18 Ιαν 2019

Μυτιλήνη: Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για τους υποψήφιους των τοπικών εκλογών στη Λέσβο και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου (ΦΩΤΟ)

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου με θέμα «Η εκλογική αναμέτρηση για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση και η ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι επικεφαλής υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και για το Δήμο Λέσβου,  ο Σταύρος Τάσσος και η Νίκη Τσιριγώτη αντίστοιχα.


Στην εκδήλωση μίλησε ο Βασίλης Αμπελογιάννης, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου και γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε η Αγλαΐα Κυρίτση, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Στρατής Κόρακας, περιφερειακός σύμβουλος και η Νίκη Τσιριγώτη, υποψήφια δημάρχου Λέσβου.  
     
Επίσης διαβάστηκε ομιλία του Στ. Τάσσου, ο οποίος δεν παραβρέθηκε λόγω της συζήτησης στη Βουλή. 

Επιπλέον παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Καραγιάννης και Ντίνα Κοτζαδημητρίου και ο τ. βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης.


Ο Β. Αμπελογιάννης μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το πραγματικό δίλημμα,  από τη σκοπιά του ελληνικού λαού και των συμφερόντων του, είναι ένα: Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά και καταστροφές ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, ώστε να αλλάξει ριζικά επιτέλους αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα».


Υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση του ΚΚΕ και στις τοπικές εκλογές στη Λέσβο θα εκφράσει την καταδίκη της πολιτικής που πλήττει ολόπλευρα τα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα και που υλοποιείται και από την κεντρική εξουσία, αλλά και από την Περιφέρεια και το δήμο. Και αυτό, ανεξάρτητα από το ποιες αστικές δυνάμεις βρίσκονται στο τιμόνι τους. Θα εκφράσει την αντίθεση των συμπολιτών μας στην άκρως επικίνδυνη αναβάθμιση της συμμετοχής της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. 

Η αύξηση των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και η ανάδειξη στο τιμόνι της Περιφέρειας και του δήμου των επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" θα δώσει άλλον αέρα στην αγωνιστική διεκδίκηση των λαϊκών στρωμάτων της Λέσβου για τη λύση των πολύ σοβαρών, ζωτικών προβλημάτων τους».

Επισήμανε ότι «ο λαός μπορεί να κάνει τη διαφορά, καταψηφίζοντας αυτή και κάθε κυβέρνηση που θα συνεχίσουν να τον τσακίζουν και να τον μπλέκουν σε μεγάλους κινδύνους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δυναμώνοντας παντού το ΚΚΕ: Στα σωματεία, στους συλλόγους και τις ενώσεις, σε όλες τις κάλπες που πρόκειται να στηθούν μέσα στο ’19, περνώντας στην αντεπίθεση για όσα δικαιούται. Να μην αναζητά τις επιμέρους διαφορές ανάμεσα σε κόμματα ίδιας κοπής, αλλά να κάνει την πραγματική "διαφορά", με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ. Για να δυναμώσει η διεκδίκηση, η ελπίδα, ο στόχος της ριζικής ανατροπής». 

Στο χαιρετισμό του Στ. Τάσσου, που αναγνώστηκε στην εκδήλωση, σημειωνόταν: «Αν υπάρχει μια περιοχή στη χώρα μας όπου η βαρβαρότητα, ο κυνισμός και η υποκρισία του καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού, δηλαδή η πολιτική της αστικής τάξης, ντόπιας και ξένης, αλλά και του πολιτικού της προσωπικού, φαίνεται σ’ όλη της την ένταση, τόσο στο πεδίο της εσωτερικής όσο και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

Στο χαιρετισμό του Στ. Τάσσου επισημάνθηκε επίσης ότι εκτός από τα γενικότερα προβλήματα που αφορούν όλες τις περιοχές της Ελλάδας, προστίθενται και τα προβλήματα λόγω νησιωτικότητας με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, υπογραμμίζοντας ότι «αίτημα των κατοίκων όλων των νησιών του Αιγαίου είναι να επανέλθει ο μειωμένος ΦΠΑ, όχι μόνο κατά 30% αλλά κατά 50%, και να ισχύει για όλα τα νησιά του Αιγαίου. Να καταργηθεί στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα».

Επιπλέον αναφορά έγινε στο αίτημα των κατοίκων όλων των νησιών του Αιγαίου για μείωση κατά 50% στις τιμές όλων των εισιτηρίων, για ασφαλείς, τακτικές και φτηνές ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες για όλα τα νησιά. Ακόμη στα προβλήματα κτιριακών υποδομών σε πολλά σχολεία και στην άθλια κατάσταση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης λόγω ελλείψεων σε γιατρούς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. 

Σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα σημειωνόταν: «Η χώρα μας συμμετέχοντας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι συνυπεύθυνη για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη δημιουργία του κύματος των προσφύγων και μεταναστών. Εμείς δεν κάνουμε τη διάκριση ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, γιατί τους μεν πρόσφυγες τους διώχνει ο ιμπεριαλιστικός τους πόλεμος, για να αποφύγουν το θάνατο, τους δε μετανάστες η ιμπεριαλιστική τους "ειρήνη", για να αποφύγουν την εξαθλίωση», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση είναι διπλά υπεύθυνη γιατί με την πολιτική της, που απορρέει από την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, μετατρέπει τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου σε χώρους μαζικού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών σε άθλιες συνθήκες στα hot spots». 

Επίσης καταγράφονταν τα αιτήματα ως άμεσα μέτρα ανακούφισης: Να κλείσουν εδώ και τώρα τα hot spots. Να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες, να μεταφερθούν, με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες, με ευθύνη της κυβέρνησης, στην ηπειρωτική χώρα, σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και να τους δοθούν γρήγορα τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγραφα, για να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν, όπως δικαιούνται με βάση το διεθνές δίκαιο. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες και να απομονωθεί η ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, αλλά και άλλες οργανώσεις που καλλιεργούν τον εθνικισμό και το ρατσισμό.

Η Νίκη Τσιριγώτη έκανε έναν σύντομο απολογισμό της δράσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο της Λέσβου και ανέδειξε τα δείγματα αγωνιστικής γραφής που έχει δώσει ο συνδυασμός. Οπως είπε, «αντισταθήκαμε σε όλες τις προσπάθειες και στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής για την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων για την οικονομία του νησιού (υπηρεσίες πρασίνου, ιαματικά λουτρά, σφαγεία κλπ), στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ για άγρια φοροληστεία του λαού μας, στην επιχειρούμενη προσπάθεια για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, στην προσπάθεια που έγινε υφαρπαγής των αποθεματικών του δήμου, προβάλλαμε διεκδικήσεις και αιτήματα για την ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών σε σχέση με τα δημοτικά τέλη (...) Καλέσαμε το λαό της Λέσβου να παλέψει ενάντια στις αστικές κυβερνήσεις όποιο χρώμα κι όνομα κι αν έχουν, στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών που εμπλέκουν τη χώρα μας όλο και βαθύτερα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς, να σταθεί αλληλέγγυος στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της οικονομικής εκμετάλλευσης, να κλείσει τα αυτιά του σε ρατσιστικές φωνές, που σπέρνουν το μίσος ενάντια στα θύματα και όχι στους θύτες».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» θέλει δημοτική αρχή που θα παίζει το «ρόλο του αγωνιστή, του διεκδικητή, του μπροστάρη (...) Είμαστε εμείς που θέλουμε να είναι ο δήμος αξεπέραστο εμπόδιο για όποια υπηρεσία δημόσια ή ιδιωτική θελήσει να κόψει το ρεύμα ή το νερό σε κάποιο συμπολίτη μας επειδή είναι άνεργος ή δεν έχει να πληρώσει. Να γίνει αξεπέραστο εμπόδιο σε όποιον προσπαθήσει να βγάλει σε πλειστηριασμό σπίτι, μαγαζί ή κτήμα για τον ίδιο λόγο».

Πρόσθεσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση», έχει δείξει ότι είναι με το μετερίζι των εργαζομένων «με όλους αυτούς που παλεύουν για το μεροκάματο, με τους νέους και τις νέες όπου ονειρεύονται αλλά αγωνιούν για το μέλλον τους. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στη νέα δημοτική περίοδο, έχοντας στο πλευρό μας πλήθος αγωνιστών, νέων και παλιών, δίνοντας όλες μας τις δυνάμεις ώστε να το κάνουμε από θέση Δημοτικής Αρχής, ώστε να βάλουμε ένα λιθαράκι για να γίνει ο ίδιος ο λαός πρωταγωνιστής».

Προσκλητήριο συσπείρωσης και συμπόρευσης

Η Αγλαΐα Κυρίτση, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο Β. Αιγαίο, είπε ότι «πρόκειται για μια περιφέρεια που βιώνει ένα τριπλό χτύπημα:
-- Την εγκατάλειψη και την αποψίλωση υποδομών και ανθρώπων.
-- Την ανατίναξη του πρωτογενούς τομέα και την εξαιρετικά προβληματική διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα αφού η ακτοπλοΐα έχει παραδοθεί στα μονοπώλια.
-- Την προσφυγική κρίση και τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, με το επικίνδυνο δέσιμο της χώρας από τον Τσίπρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την ευρύτερη περιοχή».
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι έχει αποδειχτεί εξαιρετικά ικανή σε ένα πράγμα: Στην επικοινωνία, στην προπαγάνδα και τη στρεψοδικία.
Με τον πιο προκλητικό τρόπο βαφτίζουν το κρέας ψάρι και κάνουν το μαύρο άσπρο.
Θυμάστε ότι τον Απρίλιο του '18, έστησαν και στη Μυτιλήνη το περίφημο περιφερειακό συνέδριό τους για να αναλύσουν τάχα την αναπτυξιακή στρατηγική τους για το Βόρειο Αιγαίο.
Για ποια ανάπτυξη και ανάκαμψη, όμως, μίλησαν οι κυβερνώντες και οι κάθε είδους παρατρεχάμενοί τους; (...)
-- Οταν και στην περιφέρειά μας τα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. (...)
-- Οταν το "ναι" Τσίπρα στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας έχει κάνει τα νησιά μας τείχη προστασίας της... συμμάχου Ευρώπης και τα έχει μετατρέψει σε ανοιχτές φυλακές, πυροδοτώντας - μεταξύ άλλων - επικίνδυνα φασιστικά ξεσπάσματα και εκκολάπτοντας με το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής το αυγό του φιδιού, ήδη γευόμαστε το πώς ένας κόσμος παραπλανημένος στρέφεται σε λάθος κατεύθυνση.
-- Οταν οι πόλεμοι είναι σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή μας και τα ΝΑΤΟικά καράβια αλωνίζουν στο Αιγαίο. (...)
-- Οταν συνεχίζεται για εργαζόμενους και συνταξιούχους η φορολογική λαίλαπα.
-- Οταν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Είναι κρίσιμο στις αυτοδιοικητικές αλλά και στις εθνικές εκλογές, όποτε γίνουν, τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και του ΚΚΕ να ενισχυθούν. (...)
Γιατί η Αριστερά της προσφοράς και της θυσίας, κόντρα στην Αριστερά του κυβερνητισμού και της εξουσίας, είναι χρέος και υποχρέωσή μας. (...)

Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" δεν είναι απλά ενίσχυση του ΚΚΕ, είναι καθοριστική ενίσχυση του ίδιου του λαού να παλέψει από καλύτερες θέσεις για το μέλλον που του αξίζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου