1 Δεκ 2014

Λήμνος: Άμεσα μέτρα για την ευλογιά στα αιγοπρόβατα

Μυτιλήνη 1 Δεκ. 2014, 

Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αιγαίου

Κύριε Πρόεδρε,

Σοβαρότατο πρόβλημα έχει δημιουργήσει στους κτηνοτρόφους της Λήμνου  η εμφάνιση, σε κοπάδια, κρουσμάτων ευλογιάς, που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή και τον αφανισμό την αιγοπροβατοτροφίας στο νησί. Ήδη έχει θανατωθεί ένας αριθμός προβάτων. 

Είναι γνωστό ότι η αιγοπροβατοτροφία είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές εισοδήματος για τους κατοίκους της Λήμνου. Γι αυτό θεωρούμε αναγκαίο να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση και να αναλάβει άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο τις ευθύνες του, παίρνοντας  τα μέτρα που είναι της αρμοδιότητάς του:

Να κηρυχθεί η Λήμνος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τα αιγοπρόβατα και να απαγορευτεί η είσοδος ζώων και ζωοτροφών από περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα.

Άμεσο έλεγχο και αναλύσεις από κλιμάκια κτηνιάτρων και άλλου προσωπικού που πρέπει να έρθει έκτακτα,  για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ευλογιάς
Να παρθούν προληπτικά μέτρα με απολύμανση κοπαδιών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων. 
        
Ταυτόχρονα να παρέμβει προς την Κυβέρνηση στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων της ακριτικής Λήμνου:

- Την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων για όλα τα ζώα που     θανατώθηκαν και θα θανατωθούν λόγω ευλογιάς, καθώς και για τις απώλειες στις πιθανές καταστροφές των ζωοτροφών που θα γίνουν για πρόληψη.
- Να υπάρξει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται στη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής, λόγω της ασθένειας, και να μη στερηθούν τις επιδοτήσεις που έπαιρναν πριν θανατωθούν τα ζώα τους.
- Να εφοδιαστούν άμεσα οι πληγέντες κτηνοτρόφοι, με δωρεάν ζωοτροφές (σε αντικατάσταση αυτών που αναγκάστηκαν να κάψουν για προληπτικούς λόγους) και φάρμακα.

Με τιμή

Στρατής Κόρακας

Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου