28 Μαρ 2015

Να δοθεί άδεια λειτουργίας σε όλα τα ελαιοτριβεία των νησιών μας, μέχρι να ολοκληρώσει το ΥΠΕΚΑ τη συζήτηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να δοθεί άδεια λειτουργίας σε όλα τα ελαιοτριβεία των νησιών μας, μέχρι να ολοκληρώσει το ΥΠΕΚΑ τη συζήτηση


Με αφορμή αφενός τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο για επιβολή προστίμου στα ελαιοτριβεία που λειτούργησαν την περασμένη ελαιοκομική περίοδο, η οποία σε αρκετά χωριά του νησιού μας συνεχίζεται, και αφετέρου την ενημέρωση που έχει προγραμματισθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Βορείου Αιγαίου που θα γίνει στις 26 Μαρτίου 2015, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου επανέρχεται στο θέμα και για μια άλλη φορά ζητά: 

1. Να δοθεί άδεια λειτουργίας σε όλα τα ελαιοτριβεία των νησιών μας, μέχρι να ολοκληρώσει το ΥΠΕΚΑ τη συζήτηση, που έχει ξεκινήσει και τη λήψη απόφασης. 
2. Να κάνει παρέμβαση το Περιφερειακό Συμβούλιο στο Υπουργείο, στην κατεύθυνση να ελαφρυνθούν οι περιβαλλοντικοί όροι που πρέπει να εφαρμόζουν τα ελαιοτριβεία, παίρνοντας υπόψη το μέγεθος της παραγωγής σε κάθε περίπτωση αλλά και το κυριότερο ότι επεξεργάζονται οργανικές ύλες φυτικής προέλευσης χωρίς χημικά.
3. Να αλλάξει η οδηγία της ΕΕ στην ίδια κατεύθυνση.
4. Οι άδειες που θα δοθούν να είναι επέκταση των παλιών αορίστου διαρκείας και όχι με τις διαδικασίες νέας εγκατάστασης.

Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Χίου: 4ώρη στάση εργασίας και ψήφισμα συμπαράστασης στο Μάρκο Σκούφαλο


Ν.Τ. ΧΙΟΥ ΑΔΕΔΥ
ΑΠΟΦΑΣΗ 

Γενικής Συνέλευσης αντιπροσώπων (27/3/2015) του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ
ΘΕΜΑ: Στάση Εργασίας  12 .00 - 3.00 μμ για αλληλεγγύη στο διωκόμενο  συνάδελφο Μάρκο Σκούφαλο - Δάσκαλο - έκδοση ψηφίσματος.


Η Γενική Συνέλευση  των αντιπροσώπων  του ΝΤ Χίου  της ΑΔΕΔΥ  αποφασίζει ομόφωνα να πραγματοποιήσει την Δευτέρα  30 Μαρτίου 2015,  3ωρη στάση εργασίας  12.00 με 3.00 μμ προκειμένου  να  συμμετέχουν οι εργαζόμενοι  στο Δημόσιο  στη συγκέντρωση  διαμαρτυρίας-συμπαράστασης στο δάσκαλο και αιρετό  του ΠΥΣΠΕ Χίου, Μάρκο Σκούφαλο, στο  Πρωτοδικείο Χίου.


Ζητούμε  από την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ :

Α) Την κάλυψη  της στάσης εργασίας

Β) Την έκδοση ψηφίσματος αλληλεγγύης στο διωκόμενο συνάδελφο

 ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Συμπαραστεκόμαστε στο Μάρκο Σκούφαλο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Χίου και στέλεχος του ΚΚΕ,  Δημοτικό Σύμβουλο και αιρετό του ΠΥΣΠΕ ΧΙΟΥ.
Ο Μάρκος Σκούφαλος, δικάζεται ύστερα από μήνυση του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας Chiospress και της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΜΗ για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή εξέφρασε πολιτική άποψη στοιχειοθετημένη ενάντια στις ΚΟΙΝΣΕΠ.
Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης έφτασε στο σημείο να ζητά πέρα από την ποινική καταδίκη και το ποσό των 70.000 ευρώ.
Ο Μάρκος Σκούφαλος δεν διώκεται για κοινά ποινικά αδικήματα, για προσωπικούς ή άλλους λόγους, αλλά για την πολιτική του άποψη και στάση ενάντια στις λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ). 

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη δραματική κατάσταση της Υγείας στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου

Ερώτηση για τη δραματική κατάσταση της Υγείας στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου κατάθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, επισημαίνοντας:
«Η αφόρητη κατάσταση στο δημόσιο τομέα Υγείας, σε ολόκληρη την Ελλάδα, παίρνει δραματικές διαστάσεις στα νησιά του Β. Αιγαίου, Λέσβο, Ικαρία - Φούρνους, Σάμο, Λήμνο, Χίο. Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, υποδομές, στοιχειώδη αναλώσιμα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων για δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών για την Υγεία σε όλα τα κράτη-μέλη.  
Πολιτική που έχει μετατρέψει την Υγεία σε κερδοφόρο εμπόρευμα, γιγαντώνοντας τον ιδιωτικό τομέα. Ο λαός πληρώνει πανάκριβα το αντιλαϊκό πλαίσιο που καθορίζουν τα μνημόνια -παλιά και νέα- και η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου  της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το Eurogroup.

Ενημερωτικό Δελτίο ΛΑ.Σ. - 11ο τεύχος

 11ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου

Δείτε και κατεβάστε τα προηγούμενα Ενημερωτικά Δελτία της ΛΑ.Σ Βορείου Αιγαίου & Δήμου Χίου: 

1ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου   

2ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου 

3ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου   

4ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου     

5ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου    

6ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου    

7ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου   

8ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου  

9ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου 

10ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου

ΛΑ.Σ. Δήμου Χίου: Στο πρόσωπο του επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μ. Σκούφαλου διώκεται το ταξικό λαϊκό κίνημα και ο αγώνας του

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τη Δευτέρα 30 του Μάρτη 2015 διεξάγεται στη Χίο η δίκη του Μάρκου Σκούφαλου, του στελέχους του ΚΚΕ, εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χίου, από γνωστό ιδιοκτήτη ηλεκτρονικού μέσου και της ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΚΜΗ», για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβρισης.


Το «έγκλημα» του επικεφαλής της ΛΑ.Σ. ήταν η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ και του ψηφοδελτίου του στην Τοπική Διοίκηση ενάντια στη δράση και λειτουργία των λεγόμενων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ), οι οποίες  δρουν στη χώρα μας και, ως νέες ΜΚΟ, υπονομεύουν ανοικτά με τη δράση τους:
α. τις εργασιακές σχέσεις,
β. τους μισθούς,
γ. τα ασφαλιστικά δικαιώματα,
δ. τις εναπομείνασες κοινωνικές δομές και παροχές που έχει ανάγκη η λαϊκή οικογένεια (παιδικοί σταθμοί κ.λπ.)


Να τονιστεί ότι η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΚΜΗ» προσπάθησε  να υπογράψει σειρά συμβάσεων με την προηγούμενη δημοτική αρχή, με απ' ευθείας ανάθεση, χωρίς επιτυχία, λόγω και της πίεσης που άσκησε η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία οδήγησε τελικά στο να μην προχωρήσουν αυτές οι συμβάσεις που έβλαπταν το συμφέρον των λαϊκών οικογενειών.

25 Μαρ 2015

Ερώτηση στη βουλή για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων της Λέσβου για τις απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Αποζημίωση των κτηνοτρόφων της Λέσβου για τις απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό.

Δραματική είναι η κατάσταση στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους  του Νομού Λέσβου, από τις μεγάλες απώλειες του ζωικού κεφαλαίου από την επιζωιτία του καταρροϊκού πυρετού. Χιλιάδες αιγοπρόβατα θανατώθηκαν, ωστόσο μία μικρή αποζημίωση έλαβαν μόνο όσα ζώα οδηγήθηκαν  στον αποτεφρωτήρα.  Όμως τα περισσότερα  πέθαναν  στις στάνες και τα βοσκοτόπια, χωρίς να δοθεί  καμία αναπλήρωση για τα απωλεσθέντα   ζώα και το χαμένο αγροτικό εισόδημα, όταν η παραγωγή μειώνεται και το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Την ίδια  στιγμή  οι ενισχύσεις της εξισωτικής αποζημίωσης μειώθηκαν δραστικά χωρίς να ευθύνονται οι κτηνοτρόφοι γι αυτό, αλλά και φόροι, δάνεια, χαράτσια, και χρέη πιέζουν ασφυκτικά  την ίδια την επιβίωση.

15 Μαρ 2015

Επιστολή προς τον Υπουργό υγείας για την κατάσταση στον δημόσιο τομέα υγείας στα νησιά του Β. Αιγαίου

                              Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
Δραματική η κατάσταση στον τομέα Υγείας στα νησιά μας.

Στις 12 Μαρτίου 2015, αντοπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Β.Αιγαίου επισκέφθηκε τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό για να του εκθέσει τα προβλήματα των νησιών της Περιφέρειας στον τομέα της Υγείας .
Ο περιφερειακός Σύμβουλος, Στρατής Κόρακας, επειδή λόγω σοβαρού κωλύματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, απηύθυνε στον κ. Υπουργό την παρακάτω επιστολή, στην οποία διατυπώνει την άποψη της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα Υγείας  
στην Περιφέρεια μας και για το  πώς αυτή πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί:

Μυτιλήνη 13 Μαρτίου 2015               Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Σ.


10 Μαρ 2015

ΛΑ.Σ Βορείου Αιγαίου: Με τα ψίχουλα δεν αναπτύσσονται πολιτισμός και αθλητισμός

Με τα ψίχουλα δεν αναπτύσσονται πολιτισμός - αθλητισμός

Με αφορμή τη συζήτηση που θα γίνει  στις 11 Μαρτίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ) Βορείου Αιγαίου  για τα θέματα:
α) Έγκριση Τομεακού Προγράμματος Πολιτισμού 2015-2019 και
β) Έγκριση Προγράμματος Δράσης 2015 στον τομέα του Αθλητισμού,

η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου διαμαρτύρεται για τους παρακάτω λόγους:

Α) Τομέας Πολιτισμού. Το προτεινόμενο σχέδιο πολιτισμού αποτελεί «φιλότιμη» συρραφή ιδεών που τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίζονται κατά περίπτωση χωρίς να υπάρχει δέσμευση για τη στοιχειώδη χρηματοδότηση των δράσεων που προτείνονται. Ολόκληρο το πρόγραμμα για το 2015 προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 160.000 ευρώ!!!. Στο Βόρειο Αιγαίο δραστηριοποιούνται πάνω από 130 σωματεία-σύλλογοι στον τομέα του πολιτισμού χωρίς καμιά ουσιαστική χρηματοδότηση από τους διάφορους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς. Στην πραγματικότητα ο πολιτισμός (προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς ή ενθάρρυνση, παραγωγή και προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού, ή ανάπτυξη των γραμμάτων και τεχνών κ.α.) είναι αφημένος στην τύχη του. 
 

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας και Αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του πλοίου ΜΥΤΙΛΗΝΗ της ΝΕΛ

Όλοι στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας και Αλληλεγγύης
   την Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
ώρα 6.00΄το απόγευμα στην Πλατεία Καρλοβάσου
(συνέχεια στο λιμάνι Καρλοβάσου, έξω από το πλοίο Μυτιλήνη)

Δελτίο Τύπου του Δήμου Ικαρίας για την συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Δελτίο  Τύπου

Την ερχόμενη Πέμπτη (12/3/15) θα γίνει τελικά η συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας (Αναπληρωτή Υπουργό κ. Α. Ξάνθο), μετά από πρωτοβουλία και αίτημα του δήμου Ικαριας.  
Κίνηση που συμπεριλαμβάνεται στην  προσπάθεια να δρομολογηθούν ενέργειες που θα αντιμετωπίζουν τα άμεσα προβλήματα στις δομές υγείας αλλά και στην υπόθεση του γηροκομείου. 
 

3 Μαρ 2015

Ενημερωτικό Δελτίο ΛΑ.Σ. - 10ο τεύχος



10ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου 

Δείτε και κατεβάστε τα παλαιότερα Ενημερωτικά Δελτία της ΛΑ.Σ Βορείου Αιγαίου: 

1ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου    
2ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου 
3ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου 
4ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου   
5ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου  
6ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου  
7ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου 
8ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου
9ο τεύχος του Περιοδικού Ενημερωτικού Δελτίου της ΛΑ.Σ. Β. Αιγαίου 

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σε θέματα της συνεδρίασης της 24ης Φεβρουαρίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου

Μυτιλήνη, 28/02/2015
                                                                            
                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης σε θέματα της  συνεδρίασης της 24ης Φεβρουαρίου του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου. 

Μεταξύ άλλων, το Π.Σ. συζήτησε τα παρακάτω θέματα:
         * DIGEA: Έπειτα από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑΣ) και των άλλων Συμβούλων της αντιπολίτευσης  το θέμα της   δαπάνης περίπου 600.000 ευρώ από την Περιφέρεια για την εγκατάσταση ψηφιακών   αναμεταδοτών  στη Περιφέρεια και τούτο γιατί  δεν τους τοποθέτησε, ως όφειλε, η DIGEA προφασιζόμενη ότι είχε υποχρέωση να καλύψει το 95% του εδάφους (στη πραγματικότητα καλύπτει το 87%). Ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ, Στρατής Κόρακας, κατάγγειλε την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ανάθεση της αποκλειστικής  διαχείρισης του ψηφιακού τηλεοπτικού  σήματος στη DIGEA, που ανήκει στους μεγαλοκαναλάρχες, με μια σύμβαση αποικιοκρατικού χαρακτήρα . Πρότεινε να μη πληρώσει η Περιφέρεια, να διεκδικήσει την κάλυψη, με το ψηφιακό σήμα, ολόκληρης της Περιφέρειας, τη διάλυση της DIGEA και τη διαχείριση του ψηφιακού σήματος και των συχνοτήτων από το δημόσιο. Τελικά δεν έγινε δεκτό το τελευταίο σκέλος της πρότασής του στη διατύπωση του ψηφίσματος που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.