί και ποιος «αλλοιώνει» θέσεις όπως ισχυρίζονται σε απάντησή τους προς την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης;
Πράγματι οι ΚΟΙΝΣΕΠ είναι θεσμός. Θεσμός του κεφαλαίου και της οικονομίας του. Που εφαρμόστηκαν οι ΚΟΙΝΣΕΠ και έδωσαν αξιοπρεπείς μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά, ασφάλιση κλπ; Πουθενά! Ο άνεργος δεν πρέπει να συμβιβαστεί με μια κακοπληρωμένη μισοδουλειά με ημερομηνία λήξης όπως τον καλούν οι της Χιακής Συμπολιτείας, ρίχνοντας τις απαιτήσεις, ενσωματώνοντάς τον στη λογική «να λέμε και δόξα το Θεό», στρώνοντας το έδαφος να περνά η πολιτική του κεφαλαίου.
 
Η αλήθεια είναι ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ νομοθετήθηκαν με τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία» επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (με το «Νόμο Κατσέλη»), λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα και εντάσσονται σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και σε «χρηματοδοτικά εργαλεία». Οι δημοτικές αρχές προωθούν στα Δημοτικά Συμβούλια προγραμματικές συμβάσεις με τις ΚΟΙΝΣΕΠ, εξασφαλίζοντας την οικονομική τους ενίσχυση με σημαντικά ποσά, εκχωρώντας τους δημοτικές εγκαταστάσεις, μέσα και εξοπλισμό που ανήκουν στους δήμους και διοχετεύοντας στις τσέπες τους ανταποδοτικά τέλη. Ταυτόχρονα, οι δημοτικές αρχές διευκολύνονται να κάνουν απολύσεις, παρακινώντας τους απολυμένους να ιδρύσουν ΚΟΙΝΣΕΠ για να συνάψουν στη συνέχεια προγραμματικές συμβάσεις μαζί τους. Ουσιαστικά εκχωρούνται λειτουργίες του δήμου σε επιχειρηματίες, οι οποίοι βαφτίζονται επιχειρηματίες μέσω του συνεταιρισμού. Αυτό είναι ιδιωτικοποίηση. 
 
Μέχρι και ο ΟΑΕΔ επιχορηγεί επιχειρήσεις με 15 ευρώ τη μέρα για τους ανέργους κάτω των 25 ετών και με 18 ευρώ για τους ανέργους άνω των 25 ετών. Υπάρχει επίσης η έκθεση Ρακιντζή, που λέει ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ ετοιμάζονται να γίνουν η νέα στρατιά των ΜΚΟ για άρμεγμα πόρων και για ξεζούμισμα της εργατικής δύναμης που εργάζεται εκεί. 
 
Αυτές είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ, όχι κατά τη γνώμη μας, αλλά μέσα από τις επίσημες διακηρύξεις – δηλώσεις και αυτά έχουν κριθεί στην πράξη σε όλη την Ελλάδα και αλλού στον κόσμο όπου εφαρμόστηκαν τέτοιου τύπου προγράμματα. Αυτός είναι ο «θεσμός» και «το εργαλείο» που η «Χιακή Συμπολιτεία» δεν θα μας πει ποτέ ΠΩΣ θα δουλέψει υπέρ των λαϊκών συμφερόντων ακριβώς γιατί είναι από τη φύση του αντιλαϊκός και το γνωρίζει.
 
Είναι σύνηθης τακτική που θολώνει τα νερά, που κάνει το άσπρο μαύρο, σπέρνει αυταπάτες πως με τα εργαλεία του καπιταλισμού, όπως οι ΚΟΙΝΣΕΠ, μπορεί να έχουν όφελος οι εργαζόμενοι, χωρίς την ανάγκη ανατροπής αυτής της οικονομίας. Η ίδια λογική χρόνια τώρα αξιοποιείται για μια ΕΕ που μπορεί να «αλλάξει προς όφελος του λαού» ή για το πως ο καπιταλισμός  μπορεί να γίνει «ανθρώπινος από τα μέσα» αρκεί να υπάρξει μια διαφορετική διαχείρισή του με μόνιμο υποζύγιο όμως τον εργαζόμενο και τα συμφέροντά του.
 
Η «Χιακή Συμπολιτεία» δεν αμφισβητεί το σύστημα στο οποίο καταρρακώνονται οι εργαζόμενοι, συμφωνεί με αυτό, επιδιώκει να το διαχειριστεί, γίνεται ο απολογητής του, στηρίζοντας τις ΚΟΙΝΣΕΠ, τη λεγόμενη «παραγωγική ανασυγκρότηση» γιατί ακριβώς ΣΥΜΦΩΝΕΙ με τα ίδια υλικά που φθάνουν στη φτώχεια το λαό: Την ανταγωνιστικότητα, την ανταποδοτικότητα, την ίδια την ΕΕ και το σύστημα των μονοπωλίων. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και από την εμπειρία στη Χίο όπου ΚΟΙΝΣΕΠ προσπάθησαν να αλώσουν το Δήμο με τέτοιες λογικές. Να  κινηθούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση σε σύγκρουση με την ΕΕ και τα μονοπώλια, την εξουσία τους για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, που οι ίδιοι θα είναι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, ευτυχισμένοι και αξιοπρεπείς. Σε μια κοινωνία, που οι ΚΟΙΝΣΕΠ και οι ΜΚΟ θα ανήκουν στα μουσεία της ανθρώπινης καπιταλιστικής εκμεταλλευτικής προϊστορίας.

Νέστορας Ξυλάς Στέλεχος του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου