24 Απρ 2016

Δελτίο Τύπου για αίτημα της εταιρείας «Υδατοκαλλιέργειες Λέσβου Α.Ε.» και «Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών (φυτικά λάδια)…»

                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


1. Κατά τη συνεδρίαση της  Επιτροπής Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου (13/04/16) συζητήθηκε, μεταξύ άλλων θεμάτων και  το αίτημα της εταιρείας «Υδατοκαλλιέργειες Λέσβου Α.Ε για «ανανέωση τα περιβαλλοντικής άδειας ώστε να περιληφθούν και να νομιμοποιηθούν όλα τα έργα που έχει εκτελέσει…» η εταιρεία χωρίς άδεια.

Παρεμβαίνοντας ο περιφερειακός σύμβουλος, μέλος της Επιτροπής, Στρατής Κόρακας τόνισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν είναι καταρχήν αντίθετη με τις υδατοκαλλιέργειες εφόσον εγκαθίστανται σε  χώρους προβλεπόμενους από ένα επιστημονικά επεξεργασμένο χωροταξικό σχεδιασμό που θα οροθετεί τις διάφορες δραστηριότητες. Κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει. Αυθαίρετα εγκαταστάθηκαν τα ιχθυοτροφεία στο ψαρότοπο «Μπαλούτσος» και  μάλιστα εκτός ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών), αυθαίρετα έχουν κατασκευαστεί πάνω στον αιγιαλό μια εξέδρα 12χ6μ, μια προβλήτα 210 μ. και τρεις αποθήκες 17τ.μ., 16τμ. και 62τμ., χωρίς οικοδομική άδεια ! Τυχούσα περιβαλλοντική αδειοδότηση που θα έδινε η Επιτροπή, θα χρησίμευε ως ατού για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, όπως αναφέρει και η εισήγηση. Έτσι όμως δεν προστατεύουμε το περιβάλλον και ανοίγουμε το πράσινο φως για να εγκαθιστά ο καθένας ιχθυοτροφεία και αυθαίρετα κτίσματα –και μάλιστα πάνω στον αιγιαλό-. Ως Λαϊκή Συσπείρωση αρνούμαστε να συμπράξουμε και καταψηφίζουμε.

2. Συζητηθήκε επίσης το αίτημα της εταιρείας «Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών (φυτικά λάδια)…» για γνωμοδότηση για έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάσταση δυο μονάδων στη θέση «Πραδέϊκα» και στον οικισμό «Αγιοι Θεόδωροι» στη Δ.Ε. Καρλοβασίων του Δήμου Σάμου.

Στην τοποθέτηση του  ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως ΚΚΕ θεωρούμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια, είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να διατίθεται από το δημόσιο σε επάρκεια και προσιτές τιμές για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Είμαστε όμως αντίθετοι  και επειδή αυτές οι μονάδες που πρόκειται να εγκατασταθούν σε κατοικημένες περιοχές θα προκαλέσουν σοβαρή ατμοσφαιρική (αναθυμιάσεις) και ακουστική ρύπανση. Συνεπώς καταψηφίζουμε.

Δυστυχώς και στα δυο θέματα τα υπόλοιπα έξι μέλη της Επιτροπής υπερψήφισαν και υπήρξε θετική γνωμοδότηση.

Μυτιλήνη, 15/04/2016
                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου