13 Αυγ 2018

Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου: Η υποκρισία της πλειοψηφίας - δεν δέχτηκαν να ψηφίσουν ούτε αυτά τα αυτονόητα για την στοιχειώδη προστασία των δασών

Παρέμβαση του περιφερειακού Συμβούλου της ΛΑΣ, Στρατή Κόρακα, για τη δασοπυροπροστασία στη συνεδρίαση του Π.Σ. της 9ης Αυγούστου 2018
Μυτιλήνη, 10 Αυγούστου 2018

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Στρατής Κόρακας, σύμβουλος του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση, υπενθύμισε ότι η σημερινή συζήτηση για τη δασοπυροπροστασία γίνεται έπειτα από επίμονα, επανειλημμένα (από τον Αύγουστο του 2017) της Λαϊκής Συσπείρωσης με τη διαφορά ότι ζητούσε όχι απλώς ενημέρωση αλλά μια σε βάθος εξέταση του θέματος, με συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων και της κυβέρνησης, με στόχο να αναδειχθούν οι ελλείψεις, τα προβλήματα και να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους καθώς και να διεκδικηθούν από την κυβέρνηση οι λύσεις που εξαρτώνται από αυτήν. Ο Πρόεδρος όμως και η περιφερειακή Αρχή, κουτοπόνηρα, όπως αποδείχτηκε, περιόρισαν το όλο θέμα σε μια ενημέρωση, ώστε να δικαιολογήσουν την αρνητική τους ψήφο στο  διεκδικητικό πλαίσιο που πρότεινε η ΛΑΣ.

Σημείωσε ακόμα την απογοήτευσή του  από τις τοποθετήσεις των ανώτατων διοικητών των εμπλεκομένων σωμάτων στην Περιφέρεια, οι οποίοι παρουσίασαν μιαν ωραιοποιημένη  εικόνα της κατάστασης με το επιχείρημα ότι "ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο" Δεν ανέφεραν ούτε ένα πρόβλημα, ούτε μια έλλειψη. Περιέγραψαν απλώς ποια είναι η αρμοδιότητα τους και τούτο παρά την έκκληση που τους απεύθυνε η ΛΑΣ να αναφερθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκπλήρωση της αποστολής τους ώστε το Π.Σ. να πιέσει προς πάσα κατεύθυνση για τη αντιμετώπιση τους.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κενά που υπάρχουν σε οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική, ιδιαίτερα μετά την αφαίμαξη που είχαμε για την ασφάλεια των αεροδρομίων της Λέσβου και της Σάμου που πέρασαν στη γερμανική Φραπόρτ. Υπενθύμισε επίσης τις τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό ατομικής ασφάλειας των πυροσβεστών (κατάλληλες στολές, μπότες, κράνη, μάσκες κλπ.), ότι ο μισός στόλος πυροσβεστικών οχημάτων είναι απαρχαιωμένος (υπερτριακονταετής) και κακοσυντηρημένος, λόγω έλλειψης χρημάτων, Θύμισε επίσης ότι το 2009 ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής ήταν 500 εκατ. ευρώ και εθεωρείτο ανεπαρκής για τις ανάγκες, για να φθάσει στα 397 το 2018.!
Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ένα μέρος των κενών καλύπτονται με 5ετούς θητείας και εποχικούς πυροσβέστες ενώ επιβάλλεται να είναι όλοι μόνιμοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης πολλά προβλήματα όπως : απλήρωτη υπερωριακή εργασία και εργασία τις Κυριακές και αργίες, δεν αναγνωρίζεται το επάγγελμά  τους βαρύ-επικίνδυνο και ανθυγιεινό, αποδομήθηκε ο κανονισμός μεταθέσεων από τη σημερινή κυβέρνηση με κατάργηση ουσιαστικά του αμετάθετου, κ.α. Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές όπως δασικοί και αγροτικοί δρόμοι, δεξαμενές, ζώνες πυρασφάλειας, καθαρισμός των δασών και παρόδιων κτημάτων κλπ.

Αφού εξέφρασε την απεριόριστη εκτίμηση της ΛΑΣ για το έργο των πυροσβεστών (μονίμων, 5ετούς θητείας και εποχικών) αναφέρθηκε και στην σημαντική  προσφορά των εθελοντών, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ρόλος τους πρέπει να είναι επικουρικό και όχι ο κύριος ή έστω και ίσος με τους πυροσβέστες, όπως συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω των κενών που υπάρχουν στην Πυροσβεστική.
Τέλος ξεκαθάρισε ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν σήμερα και στον τομέα της προστασίας του λαού μας και της περιουσίας του  οφείλονται σε συγκεκριμένες επιλογές και προτεραιότητες  των εκάστοτε κυβερνήσεων . Συγκεκριμένα τόνισε:
Προφανώς, για το καταστροφικό αποτέλεσμα στην Αττική συντέλεσαν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί μοιραίο .
Πράγματι, ένα κράτος που λειτουργεί με κύριο μέλημα την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, που κάθε έργο, χωροταξικό σχέδιο, νομοθεσία που θεσπίζεται έχει τη σφραγίδα αυτών των συμφερόντων, που ιεραρχεί τις δαπάνες του με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων για τα επενδυτικά τους σχέδια, που ενισχύει μηχανισμούς και δυνάμεις για την καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αλλά αποδυναμώνει την Πυροσβεστική, που δαπανά τεράστια ποσά σε στρατιωτικές δαπάνες με ΝΑΤΟικά κριτήρια. Ένα τέτοιο κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί την προστασία, την υπεράσπιση των κατοίκων από τις επιπτώσεις καταστάσεων που το ίδιο τροφοδοτεί με την πολιτική του, με τη δράση του.
Δηλαδή, αποδεικνύεται και από αυτό το τραγικό γεγονός, ότι  δεν μπορεί, από τη μια, να νομοθετείς και να διαμορφώνεις χωροταξικό σχέδιο με κριτήριο ότι η γη είναι εμπόρευμα, να ανοίγεις το δρόμο για αλλαγές χρήσης γης, να ανοίγεις την όρεξη σε επιχειρηματικά σχέδια σε φιλέτα γης και μετά να λες και να αναρωτιέσαι ποιος οπλίζει τους επίδοξους εμπρηστές. Όταν πριν ένα χρόνο ψηφίζεις νόμο για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και του δίνεις και 6μηνη παράταση και από την άλλη υποκριτικά φέρνεις διάταξη για το γκρέμισμα, δήθεν, των αυθαιρέτων.
Δεν μπορεί να μειώνεις διαρκώς δαπάνες για την πυροπροστασία, ιεραρχώντας άλλες προτεραιότητες, πιο αποδοτικές για το κεφάλαιο, να προσπαθείς να «βγάλεις» την αντιπυρική περίοδο με έκτακτους, με συμβασιούχους, και με εθελοντές, να έχεις μια υποδομή απαρχαιωμένη, να μην παίρνεις κανένα μέτρο εκπαίδευσης του πληθυσμού σε επικίνδυνες περιοχές και να αναρωτιέσαι γιατί η Πυροσβεστική δεν μπόρεσε να αναχαιτίσει το πύρινο μέτωπο.
Δεν είναι  λοιπόν ούτε κακοδαιμονία ούτε ανικανότητα ούτε ανοργανωσιά. Είναι αποτελέσματα πολιτικών επιλογών. Όχι βεβαίως γιατί κάποιοι δεν νοιάζονται αν καίγονται άνθρωποι και οι περιουσίες τους, αλλά γιατί με βάση τα κριτήρια και την πολιτική τους πράξη, η ανθρώπινη ζωή «ζυγίζει» λιγότερο σε σχέση με τα διάφορα «αναπτυξιακά» και επενδυτικά σχέδια.
Έτσι, αυτό που τους μένει είναι η «πολιτική διαχείριση» του ζητήματος. Πώς δηλαδή η οργή, η αγανάκτηση, η διαμαρτυρία θα μείνουν εντός πλαισίου, θα προσανατολιστούν στην ανικανότητα θεσμών, προσώπων, μηχανισμών, στην ανευθυνότητα υπουργών, θα χρεωθούν στη μια ή στην άλλη πολιτική δύναμη... Αλλά ποτέ μα ποτέ στον ταξικό χαρακτήρα του κράτους. Ποτέ μα ποτέ στον ταξικό χαρακτήρα των κυβερνήσεων και των κομμάτων που βρίσκονται στη διακυβέρνηση.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, η «κλιματική αλλαγή», οι εμπρηστές, όλα όσα επικαλείται η κυβέρνηση, μπορεί να  είναι πραγματικά .Το ζήτημα είναι ότι η επιστήμη, η τεχνολογία παρέχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες για να τιθασευτούν τα ακραία φυσικά φαινόμενα.. Το γιατί αυτές δεν αξιοποιούνται, έχει να κάνει αποκλειστικά με τις ταξικές επιλογές, το αν δηλαδή η αξιοποίησή τους μπορεί να αποφέρει άμεσο, γρήγορο και ανταγωνιστικό κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους. .
Όπως ήδη προτάθηκε από προλαλήσαντες, θεωρώ κι εγώ ότι πρέπει να καταλήξουμε σήμερα σε ένα σύντομο κείμενο, που θα προβάλλει ορισμένα στοιχειώδη αιτήματα, κοινώς αποδεκτά, όπως αυτά προκύπτουν από τη σημερινή συζήτηση. Στο πνεύμα αυτό κάνω την παρακάτω πρόταση:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, σε συνεδρίαση του σήμερα, 9 Αυγούστου 2018, με συμμετοχή εκπροσώπων εμπλεκομένων στη δασοπυρόσβεση φορέων, ενημερώθηκε σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας των αρμοδίων υπηρεσιών και σωμάτων καθώς και των κατοίκων των νησιών ως προς την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και τη δασοπροστασία. Συγχαίρει το προσωπικό των εμπλεκομένων σωμάτων και υπηρεσιών για την προσήλωσή τους, στην εκπλήρωση της αποστολής τους παρά τε σοβαρότατα προβλήματα  που υπάρχουν ως προς την κρατική χρηματοδότηση και τν κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό, μέσα και υποδομές
Διεκδικεί από την κυβέρνηση:
- Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας
- Κάλυψη των κενών σε προσωπικό της Πυροσβεστικής, της Δασικής Υπηρεσίας και τα Πολιτικής Προστασίας με μόνιμο προσωπικό.
- Να χαρακτηριστεί το επάγγελμα του πυροσβέστη Βαρύ-Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό.
- Να αμείβονται οι πυροσβέστες την υπερωριακή εργασία τους καθώς και την εργασία τους τις Κυριακές και τις αργίες,
- Να αποστρατιωτικοποιηθεί η Πυροσβεστική και να επιστρέψει στο Υπουργείο Εσωτερικών από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Δημόσιας Τάξης) στο οποίο την ενέταξε η στρατιωτική δικτατορία.
- Ανανέωση του απαρχαιωμένου στόλου της Πυροσβεστικής.
- Εξασφάλιση σύγχρονου  εξοπλισμού ατομικής ασφάλειας των πυροσβεστών.
- Επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων και της Περιφέρειας για την εκπλήρωση του προληπτικού έργου τους (υποδομές κλπ).
- Επαρκή χρηματοδότηση των πιστοποιημένων εθελοντικών οργανώσεων.
- Κατάργηση των αντιδασικών νόμων.
- Να επιστραφούν στο δημόσιο οι καταπατημένες εκτάσεις.
Το ψήφισμα καταψηφίστηκε από τους Συμβούλους της συμπολίτευσης. 
Παρεμβαίνοντας ο Σ. Κόρακας κατάγγειλε την υποκρισία της πλειοψηφίας, που, ενώ κόπτεται δήθεν για την δασοπυροπροστασία, δεν δέχτηκαν να ψηφίσουν ούτε αυτά τα αυτονόητα για την στοιχειώδη προστασία των δασών, με το σαθρό πρόσχημα ότι ήταν "συνεδρίαση ενημέρωσης". Απέδειξαν έτσι, άλλη μια φορά την ουσιαστική συμπόρευση της παράταξης τους με την κυβέρνηση, που υποτίθεται  αντιπολιτεύεται καθώς και την συνεχή υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ρόλο κομπάρσου της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι κάτοικοι των νησιών μας ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου