12 Αυγ 2017

Παρέμβαση του Στρατή Κόρακα κατά τη συζήτηση στο Περ. Συμβούλιο του θέματος “Λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου



Παρέμβαση του περιφ. Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Β.Αγαίου, Στρατή Κόρακα, κατά τη συζήτηση στο Περ. Συμβούλιο (13/7/ 2017) του θέματος “Λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου

Επιτέλους, συζητάει το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου (ΠΣΒΑ) για τη λειτουργία του. Κάτι που ζητάμε εδώ και ενάμισυ χρόνο, αγανακτισμένοι από τον προκλητικό αυταρχισμό, και την αυθαιρεσία  της περιφερειακής αρχής και του προέδρου -και του νέου- που οδήγησαν στην υποβάθμιση του ΠΣΒΑ σε ένα απλό διεκπεραιωτή.

Φυσικά γνωρίζουμε ότι ο “Καλλικράτης” και ο κανονισμός λειτουργίας του ΠΣΒΑ , όπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει, είναι αντιδημοκρατικοί, καθιερώνουν την “του ενός ανδρός αρχή” και δίνουν στο Συμβούλιο ένα ρόλο, ουσιαστικά, κομπάρσου, νομιμοποιητή της πολιτικής της περιφερειακής αρχής που κι αυτή, ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, εφαρμόζει την πολιτική της.
Στην περίπτωση μας μάλιστα, διαπιστώνει κανείς ότι ενώ η περιφερειακή αρχή προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “αντίπαλης”, υποτίθεται της Κυβέρνησης, δεν έβγαλε μέχρι σήμερα, “άχνα”  κριτικής στην κυβερνητική πολιτική, ακόμα κι όταν εκδηλώνεται ακραία αντιλαϊκά ή όταν εμπαίζει το λαό, όπως με τον άθλια μειωμένο προϋπολογισμό της ΠΒΑ ή τώρα με τους σεισμούς που δεν έχει δώσει ένα ευρώ για τους σεισμοπαθείς. Και ζήσαμε αυτές τις μέρες την ελεημοσύνη των 50.000 ευρώ του Πάπα.

Ο “Καλλικράτης” και ο κανονισμός λειτουργίας του Π. Συμβουλίου προβλέπουν την εκλογή ενός αντιπροέδρου και ενός γραμματέα, οι οποίοι όμως δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα, δεν συμμετέχουν ούτε καν στην κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης ή στην απόφαση για τη σύγκληση του Π. Συμβουλίου. Είναι, θα λέγαμε, διακοσμητικά  στοιχεία.

Ο Πρόεδρος αποφασίζει για τα πάντα. Πρέπει να πούμε ότι στην περίπτωσή μας ο πρόεδρος είναι “κηδεμονευόμενος”  από την Περιφερειάρχη η οποία  εγκαθίσταται συνήθως δίπλα του και τον κατευθύνει για τα πάντα, ορισμένες φορές προκλητικά και προσβλητικά για τον ίδιο. Παρεμβαίνει, χωρίς ποτέ να ζητήσει το λόγο ,ανακαλεί στην τάξη και επιπλήττει......


Δείχνει και με αυτή την συμπεριφορά της ότι θεωρεί το περιφερειακό συμβούλιο τσιφλίκι της.
Για του λόγου το αληθές θα θυμίσω ένα απόσπασμα από την δημόσια δήλωση του απερχομένου προέδρου, κ. Χατζηγιάννη:

Η επίτευξη του στόχου αυτού (τη διασφάλιση κατά το δυνατόν όρων συναίνεσης και ισότιμης παρουσίασης των θέσεων και επιχειρημάτων που αναπτύσσονταν κάθε φορά από τα μέλη των παρατάξεων.....) από μέρους μου δεν ήταν εύκολη υπόθεση μια και έρχονταν πολλές φορές σε σύγκρουση με τις επιθυμίες και τον πολιτικό τακτικισμό της Περιφερειακής Αρχής όπως αυτή εκφράζονταν από τη βούληση της κας Περιφερειάρχη, που προέκρινε το στενό πολιτικό συμφέρον της παράταξης της σε βάρος της ευρύτερης δημοκρατικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου......”  Βέβαια όσο κι αν είναι αλήθεια όλα αυτά δεν τον απαλλάσσουν από την προσωπική του ευθύνη αφού  καθ’ όλη τη θητεία του δέχτηκε την κατάσταση που αναφέρει και ουσιαστικά συνέπραξε. Και γι αυτό οδηγηθήκαμε, ως παράταξη, να ζητήσουμε  ειδική συνεδρίαση με θέμα τη λειτουργία του περιφερειακού Συμβουλίου.

Τόσο επί των ημερών του, όσο και σήμερα με τον νέο πρόεδρο που τον αντικατέστησε, παραβιάζεται ο κανονισμός λειτουργίας προς το χειρότερο.

Έτσι : 
- Με διάφορα προσχήματα, δεν απομαγνητοφωνούνται τα πρακτικά των συνεδριάσεων τόσο του  ΠΣΒΑ όσο και των επιτροπών του. Κι αυτό είναι αδιανόητο. Καταλήγω να πιστέψω ότι σκόπιμα συμβαίνει αυτό..
- Ενώ είναι υποχρέωση από τον κανονισμό λειτουργίας δεν δίνεται χώρος στις παρατάξεις για να λειτουργήσουν σωστά
- Παρά την συνεχή διαπίστωση ότι οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη υποβαθμίζουν το έργο του ΠΣΒΑ, ο πρόεδρος και η περιφερειακή αρχή επιμένουν, με διάφορα προσχήματα. Αποδείχνουν έτσι ότι δεν τους ενδιαφέρει η αναβάθμιση της λειτουργίας του Π.Σ. αφού βλέπουν και αυτοί ότι δημιουργείται χάσμα στις συνεδριάσεις και συχνά δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε.
- Συχνότατα τα θέματα που ζητάει η αντιπολίτευση να  περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη αγνοούνται χωρίς καμία  εξήγηση. ‘Έτσι, μεταξύ άλλων συνέβη με την πρότασή μας να συζητήσει το ΠΣΒΑ την αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους κατοίκους των νησιών μας, ιδιαίτερα σε περίπτωση πολεμικής ανάφλεξης.
Το ίδιο και για την πρόταση της κυβέρνησης στις ΗΠΑ να μετατραπεί η Κάρπαθος σε ΝΑΤΟϊκή βάση. Τo ίδιο και για το θέμα της δασοπυροπροστασίας που το ζητάμε από αρχές Απριλίου. Καμιά απάντηση, καμιά εξήγηση.  Και όταν, συνήθως μετά από πολλές οχλήσεις, έλθουν για συζήτηση αυτή υποβαθμίζεται, γίνεται χωρίς να προσκληθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς και ουσιαστικά χωρίς αποτέλεσμα.

Άλλα κρούσματα, υποβάθμισης του ΠΣΒΑ, από τα πιο πρόσφατα,  που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι η συνεδρίαση με θέμα την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του ΠΣ στην Οικ. Επιτροπή, όπου, όταν διαπίστωσε η περιφερειακή αρχή ότι δεν “έβγαιναν τα κουκιά”, απέσυρε το θέμα ενώ είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η συζήτηση αποδείχνοντας για άλλη μια φορά την “εκτίμηση” της για το Π.Σ.. Επίσης όταν συζήτησε το ΠΣ για τους σεισμούς, αυθαίρετα, αρνήθηκε ο πρόεδρος και να συζητήσουμε ακόμη , πρόταση μας για ένα διεκδικητικό πλαίσιο απέναντι στην κυβέρνηση για την επούλωση των πληγών που προκάλεσε ο σεισμός. Και σήμερα πάλι, όταν, ως παράταξη, θέσαμε και με επιστολή μας, το θέμα  νομιμότητας και ηθικής τάξης που δημιουργήθηκε με την προγρ. Σύμβαση που η πλειοψηφία αποφάσισε να υπογραφεί με το ΕΚΠΑ, για τις κατολισθήσεις λόγω σεισμών, ενώ αγνοήθηκε προκλητικά η πρόταση του ΙΓΜΕ, για το ίδιο έργο, που είναι κατά πολύ οικονομικότερη  και με μεγαλύτερη πείρα,  η περιφερειακή αρχή παρέπεμψε στις.... υπηρεσίες, το αίτημα μας να επανέλθει το θέμα στο ΠΣΒΑ με παρουσία και του ΙΓΜΕ,  ώστε να αποφασίσουμε τελικά ενημερωμένοι ολοκληρωμένα.,   ενώ πρόκειται για πολιτική απόφαση που μόνο το ΠΣΒΑ μπορεί να πάρει.

Ωστόσο θεωρούμε ότι ανεξάρτητα από το τί προβλέπει  ο κανονισμός και ο “Καλλικράτης” μπορούν να γίνουν ορισμένα πράγματα για βελτίωση της λειτουργίας του ΠΣΒΑ και σεβασμού του χαρακτήρα του ως ενός πολιτικού οργάνου και όχι απλώς διεκπεραιωτικού, όπως:

- Συζητήσεις θεματικές για τα προβλήματα που απασχολούν τα λαϊκά  στρώματα των νησιών μας (οικονομική πολιτικά, μνημόνια-προαπαιτούμενα, ανεργία φτώχεια, υγεία, παιδεία, πρόνοια, Αιγαίο–ΝΑΤΟ, αντιπυρική, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία κλπ. με πρόσκληση και συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων . Αυτές οι συζητήσεις να καταλήγουν σε αιτήματα προς διεκδίκηση και στήριξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και γενικότερα του λαού.
- Ετήσιος προγραμματισμός των συνεδριάσεων του Περιφ Συμβουλίου.
- Το Συμβούλιο να συνέρχεται με τηλεδιάσκεψη, μόνο κατ’ εξαίρεση για έκτακτα και επείγοντα ζητήματα.
- Να απομαγνητοφωνούνται τα πρακτικά των συνεδριάσεων και να ληφθεί μέριμνα για την απομαγνητοφώνηση των προηγουμένων ετών.
- Να εξασφαλιστεί  κατάλληλα εξοπλισμένος χώρος για κάθε παράταξη για την αποδοτική λειτουργία της.

Σχετικά με τα θέματα που έθεσαν με το υπόμνημα τους και τις παρεμβάσεις  των προέδρων τους οι τρεις Σύλλογοι των τριών Π. Ενοτήτων  θεωρούμε, ως Λαϊκή Συσπείρωση, ότι είναι απόλυτα δίκαιο το αίτημα τους για κάλυψη με μόνιμο προσωπικό των τεράστιων κενών στις κυριολεκτικά αποδεκατισμένες υπηρεσίες της περιφέρειας. Το ίδιο θεωρούμε απαράδεκτο να μην πληρώνονται οι υπερωρίες τους είτε αυτές γίνονται κατά τις συνεδριάσεις του Π.Σ. είτε για την κάλυψη άλλων αναγκών της υπηρεσίας. Υπέρβαση του ορίου των 20 ωρών υπερωρίας το μήνα λόγω συνεδρίασης του Π.Σ. και απασχόλησης τους σ’ αυτήν,  πρέπει να αμείβεται. Αν χρειαστεί, να υπάρξει σχετική πρόταση προς την κυβέρνηση για νομοθετική ρύθμιση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου