13 Αυγ 2014

Ανακοίνωση της Τ.Ε Σάμου για την ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η πρόσφατη παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Παύλου Βογιατζή για την άρση της αναγκαστικότητας και την άλωση του Σαμιώτικου κρασιού από ιδιώτες οινοβιομήχανους, δεν μας εκπλήσσει. Αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση που ορίζει η Ε.Ε και υπηρετούν με συνέπεια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με συνυπεύθυνα όλα τα κόμματα που ορκίζονται στο όνομα του «ευρωμονόδρομου».
Την διάλυση των συνεταιρισμών ή την μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρίες και την απρόσκοπτη εισβολή σ’ αυτές του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Αυτή η πολιτική έχει φέρει την ΕΟΣΣ στη δύσκολη κατάσταση που είναι σήμερα και απειλεί την ύπαρξη της ως αναγκαστικού συνεταιρισμού. Το απαράδεκτα χαμηλό εισόδημα των αμπελουργών της Σάμου οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών κρασιών και μούστου από τρίτες χώρες προς όφελος των Ευρωπαίων οινοβιομηχάνων (Κοινή Οργάνωση Αγοράς Οίνου και Αμπέλου του 2006), στην τραπεζική τοκογλυφία και στην κρατική φοροληστεία.


Η Ένωση με τη σημερινή αναγκαστική της μορφή, παρά τα προβλήματα και τις διοικητικές ευθύνες,  ήταν και είναι ασπίδα προστασίας των αμπελουργών.
Η  κατάργησή της αναγκαστικότητας θα σημάνει επιδείνωση της ζωής και του εισοδήματος των αμπελουργών, παράδοσή τους στα συμφέροντα της κερδοφορίας των μονοπωλίων του κρασιού. Θα τους μετατρέψει σε κολίγους. Όλα τα παραδείγματα όπου τα ιδιωτικά συμφέροντα έβαλαν χέρι στην παραγωγή που διαχειρίζονταν οι συνεταιρισμοί (Λήμνος, Σαντορίνη κ.α.) δείχνουν ότι η διάλυσή τους και εν προκειμένω η άρση της αναγκαστικότητας μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα έχει για τους αμπελουργούς και τους εργαζόμενους.

Καλούμε τους αμπελουργούς και τους εργαζόμενους με την πείρα που έχουν όλα αυτά τα χρόνια, να βγάλουν συμπεράσματα και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους πριν να είναι πολύ αργά. Να καταδικάσουν την πολιτική της ΕΕ. Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα που υπηρετούν με τόση ευλάβεια τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα μικρομερεμέτια και αυταπάτες για «σωτήρες» δεν χωράνε.

Τους καλούμε να οργανώσουν τον αγώνα τους και να ενώσουν τη φωνή τους με τις ταξικές οργανώσεις των εργαζομένων, με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία του νησιού για αγώνα ως την πλήρη ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων και της εξουσίας τους. Η πρόταση του ΚΚΕ για εργατική λαϊκή εξουσία είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για να γίνουν οι εργάτες κι οι αγρότες ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν.

Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό των αμπελουργών και προσπαθεί με όσες δυνάμεις έχει να στηρίξει και να συμβάλει στον αγώνα τους. Είναι, όμως, πρώτα και κύρια δική τους υπόθεση.

Καλούμε τους αμπελουργούς να μην πιστέψουν στις υπουργικές υποσχέσεις. Αυτή η πολιτική δεν είναι με το μέρος τους. Να οργανώσουν τώρα τον αγώνα τους και να βάλουν εμπόδια στον «οδοστρωτήρα» που τους απειλεί. Να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα μαζί και με τους άλλους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς:

  • Διατήρηση του αναγκαστικού νόμου 6085/1934
  • διαγραφή του 50% των οφειλών της ΕΟΣΣ στην Τράπεζα
  • «πάγωμα» της εξυπηρέτησης του υπολοίπου χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, όσο διαρκεί η κρίση
  • αποπληρωμή του μετά την κρίση με επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το 2,5%.
  • απαλλαγή της ΕΟΣΣ και του κρασιού από πρόσθετες φορολογίες που που έχουν επιβληθεί στη διάρκεια της κρίσης (αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης, φόρος ακίνητης περιουσίας κλπ) οι οποίοι επιβαρύνουν τους αμπελουργούς της ΕΟΣΣ με επιπλέον 300.000 ευρώ ετησίως

ΣΑΜΟΣ 12-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου